φωτιά-στον-έβρο-δύσκολο-έργο-της-κατάσ-1052181
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 23.07.2022 | 13:20

Φωτιά στον Έβρο: Δύσκολο έργο της κατάσβεσης στο δάσος της Δαδιάς (βίντεο)

Δεν επιχειρούν όλα τα μέσα για το σβήσιμό της φωτιάς στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, καθώς ο καπνός δημιουργεί πρόβλημα ορατότητας, με τη φωτιά να συνεχίζει την καταστροφική πορεία της εντός του δάσους.

Στο μεταξύ, οι ενισχυμένες επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις με τη συνδρομή του Στρατού, εθελοντικών ομάδων πυρόσβεσης, κατοίκων και του προσωπικού της δασικής υπηρεσίας συνεχίζουν την προσπάθεια διάνοιξης μονοπατιών για την προσέγγιση της φωτιάς, η οποία εξακολουθεί να έχει πολλά μέτωπα.

Στο βίντεο που ακολουθεί αποτυπώνονται οι δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες επιχειρούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο δάσος της Δαδιάς, λόγω της πυκνότητας δάσους αλλά και της γεωμορφολογίας παρά τις διανοίξεις που είχαν γίνει στις αρχές της αντιπυρική. Να σημειωθεί ότι οικοσύστημα στην περιοχή αποτέλεσε προτεραιότητα στα έργα καθαρισμών – διανοίξεων (στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος του ΥΠΕΝ). Τα έργα αυτά που έγιναν για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση βοήθησαν στο μέγιστο για να κρατηθεί η φωτιά σε αυτή την περίμετρο.

«Υπάρχει πάρα πολύς και πυκνός καπνός, ειδικά προς τη Λευκίμη. Είναι πάρα πολύ δύσκολο το έργο της κατάσβεσης, γιατί σε κάποια σημεία δεν βλέπεις τίποτα. Ο καπνός δυσκολεύει και τις ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα σε μεγάλο βαθμό. Επιχειρούν, και σήμερα έχουν επικεντρώσει την προσπάθεια νοτιοδυτικά στη Λευκίμη, αλλά με αυτές τις συνθήκες είναι πολύ δύσκολο να γίνονται ρίψεις ακριβείας», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος.

Αναφορικά με το έργο των επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης, σημειώνει: «Οι επίγειες δυνάμεις, οι κάτοικοι, οι υλοτόμοι από τις γύρω περιοχές τους οποίους καλέσαμε σήμερα μπήκαν μέσα στο δάσος. Το Δασαρχείο επίσης διαπλατύνει αντιπυρικές και μονοπάτια απομακρύνοντας τη βλάστηση. Γίνονται προσπάθειες διάνοιξης κάποιων δρόμων αλλά η περιοχή είναι βραχώδης και δυσπρόσιτη. Αυτή η φωτιά θέλει άτομα που υπάρχουν αλλά θέλει και πρόσβαση η οποία σε πολλά σημεία είναι ανέφικτη».

Το πύρινο μέτωπο λόγω των συνεχών αναζωπυρώσεων και των εναλλαγών στην κατεύθυνση του ανέμου, οδηγείται προς το κεντρικό τμήμα του σπάνιου Εθνικού Πάρκου, και ταυτόχρονα νότια προς τη Λευκίμη και βόρεια προς τη Δαδιά. To πρωί του Σαββάτου υπήρχε άπνοια και κοντά στο χωριό υπήρχε ένα μεγάλο νέφος από τον καπνό. Aργότερα άρχισε να πνέει ένας μικρός άνεμος που ενδέχεται να έχει θετικές επιπτώσεις, στρέφοντας το μέτωπο τη φωτιάς σε περιοχές που έχουν ήδη καεί.

Η επιχείρηση κατάσβεσης δυσχεραίνεται εξαιτίας του ιδιαίτερου ανάγλυφου της περιοχής, σε συνδυασμό με την πυκνότητα και το είδος της βλάστησης.