φυλακές-τρίπολης-φιλιππίδης-και-λιγν-927900
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 28.07.2021 | 11:05

Φυλακές Τρίπολης: Φιλιππίδης και Λιγνάδης θα αυλίζονται μαζί

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση του Πέτρου Φιλιππίδη, με τον γνωστό ηθοποιό να κρίνεται προφυλακιστέος μετά την άσκηση δίωξης εις βάρος του για έναν βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού.

Ο ηθοποιός κλήθηκε σε απολογία από την 15η τακτική ανακρίτρια (σε συνθήκες άκρας μυστικότητας) που διενεργεί την έρευνα, απολογήθηκε για το βαρύ κατηγορητήριο που αντιμετωπίζει, αρνήθηκε το σύνολο των κατηγοριών, αλλά οι υπερασπιστικοί ισχυρισμοί του δεν έπεισαν ανακρίτρια και εισαγγελέα οι οποίες με την απόφασή τους του έδειξαν το δρόμο για τη φυλακή.

Ανάλογα περιστατικά, δηλαδή της προσέλευσης στα ανακριτικά γραφεία κάτω από άκρα μυστικότητα έχουν γίνει και στο παρελθόν, όταν τα εμπλεκόμενα πρόσωπα είναι αναγνωρίσιμα και ειδικά όταν κατέχουν καίριες θέσεις είτε στο Δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πέτρος Φιλιππίδης θα οδηγηθεί τις επόμενες ώρες στο κατάστημα κράτησης Τρίπολης, με τη μεταγωγή του να γίνεται πιθανότατα σήμερα Τετάρτη.

Σημειώνεται πως στο εν λόγω κατάστημα κράτησης εκτίει την ποινή του ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Λιγνάδης.

Στη φυλακή Τρίπολης, όπως και σε αυτή των Γρεβενών, κρατούνται άτομα που έχουν κατηγορηθεί ή καταδικασθεί για σεξουαλικά εγκλήματα, προκειμένου να μην υπάρχουν κυρίως προβλήματα ασφαλείας από επιθέσεις άλλων κρατουμένων, λόγω της απαξίας των αδικημάτων.

Στο πλαίσιο της αναμόρφωσης της σωφρονιστικής πολιτικής, η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, προχώρησε στον διαχωρισμό των φυλακών, ανάλογα με τα εγκλήματα που διαπράττονται. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας έγινε τον Ιανουάριο του 2021.

Η απολογία Φιλιππίδη

Κατά την χθεσινή απολογία του ο Πέτρος Φιλιππίδης αρνήθηκε όλα όσα του καταλογίζουν οι τρεις γυναίκες που είχε ως αποτέλεσμα να συνταχθεί σε βάρος του ένα βαρύ κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορητήριο.

Παρά τις υποκριτικές θεατρικές ικανότητες που έχει ο Πέτρος Φιλιππίδης, οι ισχυρισμοί του και η άρνηση όλων των κατηγοριών από την πλευρά του, δεν έπεισαν την ανακρίτρια και τον εισαγγελέα, οι οποίοι έκριναν ότι πρέπει να προφυλακιστεί.

Πάντως, η έρευνα της 15ης ανακρίτριας για την υπόθεση των καταγγελιών σε βάρος του Πέτρου Φιλιππίδη, εξελίχθηκε όλο αυτό το διάστημα αθόρυβα και μεθοδικά και χθες κλήθηκε σε απολογία, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Είναι αυτονόητο, ότι ο κατηγορούμενος έδωσε «μάχη» για να αντικρούσει το βαρύ κατηγορητήριο και να πείσει ανακρίτρια και εισαγγελέα ότι δεν είναι ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων, ούτε ύποπτος φυγής και ως εκ τούτου δεν συντρέχουν λόγοι προφυλάκισης.

Εκτός των καταθέσεων των τριών γυναικών, στο ανακριτικό γραφείο έχουν προσέλθει και μάρτυρες που έχουν προταθεί από την πλευρά τους, ενώ θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι στην ανακρίτρια προσκομίστηκαν και άλλα στοιχεία και νέες μαρτυρικές καταθέσεις, που ενισχύουν τις κατηγορίες σε βάρος του ηθοποιού.

