φυλακές-αυλώνα-άγρια-συμπλοκή-πακιστ-1531
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 22.01.2019 | 15:08

Φυλακές Αυλώνα: Άγρια συμπλοκή Πακιστανών και Αφγανών με μαχαίρια

Άγρια συμπλοκή με αυτοσχέδια μαχαίρια και ρόπαλα σημειώθηκε χθες το απόγευμα μεταξύ Πακιστανών και Αφγανών κρατουμένων στις φυλακές Αυλώνα. Το σοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε στο Β΄ όροφο της φυλακής και η αιτία ήταν ποια ομάδα θα έχει τον έλεγχο διακίνησης ναρκωτικών εντός του σωφρονιστικού καταστήματος!

Από τη συμπλοκή τραυματίστηκαν 14 άτομα τα οποία μεταφέρθηκαν αρχικά στο Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου και στη συνέχεια στα εφημερεύοντα δημόσια νοσοκομεία των Αθηνών. Ενδεικτικό της πλήρης διάλυσης των φυλακών είναι και το γεγονός, ότι τα τζιπ και οι κλούβες δεν επαρκούσαν για τη μεταγωγή των τραυματιών στο Κέντρο Υγείας, αφού άλλα ήταν χαλασμένα και άλλα δεν είχαν καύσιμα!

Το περιστατικό αυτό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά επεισοδίων που έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα στις φυλακές νέων στον Αυλώνα αλλά και γενικότερα στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας. Θυμίζουμε ότι πριν από περίπου ενάμιση μήνα κρατούμενοι κακοποίησαν τον 19χρονο Αλβανό που κατηγορείται για συμμετοχή στη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο.

Ένας εκ των κρατουμένων που συμμετείχαν στην επίθεση κατά του 19χρονου, πρωταγωνίστησε σε άλλο επεισόδιο λίγες ημέρες νωρίτερα. Χτύπησε με σίδερο τον αρχιφύλακα, ενώ στη συνέχεια μπήκε στο γραφείο του και έσπασε ό,τι βρήκε μπροστά του, πριν τον ακινητοποιήσουν άλλοι σωφρονιστικοί. Το ίδιο διάστημα αντίπαλες συμμορίες Πακιστανών χτυπήθηκαν με μαχαίρια, όταν οι φρουροί ανακάλυψαν δύο «μπάλες» 500 γραμμαρίων με χασίσι και κοκαϊνη, αλλά και μπουκάλια βότκας. Ο λόγος της συμπλοκής ήταν ότι η μία συμμορία πίστευε ότι την «κάρφωσε» η άλλη.

Τον Απρίλιο του 2018 και πάλι στις φυλακές Αυλώνα, ένας Ρομά που κρατούνταν στο παράρτημα χτυπήθηκε άγρια από αντίπαλη ομάδα Ρομά. Το υπουργείο ενημερώθηκε για το θέμα και έδωσε εντολή να γίνει προανάκριση. Το πόρισμα – αν ολοκληρώθηκε – παραμένει άγνωστο.

Φαίνεται ότι ο έλεγχος στο κέντρο κράτησης νέων στον Αυλώνα έχει χαθεί εντελώς, αν και στο πρόσφατο παρελθόν αποτελούσε φυλακή πρότυπο. Μετά το ξυλοδαρμό του 19χρονου Αλβανού που κατηγορείται για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη, το «Πρώτο Θέμα» δημοσίευσε φωτογραφίες ντοκουμέντο από ελέγχους που έχουν κάνει κατά καιρούς οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι στα κελιά. Κινητά smartphone, αυτοσχέδια μαχαίρια, τούβλα, στειλιάρια και ναρκωτικά είναι μεταξύ των ευρημάτων.