γηροκομείο-χανίων-tους-έβγαζαν-τα-χρυσ-760716
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 26.04.2021 | 08:40

Γηροκομείο Χανίων: Tους έβγαζαν τα χρυσά δόντια -Σύλληψη (video)

Σοκαριστικά είναι τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας αναφορικά με το γηροκομείο στα Χανιά, όπου 68 ηλικιωμένοι έφυγαν από τη ζωή μέσα σε 15 μήνες με αιτιολογία θάνατο από ανακοπή καρδιάς.

«Είδα να πεθαίνουν οι άνθρωποι. Στην αρχή 3-4 άτομα. Μετά μέσα σε μια βδομάδα πέθαναν 14 άτομα», χωρίς όμως περαιτέρω στοιχεία για το ιστορικό της υγείας τους, όπως καταγγέλλει μεταξύ άλλων πρώην εργαζόμενος του γηροκομείου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Δούλευα από τον Απρίλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο εκεί πέρα. Είχα πάει ως βοηθός νοσηλευτή. Οι συνθήκες ήταν πολύ άθλιες. Κακομεταχείριση των γερόντων. Τους έδιναν χάπια έτσι ώστε να είναι σε καταστολή, τους σκουπίζαμε με μία πετσέτα 5 άτομα παρόλο που έβγαζαν σπυριά. Αντί για πάνες τους έβαζαν ουροκαθετήρα για να μην λερώσουν».

Ερωτηθείς εάν εξέφρασε στην ιδιοκτήτρια αυτά τα περιστατικά ο ίδιος είπε πως «το είχα πει στην ίδια και δεν άλλαξε κάτι, συνέχισε τα ίδια. Κυρίως ήθελε να βγάλει χρήμα απ’ ότι κατάλαβα. Φανταστείτε 60 άνθρωποι να είναι μέσα και να παίρνει 800 και 1000 ευρώ κάθε μήνα».

Όπως υπογράμμισε ο γιατρός δεν ήρθε ποτέ να ελέγξει τους περισσότερους θανάτους.

«Είχαν έλλειψη φαγητού γι αυτό οι περισσότεροι δεν είχαν τόσα κιλά. Έμπαιναν με περισσότερα κιλά και μετά πάθαιναν ασιτία. Δεν έβγαζαν τρόφιμα» σημείωσε και πρόσθεσε πως «σε συγκεκριμένα περιστατικά που είχαν μελανιές και χτυπήματα ερχόταν συγκεκριμένο γραφείο τελετών. Ήμουν μπροστά όταν τους χτυπούσαν και βοηθοί και νοσηλευτές κανονικοί και το γνώριζε η ιδιοκτήτρια γιατί υπήρχαν κάμερες».

Έπαιρναν τηλέφωνο οι συγγενείς και η ιδιοκτήτρια τους έλεγε ότι ήταν καλά ενώ η γυναίκα πέθαινε

Αναφερόμενος σε ένα περιστατικό που έχει καταγγείλει στις αρχές εξηγεί πως «Ήταν η βάρδια μου. Ξαφνικά ακούσαμε ένα γδούπο και τρέξαμε να δούμε τι συμβαίνει. Η γυναίκα είχε πέσει κάτω και την σηκώσαμε. Έτρεχε αίμα από το κεφάλι γιατί είχε χτυπήσει. Επειδή είδα ότι δεν ήταν καλά είπα να πάει νοσοκομείο αλλά η υπεύθυνη μου είπε δεν ξέρω από αυτά και το μόνο που έκανε ήταν να γελάσει. Δεν την πήγαν νοσοκομείο όπως έπρεπε. Την άφησαν στο έλεος του Θεού. Της έβαλαν απλά κάποιες γάζες και την επόμενη μέρα δάγκωσε την γλώσσα της κόβοντας ένα κομμάτι και την επόμενη (την Τρίτη μέρα) απεβίωσε. Πιο πριν είχαν πάρει οι συγγενείς και η ιδιοκτήτρια τους είχε πει ότι ήταν καλά ενώ η γυναίκα πέθαινε και όταν έκλεισε το τηλεφώνημα γέλασε».

Ο ίδιος δήλωσε πως δεν είναι μόνο δική του μαρτυρία αλλά ήταν και άλλη συνάδελφός του μαζί ενώ μεταξύ άλλων ανέφερε πως «Ξέρω ότι αφαιρούσαν τα χρυσαφικά με πρόφαση να τα φυλάξουν και μετά έλεγαν ότι τα έχασαν οι ίδιοι τρόφιμοι και χάνονταν μασέλες με χρυσά δόντια».

Οι καταγγελίες είναι ανυπόστατες και ψευδέστατες ανέφερε μεταξύ άλλων ο δικηγόρος του ιδιωτικού οίκου ευγηρίας στα Χανιά, Γιάννης Σφακιωτάκης μιλώντας στην ίδια εκπομπή σχετικά με τις μαρτυρίες σοκ για τους 68 θανάτους ηλικιωμένων στο γηροκομείο.

«Θα αντιμετωπιστεί ο κύριος όταν έρθει η ώρα του. Ο κύριος αυτός απολύθηκε αποζημιώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο- Οκτώβριο και έκτοτε κάνει αυτή την δουλειά που κάνει τώρα» σημείωσε χαρακτηριστικά ενώ πρόσθεσε πως έχει απηυδήσει να βλέπει ανυπόγραφα πράγματα.

Εντωμεταξύ, νοσηλευτής που εργάζεται στο γηροκομείο συνελήφθη αργά το βράδυ της Κυριακής.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΕΡΤ, ο νοσηλευτής πέρασε το βράδυ στο κρατητήριο, ενώ αναζητούνται άλλα δύο άτομα.

Η σύλληψη έγινε μετά από μήνυση που κατέθεσε μία γυναίκα, που ο συλληφθείς είχε κατονομάσει – κάτω από δημοσίευμα στο ίντερνετ – ως “υπεύθυνη σκευωρίας”.

Η σύλληψη έγινε στο πλαίσιο του αυτοφώρου.