Οι πράξεις που αποδίδονται στον Πέτρο Φιλιππίδη, έχουν λάβει χώρα, σύμφωνα με τις παθούσες, το 2008, το 2010 και το 2014. Συγκεκριμένα, η γυναίκα με τη μαρτυρία της οποίας στοιχειοθετήθηκε το αδίκημα του βιασμού, έχει αναφερθεί σύμφωνα με πληροφορίες σε γεγονότα του 2008 που έλαβαν χώρα μέσα στο θέατρο «Ήβη», όπου είχε πάει για να συναντήσει τον ηθοποιό και συνάδελφο της, στο πλαίσιο επαγγελματικού ραντεβού.

Εκεί, ο κατηγορούμενος σύμφωνα με την μαρτυρία της, της επιτέθηκε προχωρώντας σε πράξεις εναντίον της, οι οποίες σύμφωνα με το νέο Ποινικό Κώδικα συνιστούν το αδίκημα του βιασμού, ακόμη και αν δεν έλαβε χώρα συνουσία.

Η καταγγέλλουσα αν και φέρεται να περιέγραψε πράξεις που κατατείνουν περισσότερο σε απόπειρα βιασμού, ο εισαγγελέας αναβάθμισε την κατηγορία σε βιασμό σε βάρος του ηθοποιού, βάσει του άρθρου 336 του Ποινικού Κώδικα το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής: «Όποιος με σωματική βία ή με απειλή σοβαρού και άμεσου κινδύνου ζωής ή σωματικής ακεραιότητας εξαναγκάζει άλλον σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών. Γενετήσια πράξη είναι η συνουσία και οι ίσης βαρύτητας με αυτήν πράξεις».

Το δεύτερο αδίκημα που αφορά σε απόπειρα βιασμού, προέρχεται από την κατάθεση άλλης ηθοποιού, η οποία τον Φεβρουάριο του 2010 είχε επισκεφθεί το θέατρο «Μουσούρη» για να παρακολουθήσει τον Πέτρο Φιλιππίδη σε θεατρική παράσταση. Είχε προηγηθεί επαγγελματικό ραντεβού μεταξύ των δυο ηθοποιών και σύμφωνα με την καταγγέλλουσα, είχε συμφωνηθεί η ίδια να αναλάβει ρόλο στο συγκεκριμένο θεατρικό έργο. Η καταγγελλόμενη απόπειρα βιασμού από τον Πέτρο Φιλιππίδη έγινε, σύμφωνα με τη συνάδελφό του, μέσα στο καμαρίνι. Η γυναίκα, κατάφερε, ωστόσο, να ξεφύγει και όταν μάλιστα προειδοποίησε τον συνάδελφο της πως θα μιλήσει εκείνος την απείλησε πως θα την καταστρέψει επαγγελματικά.

Η τρίτη μαρτυρία που αφορά και πάλι το αδίκημα της απόπειρας βιασμού, προέρχεται επίσης από ηθοποιό, η οποία κατέθεσε ότι συναντήθηκε με τον κατηγορούμενο σήμερα συνάδελφό της, το 2014 στο πλαίσιο των προσπαθειών που έκανε για να βρει εργασία. Εκείνος προσφέρθηκε να την επιστρέψει στο σπίτι της μετά το ραντεβού τους αλλά την οδήγησε με το αμάξι σε δρομάκι στο Παλαιό Ψυχικό, όπου σύμφωνα με όσα περιέγραψε η καταγγέλλουσα επιχείρησε να την βιάσει, αφού πρώτα κλείδωσε τις πόρτες του οχήματος του.

Αρνήθηκε τα πάντα αλλά κρίθηκε προφυλακιστέος

Από την πλευρά του, ωστόσο, ο Πέτρος Φιλιππίδης έχει αρνηθεί όλα όσα του προσάπτουν οι καταγγέλλουσες, με πολυσέλιδο υπόμνημα που είχε καταθέσει στον εισαγγελέα πριν ακόμη ασκηθεί η ποινική δίωξη σε βάρος του.

Την ίδια υπερασπιστική γραμμή ακολούθησε ο κατηγορούμενος και τώρα κατά την απολογία του στην ανακρίτρια, προσκομίζοντας και νέους ισχυρισμούς προς ενίσχυση των θέσεών του.

