γιατί-αυξήθηκαν-τα-έξοδα-κηδείας-κατά-15-877791
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 22.02.2021 | 10:24

Γιατί αυξήθηκαν τα έξοδα κηδείας κατά 150%;

Γιατί αυξήθηκαν τα έξοδα κηδείας κατά 150%

Συνδέεται η αύξηση των εξόδων κηδείας, εν μέσω κορονοιού, με την πρόσφατη διάταξη του υπουργείου Εσωτερικών με την οποία μεταφέρονται από τους δήμους στις μητροπόλεις, τα έσοδα των κοιμητηριακών ναών;

Ένας πρώην αυτοδιοικητικός και νυν βουλευτής Επικρατείας, ο Γιώργος Καμίνης την συνδέει στην ερώτηση που κατέθεσε την Παρασκευή προς τον υπουργόΕσωτερικών Στέλιο Πέτσα.

Σε κάθε περίπτωση, πριν από 20 μέρες υπήρξαν δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία, μετά από απόφαση της Αρχιεπισκοπής, τα έξοδα κηδείας αυξήθηκαν κατά 150%. Από τα 100 ευρώ τα έξοδα κηδείας ανέβηκαν στα 250. Τα χρήματα που εισπράττει η Αρχιεπισκοπή ανήλθαν από τα 30 στα 180μ ευρώ.

Διαμαρτυρίες πολιτών

Όπως, είπε ο κ. Καμίνης «η ρύθμιση γενικότερα αφορά ναούς που βρίσκονται σε κοιμητήρια με πληθυσμό άνω των πενήντα χιλιάδων κατοίκων, μεταξύ των οποίων βεβαίως πρώτη η πρωτεύουσα. Πληροφορηθήκαμε, λοιπόν, ότι τα έξοδα κηδείας ανέβηκαν κατά 150%, αυξήθηκαν από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών» και ενημέρωσε την κυβέρνηση ότι υπήρξαν διαμαρτυρίες για τη μετακύλιση αυτού του εξόδου στις πλάτες των δημοτών.

«Το Υπουργείο Εσωτερικών δεν νομιμοποιείται να θέσει οποιοδήποτε ρυθμιστικό πλαίσιο για τις χρεώσεις ιεροτελεστιών στους κοιμητηριακούς ναούς», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας σημειώνοντας ωστόσο ότι το Υπουργείο «είναι ανοιχτό σε οποιοδήποτε θέμα μπορεί να τεθεί από την ΚΕΔΕ για το ζήτημα αυτό και σε σχέση ιδίως με την αναπλήρωση των εσόδων τους».