google-maps-έρχεται-update-που-αλλάζει-τα-πάντα-στην-π-371554
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 09.09.2021 | 10:18

Google Maps: Έρχεται update που αλλάζει τα πάντα στην πλοήγηση

Αναβαθμίζονται οι χάρτες της Google προσφέροντας στους χρήστες τη δυνατότητα να αποφύγουν περιοχές όπου εντοπίζεται μποτιλιάρισμα, ακόμη και να προσθέσουν έναν δρόμο που λείπει!

  • Σε συνεχή αναβάθμιση το πρόγραμμα πλοήγησης Google Maps δίνοντας περισσότερες και πιο αξιόπιστες πληροφορίες για τους χρήστες λογισμικών Android και IOS.
  • Με τη νέα αναβάθμιση σύντομα θα είμαστε σε θέση να αποφύγουμε περιοχές παρατηρείται έντονο το φαινόμενο του φρεναρίσματος των αυτοκινήτων για να αποφύγουμε την κίνηση
  • Θα μπορούμε να προσθέσουμε έναν δρόμο που λείπει
  • Να αποφύγουμε ζώνες χαμηλών ρύπων στο κέντρο μια πόλης ή διόδια
  • «Επαυξημένη πραγματικότητα» από τη live προβολή χαρτών

Αναμφισβήτητα οι Χάρτες της Google έγιναν γρήγορα το δημοφιλέστερο πρόγραμμα περιήγησης από πεζούς και οδηγούς αυτοκινήτων, λόγω της ευχρηστίας και της αξιόπιστης πληροφορίας που προσφέρουν, ανεξάρτητα από τα λειτουργικά συστήματα Android και iOS.

Πλέον, θα δεχθούν μια μεγάλη αναβάθμιση με σημαντικές αλλαγές στο πλαίσιο της συνεχούς εξέλιξής τους.

Η βασική αλλαγή είναι πώς θα παρέχουν, μέσα από ένα ευρύ φάσμα νέων δυνατοτήτων, την επιλογή της κατάλληλης διαδρομής, αποφεύγοντας τα δύσκολα σημεία (π.χ. μποτιλιάρισμα), αλλά και της λήψης πληρέστερων πληροφοριών «ζωντανά» μέσω της κάμερας του τηλεφώνου σε λειτουργία Live View.

Πώς μπορείτε να αποφύγετε διαδρομές όπου τα οχήματα φρενάρουν υπερβολικά

Οι νέοι Χάρτες της Google θα μπορούν να διευκολύνουν τη διαδρομή μας προκειμένου να αποφύγουμε δρόμους που παρατηρείται γρήγορη και ξαφνική διακοπή της κυκλοφορίας που μπορεί να προκληθούν από ξαφνικό μποτιλιάρισμα, δυσκολίες διέλευσης ή κλείσιμο δρόμων.

Με τον τρόπο αυτό, αφενός εξοικονομείται χρόνος αφετέρου θα μειωθούν τα ατυχήματα, όπως υποστηρίζει η Google.

Μέχρι τώρα, το πρόγραμμα Google Maps επέτρεπε την αποφυγή μιας περιοχής με αργή κίνηση οχημάτων ή μποτιλιάρισμα, αλλά με τη νέα αναβάθμιση οι χάρτες θα γίνουν πιο διαδραστικοί. Πλέον δεν θα είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί μποτιλιάρισμα, καθώς το σύστημα θα «ανιχνεύσει» την ξαφνική επιβράδυνση της κυκλοφορίας από το έντονο φρενάρισμα των οχημάτων και θα προτείνει μια εναλλακτική διαδρομή.

Επιπλέον, ανάλογα με τον προορισμό και τις δυνατότητες, οι νέοι Χάρτες της Google θα επιλέξουν τις διαδρομές που είναι λιγότερο πιθανό να αντιμετωπίσουν αυτό το ξαφνικό μποτιλιάρισμα.

Όπως επισημαίνει η Google, κατά την εισαγωγή ενός προορισμού στο πρόγραμμα πλοήγησης, αν επιλέξουμε την «γρήγορη διαδρομή», η εφαρμογή θα αναλύσει τις ταχύτερες διαδρομές και εκείνες που θα έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν το φαινόμενο έντονης επιβράδυνσης οχημάτων. Εάν ο εκτιμώμενος χρόνος οδήγησης είναι ο ίδιος με την «ταχύτερη διαδρομή» ή ελαφρώς αυξημένος, τότε η ασφαλέστερη διαδρομή – με λιγότερη επιβράδυνση- είναι αυτή που θα προτείνει η Google από προεπιλογή.

