γαδα-παράσταση-διαμαρτυρίας-κατά-των-1600650
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 17.06.2026 | 21:32

ΓΑΔΑ: Παράσταση διαμαρτυρίας κατά των γυναικοκτονιών

Ακούστε το άρθρο
Προσθήκη του aftodioikisi.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σε συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά στο κτήριο της ΓΑΔΑ προχώρησαν το απόγευμα φεμινιστικές οργανώσεις και συλλογικότητες. Η επιλογή του σημείου για τη συγκέντρωση έγινε μετά τη δολοφονία της αστυνομικού και μητέρας στη Δράμα από τον σύζυγό της τη Δευτέρα 15 Ιουνίου.

Η Πρωτοβουλία Κατά Των Γυναικοκτονιών ζητά την πλήρη εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, την νομική αναγνώριση του όρου, και την κατάργηση του νόμου Τσιάρα για τη συνεπιμέλεια.

Οι διαδηλώτριες άνοιξαν πανό, άπλωσαν κόκκινο ύφασμα στο δάπεδο και ύψωσαν πλακάτ με μηνύματα κατά των γυναικοκτονιών και του σημερινού νομικού καθεστώτος που επιτρέπει όπως σημειώνουν τη συνέχιση του φαινομένου. Ταυτόχρονα φώναζαν συνθήματα όπως: «Νόμος Τσιάρα και πατριαρχία στρώνουν δρόμο στη γυναικοκτονία», «Ούτε μια λιγότερη, ούτε μια νεκρή, η γυναικοκτονια να αναγνωριστεί», «Τέρμα η βία, τέρμα ο σεξισμός ούτε μια λιγότερη από εδώ και μπρος».

Η Αναστασία Κολιομήτη, από την «Πρωτοβουλία Κατά των Γυναικοκτονιών» και το Σωματείο Γυναικείων Δικαιωμάτων «ΜΩΒ», μιλώντας στο flash.gr, υπογράμμισε ότι «ένας άντρας δεν γίνεται γυναικοκτόνος από τη μια μέρα στην άλλη», αλλά ότι το φαινόμενο συνδέεται με βαθύτερες κοινωνικές αντιλήψεις και πρότυπα που διαμορφώνονται από μικρή ηλικία.

Όπως ανέφερε, σημαντικό ρόλο έχει η εκπαίδευση των παιδιών και των εφήβων, σημειώνοντας ότι η απουσία συστηματικής σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και εκπαίδευσης στην ισότητα αφήνει χώρο σε πατριαρχικά στερεότυπα. «Όταν δεν υπάρχει μάθημα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και ισότητας στα σχολεία, όπως υπάρχει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, τότε θα έχουμε και γυναικοκτονίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.