γαλλίδα-τουρίστρια-είμαι-συγκλονισ-514388
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 26.07.2018 | 14:38

Γαλλίδα τουρίστρια: «Είμαι συγκλονισμένη από την αδράνεια των ελληνικών αρχών»

H Μυριάμ Μενέζ είναι κάτοικος της περιοχής Perreux-sur-Marne στη Γαλλία.

Bρισκόταν στη Ραφήνα όταν καταστράφηκαν τα πάντα από την πύρινη λαίλαπα.

«Είχαμε ενοχλήσεις στα μάτια, δυσκολία στην αναπνοή, ο καπνός ήταν πολύς», υποστηρίζει με τρεμάμενη φωνή η Γαλλίδα τουρίστρια στην εφημερίδα «Le Parisien» προσπαθώντας να συνέλθει από το σοκ.

Μαζί με τον σύζυγό της και τα δύο παιδιά τους, ηλικίας 13 και 19 ετών, νοίκιασαν ένα σπίτι στην περιοχή της Ραφήνας, όπου η φωτιά έκανε στάχτη σχεδόν τα πάντα στο πέρασμά της.

«Το απόγευμα βρισκόμασταν στην πισίνα του σπιτιού που είχαμε νοικιάσει και τότε αρχίσαμε να μυρίζουμε κάτι καμένο», επισημαίνει.

«Μέχρι τις έξι το απόγευμα,παρακολουθούσαμε τα ελικόπτερα και τα Canadair να πετούν πάνω από την περιοχή. Ζήτησα από τον ιδιοκτήτη να μας πει τι συμβαίνει, κανείς δεν ήξερε. Ανησυχήσαμε και βγήκαμε στο δρόμο. Αρχικά είδαμε λευκό καπνό, σκέφτηκα ότι η φωτιά σβήστηκε. Στη συνέχεια όμως σε απόσταση 100 μέτρων, είδα ένα πύρινο τείχος… Είμαι συγκλονισμένη από την αδράνεια των αρχών», επισημαίνει η Γαλλίδα τουρίστρια.

«Στο δρόμο επικρατούσε πανικός, οι άνθρωποι δεν ήξεραν πού να πάνε»

«Στο δρόμο επικρατούσε πανικός, οι άνθρωποι έπεφταν ο ένα πάνω στον άλλο, δεν ήξεραν πού να πάνε. Άρχισαν να σκαρφαλώνουν όπου έβρισκαν προσπαθώντας να ξεφύγουν. Άλλοι ακολούθησαν μικρούς δρόμους για να πάνε στην παραλία. Ένας ντόπιος οδήγησε άλλους στο λιμάνι. Μαύροι καπνοί καλύπτουν τον αέρα. Αλλά εμείς εδώ έχουμε ασφάλεια»… Καθισμένοι σε ένα μπαρ, η οικογένεια Μενέζ από τη Γαλλία βλέπει τις χαοτικές εικόνες της φωτιάς».

«Η φωτιά ξεκίνησε το πρωί, κανείς δεν είπε στους κατοίκους ότι υπήρχε κίνδυνος. Δεν ακούστηκαν σειρήνες, τίποτα που να προειδοποιεί για τον κίνδυνο», εξηγεί η Μυριάμ.

«Περίπου στις 11 το βράδυ, η οικογένεια παίρνει τελικά ένα ταξί για το αεροδρόμιο, όπου εκεί θα περάσει τη νύχτα».

Την Τρίτη το πρωί, η φωτιά ακόμα καίει. Η Μυριάμ Μενέζ επιστρέφει στη Ραφήνα με την οικογένειά της.

«Τα πάντα καίγονται, εκτός από κάποια σπίτια , όπως και του δικού μας. Πήραμε το ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο μας και επιστρέψαμε στη Γαλλία την Τρίτη το απόγευμα….Δεν πάθαμε κάτι αλλά είμαστε σοκαρισμένοι. Είχαμε μεγάλη τύχη, σε όλα τα επίπεδα».