Γιορτή της Μητέρας: Πότε είναι -Τι γιορτάζουμε

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την Γιορτή της Μητέρας, καθώς όπως κάθε χρόνο, γιορτάζεται την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

Έτσι, φέτος η ημέρα εορτασμού της μητρότητας πέφτει αύριο στις 9 Μαΐου.

Μάλιστα, πρόκειται για ένα γεγονός, το οποίο μπορεί να εορτάζεται από πολλούς, αλλά καιερώθηκε σχετικά πρόσφατα, σε σχέση με άλλες γιορτές.

Συγκεκριμένα, είναι κατασκεύασμα του 20ου αιώνα και έχει τις ρίζες της στις ΗΠΑ.

Η έμπνευση της συγκεκριμένης γιορτής αποδίδεται στην Αμερικανίδα Anna Marie Jarvis, η οποία, μετά το θάνατο της μητέρας της το 1905, προσπάθησε να καθιερώσει τη γιορτή της μητέρας προς τιμήν της χαμένης της μητέρας.

Αν και δεν ήταν όλοι σύμφωνοι με την ιδέα της, η Άννα συνέχισε να επιμένει και το 1908, στο μνημόσυνο για τα τρία χρόνια από τον θάνατο της μητέρας της, η ίδια επανέφερε το θέμα, με το σλόγκαν «πρέπει να τιμούμε αυτή που έχει κάνει τα περισσότερα για εμάς».

Τελικά, δύο χρόνια αργότερα, η πολιτεία της Βιρτζίνια από όπου η Anna καταγόταν, αποφάσισε να αναγνωρίσει την ημέρα ως επίσημη γιορτή. Σύντομα, ακολούθησαν και οι υπόλοιπες πολιτείες.

Στην Ελλάδα, η ημέρα της μητέρας αρχικά συνδέθηκε με την γιορτή της Υπαπαντής, στις 2 Φεβρουαρίου, καθώς εκείνη την ημέρα η Ορθόδοξη εκκλησία τιμά το ότι η Παναγία και ο Ιωσήφ πηγαίνουν τον μόλις 40 ημερών Ιησού στον Ναό για να πάρει την «ευλογία» («σαράντισμα» κατά τη σημερινή ορολογία).

Από την δεκαετία του 1960 και μετά, ωστόσο, η χώρα μας ακολούθησε τον δυτικό εορτασμό και έτσι, πλέον, η ημέρα της μητέρας εορτάζεται τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου του κάθε χρόνου.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΜΗΤΕΡΑ, ΓΙΟΡΤΗ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]