γιατί-οι-γυναίκες-είναι-καλύτεροι-κατ-1152312
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 17.03.2023 | 22:40

Γιατί οι γυναίκες είναι καλύτεροι κατάσκοποι από τους άνδρες

Οι γυναίκες είναι καλύτεροι κατάσκοποι και τα παραδείγματα είναι ολόγυρα μας.

Πόσες φορές έχετε δει φίλη ή γνωστή σας να κοιτά τον άλλον κατάματα και να του λέει ότι πήρε τα πανάκριβα παπούτσια της στο 1/10 της τιμής, όταν ξέρετε καλά ότι πλήρωσε όλο το ποσό χωρίς δεύτερη σκέψη και αγόγγυστα;

Πόσες γυναίκες –ακόμα και συναδέλφους σας- ξέρετε ότι έχουν τους κωδικούς για το κινητό, το τάμπλετ και το κομπιούτερ του συντρόφου τους, ενώ εκείνος δηλώνει πανευτυχής, που η γυναίκα της ζωής του δείχνει τόσο μεγάλη εμπιστοσύνη;

Τα αμέτρητα γιατί

Οι γυναίκες είναι καλύτεροι κατάσκοποι και το παραδέχονται οι καλύτερες μυστικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο.

«Το πλεονέκτημα των γυναικών στον μυστικό κόσμο της κατασκοπίας είναι ότι μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα», λέει στο Forbes ο Ταμίρ Παρντο, επικεφαλής της Mossad, της τρομερής και φοβερής οργάνωσης συγκέντρωσης και ανάλυσης πληροφοριών του Ισραήλ.

«Μπαίνουν πιο εύκολα στο πετσί ενός ρόλου, τον ενσαρκώνουν καλύτερα και το δίχως άλλο μπορούν πιο εύκολα να καταπιέζουν το εγώ τους για χάρη του τελικού στόχου», προσθέτει ο ίδιος.

«Οι γυναίκες έχουν πραγματικό χάρισμα στο να αποκωδικοποιούν μια κατάσταση. Αντίθετα με τα στερεότυπα, οι γυναίκες είναι ανώτερες από τους άνδρες, όσον αφορά την κατανόηση μιας περιοχής, την ερμηνεία μιας κατάστασης και την αντίληψη της προσωπικότητας αυτού που έχουν απέναντι τους», καταλήγει ο ίδιος.

Το παραδέχεται και η CIA

Κι αν τα παραπάνω μοιάζουν με υπερβολές ενός στρατού, που προβλέπει θητεία και για τις γυναίκες της χώρας, την αλήθεια αποκαθιστά η Λίντσει Μόραν, αξιωματούχος της CIA για 5 χρόνια στη θέση της υπεύθυνης για την στρατολόγηση νέων πρακτόρων στο εξωτερικό, αποκαλύπτοντας ότι την συγκεκριμένη αποστολή, που θεωρείται πρωταρχικής σημασίας για την επιτυχία μιας μυστικής υπηρεσίας, την αναλαμβάνουν κατά κανόνα γυναίκες.

Στο ίδιο κλίμα και η «Λίζα», εν ενεργεία πράκτορας στη μυστική υπηρεσία πληροφορίων της Βρετανίας (SIS), γι’ αυτό και δεν αποκαλύπτεται το πραγματικό της όνομα, που λέει στον Guardian ότι «οι γυναίκες γίνονται καλύτεροι κατάσκοποι, γιατί κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα και επεξεργάζονται με αποτελεσματικό τρόπο τα διαφορετικά ερεθίσματα που δέχονται».

«Υπάρχει έντονη στερεοτυπική αντιμετώπιση απέναντι στο γυναικείο φύλο και στα επαγγέλματα στα οποία μπορεί να διαπρέψει. Το ότι η κατασκοπεία θεωρείται ανδρική δουλειά είναι το στοιχείο που μας κάνει τόσο καλές στις επιχειρήσεις μας. Κανείς δεν υποπτεύεται μια γυναίκα σε πρώτη φάση», σημειώνει.

Το αν η τηλεοπτική Κάρι Μάθισον του Homeland είναι περισσότερο αποτελεσματική από τον Τζέισον Μπορν, της γνωστής κινηματογραφικής τριλογίας, σηκώνει μεγάλη συζήτηση, αλλά όπως τονίζει ο Πάρντο οι δύο τους και όλοι οι «συνάδελφοι» τους στην πραγματική ζωή συναντιούνται στον φόβο, που νιώθουν στη διάρκεια μιας αποστολής, που δεν μειώνεται με τα χρόνια και δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με το φύλο τους.

Επάγγελμα κατάσκοπος

Και επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, οι γυναίκες γίνονται καλύτεροι κατάσκοποι για τους ακόλουθους λόγους, όπως γράφει το Forbes μετά από ενδελεχή έρευνα

1.Τα πάνε καλύτερα με τους ανθρώπους

Κάνουν πιο εύκολα φίλους, διαβάζουν πιο γρήγορα τον άλλον και καταλαβαίνουν άμεσα το κίνητρο και τα ευαίσθητα σημεία του.

2. Ξεπερνούν την έλλειψη δύναμης με εξυπνάδα 

Αντίθετα με το τι πιστεύουν οι πολλοί, για να εκμηδενίσεις τον εχθρό δεν χρειάζεται να είσαι δυνατός ή απλά και μόνο γυμνασμένος. Αυτό που απαιτείται είναι να διαβάζεις τον κίνδυνο που εγκυμονεί ένα άτομο ή μια κατάσταση. ώστε να φροντίσεις για την επιβίωση σου.

3. Έχουν ένστικτο φροντίδας

Οι πηγές είναι πολύ σημαντικές για έναν κατάσκοπο. Είναι όμως συχνά αναξιόπιστες, καθορίζονται από το θυμικό τους και έχουν σπασμωδικές αντιδράσεις, ακριβώς όπως τα μικρά παιδιά. Γι’ αυτό και τις χειρίζονται καλύτερα και πιο αποτελεσματικά οι γυναίκες στις μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών σε όλο τον κόσμο.

4. Ακούν πραγματικά τους άλλους

Οι γυναίκες από τη φύση τους ακούν καλύτερα τον συνομιλητή τους, του δίνουν χώρο και χρόνο να εκτεθεί, ώστε μπορούν να μετρήσουν και τις δυνατότητες του, αλλά και να βγάλουν από αυτόν ότι ακριβώς επιθυμούν. Όπως λέει η Λίντσει «στη CIA οι άνδρες κάνουν ξεχωριστή εκπαίδευση για να μάθουν να ακούν και να αποσπούν μια πληροφορία».

5. Λένε πιο πιστευτές ιστορίες

Και το τέλος μας γυρνάει στην αρχή, στη φυσική ικανότητα της γυναίκας να λέει απίστευτες ιστορίες, για ποιο λόγο βρίσκεται σε ένα πάρκινγκ τόσο μακριά από το σπίτι της στη μέση πουθενά. «Η πιο συνηθισμένη ιστορία κάλυψης είναι ότι έχουμε παράνομη ερωτική σχέση», λέει η ίδια. «Είναι αρεστή σε όλους και γίνεται αποδεκτή άμεσα υπό οποιεσδήποτε συνθήκες σε κάθε γωνιά της γης».