Συγκεκριμένα, με το υπόμνημα ο Πέτρος Φιλιππίδης είχε επιχειρήσει να αντικρούσει μια προς μια τις καταγγελίες σε βάρος του. Σε ό,τι αφορά στην μαρτυρία της πρώτης ηθοποιού που τον κατήγγειλε για βιασμό της το 2008, ο κατηγορούμενος ανέφερε πως η γυναίκα αυτή είχε «εμμονή μαζί του και ήταν πάντα άκρως διαχυτική». Ο ηθοποιός υποστήριξε ότι ποτέ δεν προσπάθησε να προσεγγίσει ερωτικά την καταγγέλλουσα, ούτε της τηλεφωνούσε βράδυνες ώρες και ούτε της έστελνε γραπτά μηνύματα, όπως η ίδια υποστηρίζει.

Αντίθετα, όπως αναφέρει, εκείνη του τηλεφωνούσε επίμονα και τον καλούσε σε στιγμές που ο ίδιος βρίσκονταν σε διακοπές με την οικογένειά του, φέρνοντας τον σε δύσκολη θέση. «Ουδέποτε προσπάθησα να έρθω σε σεξουαλική επαφή μαζί της και μάλιστα χωρίς τη θέλησή της, ως ψευδώς ισχυρίζεται… Λυπάμαι βαθύτατα για την ίδια και οργίζομαι για όσα ψευδώς μου προσάπτει, ενώ προσπάθησα με κάθε καλή προαίρεση να μην την εκθέσω, να μην την προσβάλλω, αλλά να την απωθήσω με τον ομαλότερο και ευγενέστερο δυνατό τρόπο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πέτρος Φιλιππίδης στο υπόμνημα παροχής εξηγήσεων που είχε καταθέσει στον εισαγγελέα.

Στην ίδια υπερασπιστική γραμμή, δηλαδή της άρνησης των κατηγοριών, κινούνται οι ισχυρισμοί του ηθοποιού και για τις άλλες δυο κατηγορίες σε βάρος του. Όπως υποστήριξε ουδέποτε αποπειράθηκε να βιάσει τις δυο άλλες καταγγέλλουσες. Εκτός του απολογητικού του υπομνήματος ο ηθοποιός είχε ζητήσει από τον εισαγγελέα να λάβει καταθέσεις και από πρόσωπα που θα επιβεβαίωναν τους ισχυρισμούς του. Ένα από τα πρόσωπα αυτά που είχε καταθέσει στον κ. Σπυρόπουλου, είναι και η σύζυγος του Πέτρου Φιλιππίδη, Ελπίδα Νίνου, η οποία και υπερασπίστηκε με την κατάθεσή της τον σύντροφό της.

Ποιοι κρατούνται στις φυλακές της Τρίπολης

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ειδική πτέρυγα των φυλακών Τρίπολης βρίσκεται, μεταξύ άλλων, ο ιερέας από τη Μάνη που καταδικάστηκε για τον βιασμό της 12χρονης κόρης της συντρόφου του.

Προσφάτως, το δικαστήριο έκρινε κατά πλειοψηφία τον 56χρονο ιερέα ένοχο για βιασμό τετελεσμένο κατ’ εξακολούθηση, ένοχο για γενετήσια πράξη με παθούσα που δεν έχει συμπληρώσει τα 12 χρόνια κατ’ εξακολούθηση και ένοχο για κατάχρηση σε ασέλγεια ανηλίκου που δεν έχει συμπληρώσει τα 12 έτη κατ’ εξακολούθηση.

Συνολικά, του επιβλήθηκε κάθειρξη 15 ετών και 6 μηνών, ενώ το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα η έφεσή του να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Στην ίδια φυλακή κρατείται, επίσης, ο Παναγιώτης Δράκος, καθηγητής μουσικής ο οποίος κατηγορείται ότι ασελγούσε σε ανήλικες μαθήτριές του στο ωδείο.

Σε βάρος του, είχε ασκηθεί βαρύτατη ποινική δίωξη για αποπλάνηση παιδιών κάτω των 12 ετών, κατ’ εξακολούθηση, κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια, κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας, καθώς και για παράβαση του νόμου περί όπλων.

