φυλάκιση-και-πρόστιμο-για-επίθεση-σε-δ-437678
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 01.06.2018 | 08:30

Φυλάκιση και πρόστιμο για επίθεση σε δημοσιογράφο

Ποινή φυλάκισης 6 μηνών και χρηματικό πρόστιμο ύψους 2.000 ΕΥΡΩ επέβαλλε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Χίου στον κατηγορούμενο για την επίθεση κατά του δημοσιογράφου Γιάννη Στεβή, στις 14 Σεπτεμβρίου 2016.

Ο Ματθαίος Μερμηγκούσης καταδικάστηκε για τα αδικήματα της εξύβρισης και της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας αφού είχε ρίξει την κάμερα του Γ. Στεβή, με την οποία κατέγραφε τα γεγονότα εκείνης της ημέρας- συγκέντρωση και πορεία κατά των προσφύγων στο κέντρο της Χίου.

Το δικαστήριο αθώωσε τον κατηγορούμενο για το αδίκημα της απειλής, ενώ το αδίκημα της σωματικής βλάβης από πρόθεση το μετέτρεψε σε όλως ελαφρά σωματική βλάβη, που είναι πταισματικού χαρακτήρα και για την οποία επιβλήθηκε το πρόστιμο των 2.000 ΕΥΡΩ.

Οι συνήγοροι του κατηγορουμένου ζήτησαν τη μικρότερη εφέσιμη ποινή, η οποία έχει ανασταλτικό χαρακτήρα για 3 έτη· κάτι που επισήμανε ο πρόεδρος της Έδρας Κωνσταντίνος Αμπλιανίτης.

Περιγράφοντας τα γεγονότα οι μάρτυρες κατηγορίες, ο δημοσιογράφος της εφημερίδας ΠΟΛΙΤΗΣ Παντελής Φύκαρης και ο εικονολήπτης- συνεργαζόμενος με την ΕΡΤ Νίκος Μαραγκέλλης αναφέρθηκαν στο κλίμα τρομοκρατίας που υπήρχε εκείνη την περίοδο με αφορμή το προσφυγικό και τα γεγονότα με τον καταυλισμό της Σούδας.

Μάλιστα ο κ. Φύκαρης, ανέφερε ότι είχε μεταφέρει στον τότε αστυνομικό διευθυντή Χίου την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και τις πληροφορίες ότι είχαν στοχοποιηθεί δημοσιογράφοι· που όμως δεν εισακούστηκε. Όπως είπε και ο ίδιος είχε δεχθεί την ίδια μέρα λεκτική επίθεση από άλλο μέλος της ίδιας ομάδας.

Και ο εικονολήπτης Ν. Μαραγκέλλης περιέγραψε το πώς δέχθηκε την επίθεση ο συνάδελφός τους, που στόχο είχε τη μη καταγραφή των γεγονότων και ότι λίγες ημέρες πριν σε κάλυψη άλλης συγκέντρωσης είχαν πετάξει εναντίον και του ίδιου ποτήρι με καφέ.

Από τους συνηγόρους υπεράσπισης κλήθηκε επίσης ως μάρτυρας ο αστυνομικός που εκείνη την ημέρα βρέθηκε κοντά στο συμβάν και του παρέδωσε ο κατηγορούμενος την κάμερα για να την επιστρέψει στον κάτοχό της. Από την πλευρά του ο αστυνομικός Απόστολος Γεόμελος, σημείωσε ότι δεν είδε πως ακριβώς συνέβη το περιστατικό.

Οι συνήγοροι Υπεράσπισης (Βιργινία Καψύλη και Κώστας Βεργίνας) προσπάθησαν και με τις ερωτήσεις τους να αποδείξουν ότι ήταν οι συνεχείς αναφορές στο πρόσωπο του πελάτη τους, που τον εξόργισαν και αντέδρασε με αυτό τον τρόπο.

Μάλιστα και ο κατηγορούμενος κατά την απολογία του, ισχυρίστηκε πως συνέχεια αναφερόταν το όνομά του· γεγονός που προκάλεσε την δική του αντίδραση. Οσο αφορά το συγκεκριμένο συμβάν ισχυρίστηκε ότι έπιασε μόνο το χέρι του δημοσιογράφου και ότι ζήτησε να μην γράφει για αυτόν. Πως η κάμερα του έπεσε και ο ίδιος την σήκωσε και την παρέδωσε στον αστυνομικό.

Ο εισαγγελέας στην έδρα Αθανάσιος Γεωργάκης, του επισήμανε πάντως ότι θα μπορούσε να προσφύγει στη δικαιοσύνη αντί να έχει τη συγκεκριμένη συμπεριφορά. Ζήτησε δε την καταδίκη του κατηγορούμενου για τα 2 από τα 4 αδικήματα, τη μετατροπή του ενός σε πταίσμα και την αθώωση για το 4ο· όπως και τελικά αποφάσισε το δικαστήριο.

Ο κ. Στεβής που πέρα από την κατάθεσή του, αγόρευσε και με την ιδιότητα του δικηγόρου, μαζί με το συνάδελφό του Ξένο Πιπίδη, σημείωσε ότι η αναφορά έγινε στο όνομα του κατηγορούμενου μετά το επεισόδιο που εμπλέκεται με νοσηλευτή του νοσοκομείου της Χίου, το Γιάννη Κουτσοδόντη τον Ιούνιο του 2016. Μάλιστα σημείωσε ότι και συνδικαλιστικοί φορείς με ανακοινώσεις τους, αναφέρονταν στο όνομα του κατηγορούμενου.

Θύμισε επίσης την καταδίκη του κατηγορουμένου σε επεισόδια με πρόσφυγες στις 20 Απριλίου 2017, που οδήγησαν στην σύλληψη και στην καταδίκη του κ. Μερμηγκούση σε φυλάκιση 18 μηνών (έχει ασκήσει έφεση)· για να καταλήξει ο κ. Στεβής: «αλίμονο αν πλήττεται το δημοσιογραφικό λειτούργημα με αυτόν τον τρόπο. Αλίμονο αν ο κάθε πολίτης παίρνει ο ίδιος το δίκιο με το μέρος του. Δεν ήταν απλός αγανακτισμένος. Αν δεν υπήρχε η καταδίκη του στην 18μηνη φυλάκιση ακόμη θα τρώγαμε ξύλο».

Μετά την έκδοση της προαναφερόμενης δικαστικής απόφασης, ο κ. Στεβής προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

«Αισθάνομαι δικαιωμένος με την σημερινή απόφαση του δικαστηρίου, γιατί οι άνθρωποι του Τύπου στη Χίο, που τα τελευταία χρόνια δουλεύουμε κάτω από εξαιρετικά αντίξοες και σε ορισμένες περιπτώσεις εχθρικές συνθήκες, δώσαμε και στην δικαστική αίθουσα μια μάχη για την υπεράσπιση της δουλειάς μας και της ελευθεροτυπίας και την κερδίσαμε.

Αισθάνομαι, όμως και υπερήφανος, γιατί η Χίος, που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε μια δύσκολη θέση και απασχολεί το πανελλήνιο συνήθως με αρνητική δημοσιότητα, έστειλε με την συγκεκριμένη δικαστική απόφαση ένα μήνυμα, ότι οι δημοσιογράφοι πρέπει να μπορούν ανεμπόδιστα και ελεύθερα, χωρίς φόβο και χωρίς να τρομοκρατούνται, να ασκούν το επάγγελμά τους για την ενημέρωση της κοινωνίας».

πηγή: ert.gr