φόβος-για-μία-νέα-ειδομένη-αυξάν-739928
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 31.07.2020 | 10:03

Φόβος για μία “νέα” Ειδομένη – Αυξάνονται οι ροές μεταναστών (φωτο, βίντεο)

Εκατοντάδες είναι οι μετανάστες που καθημερινά σκαρφαλώνουν στα βαγόνια που βρίσκονται στον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Ειδομένης. Προσπαθούν να βρουν πέρασμα για να περάσουν στη Βόρεια Μακεδονία αλλά οι περισσότεροι συλλαμβάνονται και επαναπροωθούνται στην Ελλάδα, ενώ λίγοι είναι αυτοί που θα το καταφέρουν.

Φορτωμένοι με τα λιγοστά υπάρχοντά τους μετανάστες από το Μπαγκλαντές, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν περπατούν πάνω στις σιδηροδρομικές ράγες, λίγο έξω από την Ειδομένη. Η εικόνα μοιάζει σαν να μας γυρίζει πίσω στο 2015. Ίσως γιαυτό οι κάτοικοι φοβούνται ότι, αν δεν ληφθούν έγκαιρα μέτρα, μπορεί να ξαναζήσουν τις τραγικές καταστάσεις του παρελθόντος.

Οι ροές των μεταναστών που φθάνουν στην περιοχή με στόχο να περάσουν τη μεθοριακή γραμμή, αυξάνονται συνεχώς. Κρύβονται ανάμεσα σε καλλιέργειες, σε εγκαταλελειμμένα σπίτια και βαγόνια. Κι όταν πάρουν το μήνυμα από τους διακινητές -συνήθως ομοεθνείς τους- επιχειρούν να περάσουν τον φράχτη για να φθάσουν σε κάποια από τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

Στον Σιδηροδρομικό σταθμό δύο μετανάστες πηδούν τις ράγες προκειμένου να πάνε στο χωριό. Ο Μοχάμετ μιλώντας στο ThessToday.gr είπε ότι βρίσκεται στην Ελλάδα εδώ και δέκα μήνες. Με έναν φίλο του προσπάθησαν να βρουν ένα πέρασμα που θα τους οδηγούσε στη “γη της επαγγελίας”. Δεν τα κατάφερε και τώρα το μόνο που θέλει είναι να πάει στο Πολύκαστρο και στη συνέχεια στη Θεσσαλονίκη. Με τα λιγοστά αγγλικά που ξέρει προσπαθεί να εξηγήσει πόσο κουρασμένος είναι και ότι τα πόδια του έχουν γεμίσει φουσκάλες από το περπάτημα. Η ταλαιπωρία και η απογοήτευση φαίνονται στο πρόσωπο του.

Ο Αμπντούλ είναι 20 χρονών από το Αφγανιστάν. Εμφανίστηκε ξαφνικά πάνω στις σιδηροδρομικές ράγες και κατευθύνθηκε στο χωριό για να βρει νερό και φαγητό. Λίγο μετά γύρισε πάλι στα τρένα, όπου μαζεύονται καθημερινά εκατοντάδες μετανάστες.

Περπατώντας σε έναν χωματόδρομο στην Ειδομένη, συναντήσαμε τον Γιουσούφ ο οποίος μόλις είχε βγει μέσα από ένα πέρασμα καλυμμένο από μεγάλα και ξερά χόρτα. Το μόνο που είπε είναι ότι θέλει να πάει στη Γερμανία.

Οι μετανάστες πλένουν τα χέρια τους και κάνουν μπάνιο σε βρύσες, ενώ σε διάφορα σημεία του χωριού έχουν πετάξει ρούχα και αντικείμενα.

Φόβοι για μία νέα Ειδομένη 

Οι κάτοικοι της Ειδομένης είναι φοβισμένοι, γιατί τον τελευταίο καιρό διαπιστώνουν ότι παρατηρείται αύξηση των μεταναστών που κινούνται προς την περιοχή τους. Αγανακτισμένοι οι περισσότεροι μιλούν για ζημιές που κάνουν σε καλλιέργειες και στις περιουσίες τους ενώ εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να στηθεί μία “νέα” Ειδομένη.

