γιατί-ονομάστηκε-αριάδνη-το-κύμα-κακο-68340
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 09.01.2017 | 16:50

Γιατί ονομάστηκε Αριάδνη το κύμα κακοκαιρίας – Οι μετεωρολόγοι εξηγούν

Αναρτήθηκε στο meteo.gr ανακοίνωση από τους μετεωρολόγους του Αστεροσκοπείου, στην οποία εξηγούν, εκτός των άλλων, γιατί αποφάσισαν να ονομάσουν Αριάδνη το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τις τελευταίες ημέρες την χώρα. Όπως εξηγούν, τα ονόματα που δίνουν σε έκτακτα καιρικά φαινόμενα γίνεται προκειμένου να γίνεται πιο αποδοτική η μετάδοση της πληροφορίας στους πολίτες.

Παράλληλα, αναγνωρίζουν ότι έπεσαν έξω στις προβλέψεις τους για το τεράστιο κύμα κακοκαιρίας που αναμενόταν στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Συγκεκριμένα, οι μετεωρολόγοι του Αστεροσκοπείου γράφουν στο σάιτ:

Στην Αττική η «Αριάδνη» έδειξε το καλό της πρόσωπο: παρόλο που χιόνισε μέχρι τις παραλιακές περιοχές της Βόρειας και Ανατολικής Αττικής, δεν χιόνισε καθόλου εντός του λεκανοπεδίου.

Στην περιοχή αυτή υπήρξε, δυστυχώς, αστοχία των προγνωστικών μας στοιχείων, γεγονός που ενίοτε συμβαίνει και είναι αναπόφευκτο. Κατανοούμε ότι η αστοχία μιας πρόγνωσης σε μια περιοχή με μεγάλη πληθυσμιακή συγκέντρωση έχει μεγάλο αντίκτυπο.

Η αστοχία αυτή καταδεικνύει όμως τα όρια των σημερινών δυνατοτήτων της πρόγνωσης καιρού. Από την άλλη για μία τέτοιου επιπέδου κακοκαιρία είναι προτιμότερο το λάθος να είναι προς το δυσμενέστερο καθώς η προετοιμασία είναι καλύτερη από την υποτίμηση του πιθανού κινδύνου.

Και λίγα λόγια για την επιλογή μας να δώσουμε όνομα στο συγκεκριμένο μέτωπο κακοκαιρίας. Από τις αρχές του 2017 αποφασίσαμε να δίνουμε ονόματα σε διαταραχές οι οποίες αναμένεται να προκαλέσουν καιρικά φαινόμενα με σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Με τον τρόπο αυτό πιστεύουμε ότι γίνεται πιο «αποδοτική» η μετάδοση της πληροφορίας στους πολίτες ώστε να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία της ζωής και της περιουσίας τους.