γώγος-καλά-νέα-από-εμβόλια-θεραπεία-με-830078
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 12.10.2020 | 09:26

Γώγος: Καλά νέα από εμβόλια-θεραπεία με αντισώματα – Την έλαβε ο Τραμπ

Έχουμε καλά νέα από τα εμβόλια και τη θεραπεία με τα αντισώματα ανέφερε μεταξύ άλλων ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Όπως ο ίδιος εξήγησε «έχουμε καλά νέα από τα εμβόλια και τα μονοκλωνικά αντισώματα (αυτά που πήρε και ο Τραμπ). Είναι ένα πολύ καλό θεραπευτικό πρωτόκολλο, δεσμεύει την δράση του ιού στα κύτταρα και επομένως η τοξικότητα μειώνεται».

Ερωτηθείς για το αν είναι διαθέσιμη αυτή η θεραπεία ο ίδιος απάντησε πως «αυτή την στιγμή η συγκεκριμένη θεραπεία είναι υπο κλινική μελέτη δεν έχει πάρει ακόμα έγκριση να χρησιμοποιηθεί. Για την ώρα την λαμβάνουν οι ασθενείς που συμμετέχουν στην μελέτη και ο Τραμπ τα πήρε για ειδικούς λόγους ή ίσως μπήκε και αυτός στην μελέτη. Δεν υπάρχει στην Ελλάδα κάποιο κέντρο που να είναι στην μελέτη. Επειδή όμως η αποτελεσματικότητα του είναι πολύ καλή πιθανότατα να την κλείσουν γρήγορα και να δώσουν την άδεια έγκρισης για τα μονοκλονοικα. Το πρόβλημα είναι ότι είναι δύσκολη η παραγωγή των μονοκλονοικων αντισωμάτων. Δεν μπορούν να διατεθούν πάρα πολλά στην αγορά. Χρειάζεται ειδική διαδικασία για την παραγωγή τους. Είναι και ακριβά. Επομένως η διάθεση τους στο κοινό νομίζω πως θα καθυστερήσει. Υπάρχουν βέβαια και τα υπόλοιπα όωπς η ρεμδεσιβίρη».

Ο κ. Γώγος εκτίμησε ότι ο εμβολιασμός θα αρχίσει να γίνεται στις αρχές του 2021 στις ευαίσθητες ομάδες ενώ για την γενίκευση του εμβολιασμού θα χρειαστούν κάποιοι μήνες.

 Παράλληλα για τους συνωστισμούς στις πλατείες και σε κλειστούς χώρους ανέφερε πως «αυτά τα φαινόμενα πρέπει να σταματήσουν, είναι απαράδεκτα».

Αναφερόμενος στο αρνητικό ρεκόρ των 13 θανάτων σε μια ημέρα από κορωνοιο στην Ελλάδα ο ίδιος σημείωσε πως «ήταν απρόσμενο, πραγματικά μας εντυπωσίασε όλους», εξηγώντας πως αυτό που γίνεται με την νόσο αυτή είναι πως «όσο συσσωρεύονται  οι ασθενείς στις ΜΕΘ και παραμένουν για αρκετό χρονικό διάστημα οι θάνατοι αυξάνονται, όσο περισσότερο μένει κανείς σε μια ΜΕΘ, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να πεθάνει. Οι διασωληνωμένοι που έχουν κορωνοιο εάν βγουν γρήγορα θα σωθούν. Η προσπάθεια είναι να αποσαληνωθούν μέσα στην 1η βδομάδα. Μετά αρχίσει το πράγμα και μπλέκει».

Επίσης, ερωτηθείς για τον αυξημένο αριθμό διασωληνωμένων (πάνω από 90) ο ίδιος σχολίασε πως είναι ανησυχητικός αυτός ο αριθμός αύξησης και πως στην Αττική τα προβλήματα είναι πιο μεγάλα γιατί υπάρχει μια κάλυψη ΜΕΘ από covid που πατάει σχεδόν το 70% ενώ σε όλη την Ελλάδα είναι κάτω από 40% τονίζοντας την πίεση που υπάρχει στην περιοχή της Αττικής ενώ υπογράμμισε πως υπάρχει προσμονή καθώς τις επόμενες μέρες θα γίνει το άνοιγμα των 50 κλινών στο Σωτηρία το οποίο όπως ανέφερε θα είναι «μια μεγάλη ανάσα».

Ο κ. Γώγος μεταξύ άλλων σημείωσε πως «ελπίζουμε να νέα μέτρα να ελαττώσουν τις επιδιμιολογικές παραμέτρους της νόσου για να μπορέσουμε να μπούμε στο χειμώνα με ευκολότερη διαδικασία. Είναι δύσκολα τα πράγματα υπάρχει κίνδυνος αύξησης των κρουσμάτων αλλά μέχρι τώρα η σταθεροποίηση που υπάρχει δίνει έναν αέρα αισιοδοξίας».