guardian-ο-ήλιος-δύει-για-τη-χρυσή-αυγή-246186
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 22.09.2019 | 14:55

Guardian: Ο ήλιος δύει για τη Χρυσή Αυγή

Με αφορμή το κλείσιμο των γραφείων της Χρυσής Αυγής στη Λεωφόρο Μεσογείων, ο Guardian αφιέρωσε ένα εκτενές δημοσίευμα στην ήττα και την απομόνωση της νεοναζιστικής οργάνωσης. «Σήμερα η κουρελιασμένη σημαία, η σπασμένη σήμανση και οι σφραγισμένες πόρτες του κτιρίου στη Λεωφόρο Μεσογείων 131 έρχονται για να μας πουν μία άλλη ιστορία: αυτή για την άνοδο και τη πτώση της Χρυσής Αυγής στις πλάτες της οργής και της οικονομικής κρίσης, της ρητορικής μίσους και τελικά του φόνου και των εγκληματικών κατηγοριών», αναφέρει ο Guardian.

«Ο κόσμος τους έβαλε μέσα, ο κόσμος τους έδιωξε», δηλώνει ο ιδιοκτήτης ενός καταστήματος που βρίσκεται κοντά στο κτίριο της Λεωφόρου Μεσογείων. «Είχαμε συνηθίσει τις συγκεντρώσεις τους, ήταν σίγουρα εξτρεμιστές. Πλέον είναι παράξενο να σκεφτόμαστε πως ήμασταν τόσο κοντά τους», υποστηρίζει.

Ο Guardian αναφέρεται διεξοδικά στο κλείσιμο των γραφείων της Λεωφόρου Μεσογείων και στην άνοδο της Χρυσής Αυγής – ένα κόμμα που, όπως σημειώνεται, κάποτε υπήρξε η τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της χώρας αγγίζοντας το 7% το 2012. Ο ηγέτης της, Νίκος Μιχαλολιάκος, επιμένει βέβαια πως το κλείσιμο των γραφείων έγινε μόνο για περικοπές.

«Αν μπορούσαμε και εμείς να χρωστάμε εκατομμύρια θα τα κρατούσαμε», έγραψε ο Μιχαλολιάκος στο Twitter, σημειώνοντας ότι η οργάνωση απλά επιστρέφει στα «γραφεία της νίκης», εκεί όπου πρωτοξεκίνησε. Αναφορά γίνεται και στα περιορισμένα οικονομικά της οργάνωσης μετά την αποτυχία της Χρυσής Αυγής να μπει στη Βουλή στις τελευταίες εκλογές.

Η πτώση

«Αλλά αυτό τον μήνα, εν μέσω διαμαρτυριών και φραξιονιστικής φαγωμάρας οι ακροδεξιοί έκλειναν το ένα μετά το άλλο τα γραφεία τους σε όλη την Ελλάδα. Μία εποχή που καθορίστηκε από τις πολιτικές του μίσους – η επιτομή των οποίων ήταν τα νυχτερινά συλλαλητήρια με φλεγόμενους πυρσούς, οι ναζιστικοί χαιρετισμοί, τα αγήματα που προκαλούσαν πανικό και φόβο με συντονισμένες επιθέσεις σε μετανάστες, συνδικαλιστές και πολιτικούς αντιπάλους – φαίνεται να φτάνει στο τέλος της», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα προσθέτοντας ότι γι αυτούς που παρακολουθούν καιρό την πορεία της Χρυσής Αυγής, η οργάνωση διαλύθηκε γρήγορα.

«Κάποτε μιλούσαμε για την άνοδό της, τώρα για την πτώση της», δήλωσε ο συγγραφέας Δημήτρης Ψαρράς που παρακολουθεί την πορεία της Χρυσής Αυγής από την ίδρυσή της το 1980. Ο ίδιος κάνει λόγο για τους «τελευταίους σπασμούς» της οργάνωσης καθώς οι κυριότεροι βουλευτές της έχουν αποχωρήσει. «Διαλύεται. Αν γίνονταν εκλογές σήμερα, θα έπαιρνε λιγότερο από το μισό του 2.7% που πήρε στις εκλογές του Ιουλίου», αναφέρει ο Ψαρράς.

Ανάμεσα στους λόγους της κατάρρευσης της Χρυσής Αυγής, ο Δημήτρης Ψαρράς συγκαταλέγει τόσο την ευρεία νίκη της Νέας Δημοκρατίας όσο και τη ροπή της ίδιας της οργάνωσης προς τη βία. Μέχρι τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, σύμφωνα με τον συγγραφέα, «μόνο μετανάστες έμπαιναν στον στόχο της οργάνωσης για ήταν ‘αόρατοι’, ‘ανώνυμοι’ και ‘αβοήθητοι’. Η δολοφονία ενός Έλληνα έβαλε τέλος στις πολιτικές της ανοχής απέναντι στα εγκλήματα της οργάνωσης».  «Σήμερα, περισσότερο από τέσσερα χρόνια μετά, και ενώ μπαίνει στο τελευταίο της στάδιο, έχουν αποκαλυφθεί οι δράσεις της οργάνωσης περισσότερο από ποτέ», σημειώνει η εφημερίδα.

Όπως αναφέρει ο Guardian, η δολοφονία πυροδότησε μία πρωτοφανή έρευνα που αποτέλεσε τη βάση για τη δίκη 69 μελών της οργάνωσης, ανάμεσα στα οποία και ολόκληρη η ηγεσία της. «Ο θάνατος της Χρυσής Αυγής ήταν αναμενόμενος» σημειώνει ο Ηλίας Σταύρου, πρώην μέλος και υποψήφιος βουλευτής της οργάνωσης. 0 32χρονος Σταύρου θεωρεί ότι η οργάνωση ήταν πολύ κλειστή στο κοινό και απέκρυβε την πραγματική της ιδεολογία: «Λιγότερο από το 15% των ψηφοφόρων της δεν είχε επισκεφτεί ποτέ κάποιο γραφείο της οργάνωσης. Αυτό συνέβη επειδή υπήρχε πάντα το δίλημμα αν η ΧΑ έπρεπε να παραδεχτεί την πραγματική της ιδεολογία, που αφορούσε αποκλειστικά στον Χίτλερ και τον εθνικό σοσιαλισμό, ή να την απορρίψει και να κινδυνέψει να προσβάλει τα πιο σκληροπυρηνικά της μέλη».

«Το ανανεωμένο αντιφασιστικό κίνημα της Ελλάδας χαίρεται. Η ήττα των ακροδεξιών, ένα χτύπημα για τα νεοφασιστικά κινήματα στην Ευρώπη, αποδίδεται στις συντονισμένες προσπάθειες ενός ποικιλόμορφου, αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού κινήματος που αναπτύχθηκε και στους δρόμους», υπογραμμίζει ο Guardian.

«Η Χρυσή Αυγή, όπως τη γνωρίζαμε, τελείωσε» δηλώνει καταληκτικά ο γνωστός ακτιβιστής Πέτρος Κωνσταντίνου. «Όταν ήταν στους δρόμους, ήμασταν και εμείς εκεί. Αλλά η μάχη συνεχίζεται. Πρέπει να ξεριζώσουμε όλους τους ακροδεξιούς που συνδέονται με την αστυνομία της χώρας. Και δεν πρέπει να ξεχνούμε τα θύματα: πολυάριθμοι μετανάστες, νέοι άνθρωποι που παραμένουν ανώνυμοι, οι οποίοι πέθαναν στους δρόμους από τα χέρια της Χρυσής Αυγής».