φωτιά-στη-θάσο-ενισχύονται-οι-δυνάμει-1058501
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 11.08.2022 | 12:50

Φωτιά στη Θάσο: Ενισχύονται οι δυνάμεις με ΕΜΑΚ και δασοκομάντος

Μαίνεται ανεξέλεγκτη η μεγάλη φωτιά στη Θάσο, που ξέσπασε χθες (10.08.20220 το απόγευμα σε δυο μέτωπα στην περιοχή Σκάλα Ποταμιάς. και καίει δάσος του νησιού. Η κατάσβεση είναι δύσκολη λόγω του σημείου όπου οι πύρινες φλόγες σαρώνουν τα πάντα.

Το συμπαγές δάσος σε συνδυασμό με το έντονο ανάγλυφο και τη δυσκολία στην πρόσβαση, έχει σαν αποτέλεσμα να δυσκολεύει το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων που επιχειρούν στη Θάσο. Έτσι κρίθηκε αναγκαία για την καταπολέμηση της φωτιάς, η ενίσχυση των επίγειων δυνάμεων κυρίως με πεζοπόρα τμήματα από 1η ΕΜΑΚ (Αθήνα) αλλά και από δασοκομάντος που θα πάνε στο νησί από διαφορετικές περιοχές της χώρας.

Τα μέτωπα της πυρκαγιάς είναι μέσα σε δύσβατη δασική περιοχή και οι φλόγες κατευθύνονται προς το Υψάριο, το ψηλότερο βουνό του νησιού. Νωρίτερα, εστάλη στους κατοίκους μήνυμα από το 112 να φύγουν από τον οικισμό Κοίνυρα αλλά όχι γιατί κινδυνεύει αλλά για να προστατευθούν από τον καπνό.

Έτσι τις επόμενες ώρες στη Θάσο θα φτάσουν οι εξής δυνάμεις:

– από την Περιφέρεια Αττικής, 30 πυροσβέστες

– από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 29 πυροσβέστες με ένα όχημα

– από την Περιφέρεια Ηπείρου, 14 πυροσβέστες

– Από Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, 10 πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα

Παράλληλα το από το πρώτο φως έχουν διατεθεί και επιχειρούν περιοδικά, 8 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα ελικόπτερο για εναέριο συντονισμό.

Συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν, δύο ελικόπτερα και τρία μηχανήματα έργου του Γ.Ε.ΕΘ.Α., εθελοντές πυροσβέστες και εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.