ΓΣΕΒΕΕ: Ανατιμήσεις πρώτων υλών - Aftodioikisi.gr
Σάββατο
4
Φεβρουάριος
Back

ΓΣΕΒΕΕ: Ανατιμήσεις πρώτων υλών

«Τους τελευταίους μήνες, ενώ η αγορά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις προσπαθούν να ξαναβρούν τον βηματισμό τους και να επιστρέψουν στην κανονικότητα μετά τον αναγκαστικό κλείσιμο,οι τιμές βασικών προϊόντων ακολουθούν συνεχή άνοδο» επισημαίνει η ΓΣΕΒΕΕ σε σημερινή επιστολή της προς τους κ.κ. Υπουργούς Οικονομικών, Χ. Σταικουρα, Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Α. Γεωργιάδη, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κ. Σκρέκα και Αν/τη Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Ν. Παπαθανάση.

«Οι τιμές των τροφίμων και των καυσίμων αυξάνονται σχεδόν καθημερινά ανατρέποντας τιμολόγια και χρεώσεις που έμεναν σταθερά επί χρόνια. Σε ό,τι αφορά τα καύσιμα, χαρακτηριστικά, οι τιμές τους το τελευταίο εξάμηνο έχουν αυξηθεί περισσότερο από 50%. Άνοδο καταγράφουν ήδη, και θα καταγράψουν περαιτέρω μετά τη σχετική απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, και οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, που αποτελεί ήδη μεγάλο μέρος του κόστους λειτουργίας και παραγωγής.

Το κύμα απότομων και αδικαιολόγητων ανατιμήσεων (που δε φαίνεται να κοπάζει) στις πρώτες ύλες όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων, από την μεταποίηση και τις τεχνικές εργασίες μέχρι την εστίαση και τις υπηρεσίες, επηρεάζει δραματικά τα κοστολόγια των επιχειρήσεων» αναφέρει η Γενική Συνομοσπονδία και συνεχίζει υπογραμμίζοντας πως «είναι θέμα χρόνου ένα μαζικό και δευτερογενές κύμα ανατιμήσεων, που θα περάσει τις αυξήσεις στην τελική κατανάλωση. Θεωρώντας μια τέτοια προοπτική απευκταία και καταστροφική για πολλούς λόγους (επειδή θα μειώσει το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών, θα κλονίσει τη σχέση εμπιστοσύνης στη αγορά, θα τροφοδοτήσει περαιτέρω κύματα αυξήσεων, κ.α.)» ζητώντας σχετική ενημέρωση από τους αρμόδιους Υπουργούς για ενδεχόμενες ενέργειες στην κατεύθυνση ελέγχου των τιμών και τιθάσευσης των ανατιμήσεων.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!