φυλάκιση-18-μηνών-εξαγοράσιμη-στο-φοιτη-478876
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 07.05.2018 | 15:14

Φυλάκιση 18 μηνών εξαγοράσιμη στο φοιτητή που επιτέθηκε στον Άγγελο Συρίγο

Ποινή φυλάκισης 18 μηνών εξαγοράσιμη προς πέντε ευρώ ημερησίως, επέβαλλε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας σε φοιτητή της Φιλοσοφικής Σχολής, ο οποίος αντιμετώπιζε κατηγορίες για την επίθεση σε βάρος του καθηγητή Άγγελου Συρίγου στον προαύλιο χώρο του Παντείου Πανεπιστημίου, τον Φεβρουάριο του 2017. Ο φοιτητής θα πρέπει να πληρώσει συνολικά για την εξαγορά της ποινής του το ποσό των 2.700 ευρώ.

Πρόκειται για τη δεύτερη καταδικαστική απόφαση που εκδίδει η δικαιοσύνη σχετικά με την επίθεση σε βάρος του κ. Συρίγου, καθώς για την ίδια υπόθεση έχει ήδη καταδικαστεί σε φυλάκιση 12 μηνών με αναστολή ένα ακόμη άτομο που είχε συλληφθεί με τη διαδικασία του αυτοφώρου.

Άγνωστος ο τρίτος δράστης της επίθεσης

Άγνωστο, ωστόσο, παραμένει για τις αρχές ένα ακόμη πρόσωπο που φέρεται να είναι ο τρίτος δράστης της επίθεσης σε βάρος του καθηγητή.

Ένοχος με δικαίωμα εξαγοράς της ποινής

Της απόφασης του δικαστηρίου για την καταδίκη του φοιτητή της Φιλοσοφικής, είχε προηγηθεί η πρόταση της εισαγγελέως της έδρας, η οποία ζήτησε από το δικαστήριο να κηρύξει ένοχο τον νεαρό κατηγορούμενο σύμφωνα με το κατηγορητήριο, χορηγώντας του όμως αναστολή. Ο πρόεδρος, ωστόσο, του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου, δεν έκανε δεκτή την εισαγγελική πρόταση κατά το μέρος που αφορούσε στη χορήγηση της αναστολής, αποφασίζοντας να χορηγήσει στο κατηγορούμενο δικαίωμα εξαγοράς της ποινής του λόγω – όπως είπε «των ιδιαίτερων συνθηκών της υπόθεσης και της φύσης του κατηγορούμενου».

Ο κ. Συρίγος αναγνώρισε το δράστη της επίθεσης

Στο πρόσωπο του κατηγορουμένου ο κ. Συρίγος αναγνώρισε στο ακροατήριο έναν από τους δράστες της επίθεσης εναντίον του, με την εισαγγελέα να επισημαίνει στην αγόρευσή της: «Η αναγνώριση από τον κ. Συρίγο αποδεικνύει την ενοχή του κατηγορουμένου. Όπως και η μοτοσυκλέτα του που βρέθηκε εκεί. Το επικίνδυνο της σωματικής βλάβης προκύπτει από την αριθμητική υπεροχή, το χτύπημα με αντικείμενο, τις κλωτσιές σε ευαίσθητα σημεία του σώματος».

Πώς ακριβώς έγινε η επίθεση

Νωρίτερα, περιγράφοντας πως έγινε η επίθεση εναντίον του ο κ. Συρίγος ανέφερε στην κατάθεσή του στο δικαστήριο: «Βγαίνοντας από τη σχολή, είδα έναν νεαρό να βάφει τον τοίχο με σπρέι. Τον ρώτησα γιατί το κάνει αυτό και με ρώτησε “τι σε νοιάζει εσένα, δικός σου είναι;”… Στην αρχή συζητούσαμε ήρεμα… Μετά πλησίασαν άλλα δύο άτομα, και ο ένας μου είπε να φύγω. Ο νυν κατηγορούμενος ήταν από τα δεξιά μου. Δέχτηκα σπρώξιμο από τον φίλο του, και μετά ένιωσα ένα δυνατό χτύπημα με το σπρέι από τη δεξιά μεριά. Ο κατηγορούμενος κατάφερε το χτύπημα, είναι εκ των πραγμάτων βέβαιο. Στη συνέχεια με χτύπησαν και οι τρεις με κλωτσιές στο κεφάλι».

Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε ότι ήταν παρών στο περιστατικό

Από την πλευρά του κατηγορούμενος στην απολογία του στο δικαστήριο αρνήθηκε τις κατηγορίες και υποστήριξε πως δεν ήταν καν παρών στο περιστατικό. «Είχα απλά δανείσει τη μηχανή μου στο συγκάτοικό μου (πρόκειται για τον άλλο δράστης της επίθεσης που έχει ήδη καταδικαστεί) και εξαιτίας αυτού του λόγου ενεπλάκην στην υπόθεση» είπε και προσέθεσε: «Τέτοιες πράξεις δεν ταιριάζουν στο ήθος μου. Εκείνη την ημέρα είχα γαστρεντερίτιδα και δεν βγήκα από το σπίτι μου. Δεν ξέρω τον κ. Συρίγο και δεν έχω καμία σχέση με το Πάντειο».