Η αποτρόπαια δράση του αποκαλύφθηκε όταν οι γονείς ενός εκ των κοριτσιών, ηλικίας 9 ετών, τον κατήγγειλαν στην υποδιεύθυνση προστασίας ανηλίκων τον περασμένο Ιούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έπειτα από την εξέταση του ψηφιακού αρχείου που βρέθηκε στον υπολογιστή του κατηγορούμενου, διαπιστώθηκε πως ο δράστης είχε ασελγήσει και σε βάρος δύο ακόμη κοριτσιών, ηλικίας 9 και 11 ετών.

Στις Φυλακές Τρίπολης βρίσκεται και ο «παιδεραστής με το βαν», Φίλιππος Λεβέντος, ο οποίος καταδικάστηκε ομόφωνα σε ποινή κάθειρξης 26 ετών και χρηματική ποινή 200.000 ευρώ κατά συγχώνευση.

Ο δράστης συνελήφθη το 2015 επ’ αυτοφώρω, όταν επιβίβαζε 13χρονο στο ειδικά διαμορφωμένο βαν του για να το αποπλανήσει.

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας κήρυξε -ομόφωνα- ένοχο τον κατηγορούμενο για τον βιασμό και την αποπλάνηση μιας 14χρονης, τον βιασμό ενός 15χρονου και την απόπειρα αποπλάνησης του 13χρονου. Επίσης, κρίθηκε ένοχος για το αδίκημα της προσέλκυσης ανηλίκου μέσω Διαδικτύου και για προμήθεια και κατοχή πορνογραφικού υλικού.

Στις Φυλακές Τρίπολης εκτίει ποινή κάθειρξης 16 ετών και ο 32χρονος Μανώλης Κούτζης, γνωστός ως «δράκος του Αμαρουσίου».

Ο κατηγορούμενος έχει κριθεί πρωτόδικα ομόφωνα ένοχος για έξι απόπειρες βιασμού γυναικών στο Μαρούσι χωρίς να του αναγνωριστούν ελαφρυντικά. Παρά την βαρύτατη καταδίκη του σε ποινή κάθειρξης 16 ετών και δύο μηνών χωρίς αναστολή, φέρεται να εμμένει πως πρόθεσή του δεν ήταν να βιάσει τα θύματα, αλλά απλά να τα… θωπεύσει!

Στην απολογία του στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε υποστηρίξει πως, μετά τον τραυματικό χωρισμό του με μία Ρουμάνα ιερόδουλη με την οποία διατηρούσε δεσμό, άκουγε… φωνές(!) που τον υποχρέωναν να υπακούει στις αρρωστημένες ορέξεις του!

«Άκουγα φωνές που μου έλεγαν, θώπευσέ την! Ήμουν άρρωστος. Στα πρόσωπα των γυναικών αυτών, έβλεπα την Τζωρτζέτα, τη Ρουμάνα πρώην φίλη μου που με είχε ταπεινώσει, απορρίψει και πληγώσει. Θέλω να πω σήμερα σε όλες αυτές τις γυναίκες ότι δεν ήθελα να τις βιάσω, ούτε να τις σκοτώσω, ήθελα μόνο να τις ταπεινώσω…» είχε πει χαρακτηριστικά ενώπιον των δικαστών.

Οι ισχυρισμοί του, ωστόσο, δεν έγιναν δεκτοί από το δικαστήριο που απέρριψε το αίτημά του να εισαχθεί σε ψυχιατρείο. Άλλωστε, σύμφωνα με την αγόρευση – καταπέλτη της εισαγγελέως της έδρας, ο κατηγορούμενος δρούσε «οργανικά και μεθοδευμένα».

«Αν ήθελε να μειώσει τα θύματα, θα έκανε άλλες πράξεις. Άκουγε φωνές». Όμως, δεν επέλεγε την ηπιότερη πράξη, αλλά θώπευε τα θύματά του» είχε επισημάνει χαρακτηριστικά η εισαγγελική λειτουργός προσθέτοντας ότι «οι επιθέσεις γίνονταν σε υπόγειες διαβάσεις που δεν ήταν πολυσύχναστες και ο κατηγορούμενος επέλεγε γυναίκες που μπορούσε να χειριστεί».