φρίκη-από-τις-λεπτομέρειες-για-τον-θάν-654364
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 11.07.2019 | 15:35

Φρίκη από τις λεπτομέρειες για τον θάνατο της Αμερικανίδας βιολόγου (βίντεο)

Σε έγκλημα αποδίδεται ο θάνατος της 60χρονης Αμερικανίδας Σούζαν Ίτον, η σορός της οποίας εντοπίστηκε το βράδυ της Δευτέρας σε στοά γερμανικού καταφυγίου, στην περιοχή του Μάλεμε. Στις 5 χθες το απόγευμα της Τετάρτης ολοκληρώθηκε η διαδικασία νεκροψίας-νεκροτομής που είχαν ξεκινήσει από τις 9 το πρωί οι ιατροδικαστές Κρήτης, Αντώνης Παπαδομανωλάκης και Σταμάτης Μπελιβάνης.

 Της έκλεισε το στόμα και τη μύτη

Όπως αναφέρει το neakriti.gr, ο επικεφαλής της μακροσκοπικής εξέτασης του πτώματος Αντώνης Παπαδομανωλάκης δήλωσε ότι πρόκειται μετά βεβαιότητας για εγκληματική ενέργεια, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις, λόγω του ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η προανακριτική διαδικασία για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη ή των δραστών. Έγκυρες πηγές, ωστόσο, αναφέρουν ότι η 60χρονη πέθανε από ασφυξία. Ο δράστης φέρεται να της έκλεισε το στόμα και τη μύτη, προκαλώντας τον θάνατό της, ο χρόνος του οποίου προσδιορίζεται την ημέρα της εξαφάνισής της, δηλαδή την προηγούμενη Τρίτη 2 Ιουλίου.

Στη συνέχεια και προκειμένου να καλύψει το άγριο έγκλημα σε βάρος της Αμερικανίδας βιολόγου, τη μετέφερε στη στοά και σε απόσταση 60 μέτρων από την είσοδο του γερμανικού καταφυγίου, η οποία σημειωτέον απείχε άλλα 100 μέτρα από τον αγροτικό δρόμο. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Αντώνη Παπαδομανωλάκη, η σορός ήταν σε σήψη, ενώ είχε μεγάλη αλλοίωση στα χαρακτηριστικά του προσώπου.

Πριν προχωρήσει η μακροσκοπική νεκροψία-νεκροτομή διενεργήθηκε αξονική τομογραφία, έγινε ακτινογραφία, εξετάστηκαν ουλές που προϋπήρχαν, ενώ έγιναν και οδοντογράμματα, όπως προβλέπει το διεθνές πρωτόκολλο. Προκειμένου δε οι ιατροδικαστές να είναι βέβαιοι για την κάθε λεπτομέρεια, επικοινώνησαν με τον οδοντίατρο της Αμερικανίδας βιολόγου στη Δρέσδη της Γερμανίας, ο οποίος τους έστειλε και σχετικές εξετάσεις της. Ταυτόχρονα ελήφθησαν δείγματα για περαιτέρω εργαστηριακή διερεύνηση, όπως και δείγμα DNA, τα αποτελέσματα των οποίων εκτιμάται ότι θα συμβάλλουν στη διαλεύκανση του εγκλήματος.

Αναζητούνται τα κίνητρα των δραστών

Από την πλευρά της Αστυνομίας συνεχίζεται η έρευνα, προκειμένου να εξιχνιαστεί το στυγερό έγκλημα, λαμβάνοντας υπόψη ότι πρόκειται για Αμερικανίδα υπήκοο, καθώς και το γεγονός ότι επρόκειτο για μία διακεκριμένη επιστήμονα στον τομέα της Μοριακής Βιολογίας.

Υπενθυμίζεται πως η Suzanne Eaton ήταν επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στο Ινστιτούτο Μοριακής Κυτταρικής Βιολογίας και Γενετικής και Κέντρο Βιοτεχνολογίας στη Δρέσδη και καθηγήτρια στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δρέσδης. Έλαβε το διδακτορικό της από το UCLA, που μελετά τη μεταγραφή γονιδίου ανοσοσφαιρίνης. Μετακόμισε στην Αναπτυξιακή Βιολογία, όπου εργάστηκε για αρκετούς μήνες, ενώ για να κατανοήσει καλύτερα τους κυτταρικούς βιολογικούς μηχανισμούς στους οποίους βασίζεται η επιθηλιακή ανάπτυξη μετακόμισε στο Πρόγραμμα Βιολογίας Κυττάρων. Η δική της ερευνητική ομάδα (από το 1999) έχει επικεντρωθεί στους κυτταρικούς βιολογικούς και βιοφυσικούς μηχανισμούς, στους οποίους βασίζεται η ανάπτυξη, καλύπτοντας θέματα που κυμαίνονται από τη μηχανική των ιστών μέσω της σηματοδότησης και του μεταβολισμού.