Η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ειδομένης, Ξανθούλα Σουπλή δήλωσε στο ThessToday.gr ότι το τελευταίο δίμηνο αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα από τους μετανάστες που έρχονται στην Ειδομένη. “Φοβόμαστε πάρα πολύ μη δημιουργηθεί μία νέα Ειδομένη γιατί ο αριθμός των μεταναστών καθημερινά είναι πολύ μεγάλος. Έχουμε δει μέχρι και 200 άτομα την ημέρα. Φοβόμαστε πάρα πολύ”, είπε χαρακτηριστικά.

“Οι μετανάστες έχουν κατασκηνώσει στην Ειδομένη και μας προκαλούν πολλές ζημιές κυρίως στα αντλιοστάσιο. Παρόλο που τους έχουμε τραβήξει εξωτερικά πρίζες για να φορτίζουν τα κινητά τους, μας δημιουργούν πολλές ζημιές σπάζοντας τους τοίχους και τις κλειδαριές. Κατεβάζουν τους διακόπτες γιατί τους ενοχλεί ο θόρυβος και κοιμούνται μέσα στο αντλιοστάσιο. Επειδή κατεβάζουν την ασφάλεια μένουν τα χωριά μας χωρίς νερό. Κάνουν ζημιές στις καλλιέργειες και στα χωράφια, καθώς κόβουν τα καλαμπόκια για να βρουν κάτι να φάνε. Παίρνουν ό,τι μπορούν για να είναι πιο ομαλή η ζωή τους στην Ειδομένη”, εξήγησε η κ. Σουπλή.

Ο Βασίλης Ούλης είναι κάτοικος Ειδομένης και μιλώντας στο ThessToday.gr περιέγραψε τα παράπονα που έχουν οι κάτοικοι από τους μετανάστες. “Μας δημιουργούν τεράστια προβλήματα στις αγροτικές μας δουλειές. Έρχονται και φεύγουν σαν να είναι τουρίστες, δεν τους ενοχλεί κανένας. Καθημερινά φεύγει μεγάλος πληθυσμός ατόμων”.

Από την πλευρά του ο Λάζαρος Ούλης δήλωσε στο ThessToday.gr ότι “έρχονται με το τρένο πρωινές ώρες περίπου 150 άτομα. Περνάνε από το χωράφι μου και ενός άλλου αγρότη και κάθονται στα μνήματα. Αγοράζουν φαγητά από το μίνι μάρκετ και έχουν πάει δύο φορές στο δικό μου σπίτι και έχουν σπάσει την πόρτα”.

Επιχείρηση της FRONTEX στην Ειδομένη

Χθες το πρωί δυνάμεις της Ελληνικής αστυνομίας και αστυνομικοί της Frontex πραγματοποίησαν μία από τις καθημερινές επιχειρήσεις στην Ειδομένη. Έβαλαν περίπου 20 μετανάστες σε ένα μικρό λεωφορείο και τους οδήγησαν μέχρι το Πολύκαστρο με σκοπό να τους πάνε Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια να τους προωθήσουν στο εσωτερικό της χώρας.

Αύξηση αστυνόμευσης στην Ειδομένη

“Αυτό που ζητάμε είναι να αυξηθεί η αστυνομική δύναμη στο τμήμα της Ειδομένης γιατί δεν γίνεται στα σύνορα να βρίσκονται μόνο τρία άτομα σε κάθε βάρδια. Ένα να μένει αναγκαστικά μέσα στο γραφείο και δύο να είναι έξω”, ανέφερε η κ. Σουπλή, ενώ παράλληλα ευχαρίστησε τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή, Ασημάκη Χριστοδουλίδη, ο οποίος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν πριν από δύο μέρες ήρθε στην Ειδομένη και τη διαβεβαίωσε ότι θα αυξηθεί η αστυνομική δύναμη και οι περιπολίες για να νιώθουν ασφάλεια οι κάτοικοι.

πηγή: thesstoday.gr