Προειδοποίηση εισόδου σε ζώνες χαμηλών εκπομπών ρύπων ή διοδίων

Οι χρήστες των νέων Χαρτών της Google λαμβάνουν προειδοποίηση σε περίπτωση εισόδου σε ζώνη χαμηλών εκπομπών στο κέντρο μιας πόλης, όπως ισχύει σε αρκετές της Ευρώπης (π.χ. Βαρκελώνη) ή υπόκειται σε πληρωμή διοδίων, όπως στο Λονδίνο!

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική πληροφορία, καθώς αρκετές μεγαλουπόλεις προκειμένου να μειώσουν τη ρύπανση από τα οχήματα στις πιο κεντρικές περιοχές τους έχουν δημιουργήσει ζώνες χαμηλών ρύπων αξιοποιώντας προγράμματα μικροκινητικότητας. Έτσι, ένας τουρίστας ή ένας περιστασιακός οδηγός, χρησιμοποιώντας το αναβαθμισμένο Google Maps θα μπορεί να αποφύγει αυτές τις διαδρομές και το πρόστιμο που συνεπάγεται σε περίπτωση παράβασης.

Αρχικά, η δυνατότητα αυτή του προγράμματος πλοήγησης της Google θα είναι διαθέσιμη για τους οδηγούς που εισέρχονται στις περιοχές χαμηλών εκπομπών πόλεων, όπως Άμστερνταμ, Βαρκελώνη, Βερολίνο, Λονδίνο και Παρίσι.

Σταδιακά, θα είναι διαθέσιμο και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις που έχουν διαθέσιμες τέτοιες διαδρομές.

Προσθέστε έναν δρόμο που λείπει

Μία από τις πιο εντυπωσιακές ενημερώσεις που σχεδιάζονται για το Google Maps είναι αυτή που θα επιτρέπει στους χρήστες να σχεδιάζουν τους δρόμους που λείπουν απευθείας στο χάρτη, βελτιώνοντας σημαντικά την κάλυψη της υπηρεσίας σε ορισμένες περιοχές όπου οι πηγές δεδομένων της Google δεν είναι πλήρεις. Φυσικά, αυτή η λειτουργία θα είναι διαθέσιμη μόνο στην έκδοση για επιτραπέζιους υπολογιστές (Desktop) και θα προσφέρεται – τουλάχιστον αρχικά – σε 80 χώρες. Η Google θα «εξετάζει» τις προτεινόμενες αλλαγές στους χάρτες πριν τους δημοσιεύσει για ευνόητους λόγους…

«Επαυξημένη πραγματικότητα» με live προβολή

Τους επόμενους μήνες, οι βελτιώσεις που έγιναν στη λειτουργία Live View στο Google Maps θα είναι επίσης διαθέσιμες σε Android και iOS. Αυτή η λειτουργία που χρησιμοποιεί την κάμερα του smartphone μας για να μας καθοδηγήσει και προσφέρει εικόνα του δρόμου με «επαυξημένη πραγματικότητα», προσφέρει βασικές πληροφορίες, όπως ονόματα οδών και οδηγίες πλοήγησης, «ζωντανά» μέσω της κάμερας του smartphone.

Θα παρέχει επίσης πληροφορίες για τις επιχειρήσεις που περιβάλλονται της διαδρομής και σταδιακά θα προστεθεί η δυνατότητα της ξενάγησης σε εσωτερικούς χώρους, όπως εμπορικά κέντρα, αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς, μουσεία και άλλα.

Η επέκταση του Live View σε εσωτερικούς χώρους θα ξεκινήσει σταδιακά και θα είναι πλέον διαθέσιμη για όλες τις πόλεις. Οι πρώτες πόλεις που το πρόγραμμα ξεκινά είναι η Ζυρίχη και το Τόκιο.

Πιο λεπτομερείς χάρτες

Η Google προσθέτει ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες στους χάρτες της προκειμένου να ενημερώσει τους χρήστες της για το πώς φαίνεται μια περιοχή πριν την επισκεφτούν. Η ιδέα είναι να εμφανίζονται πληροφορίες πεζόδρομων, διαβάσεων πεζών, περιοχών προσβάσιμων για χρήστες σε αναπηρικά αμαξίδια, κ.α.

Επί του παρόντος, λεπτομερείς διαδρομές μέσω Google Maps είναι διαθέσιμες μόνο σε λίγες πόλεις, αλλά η Google θα αναβαθμίσει την εφαρμογή με άλλες 50 μεγαλουπόλεις έως το τέλος του 2021, διαθέσιμες σε Android και iOS.

πηγή: caranddriver.gr