φωτιά-στη-νέα-πέραμο-καλύτερη-εικόνα-1056910
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 05.08.2022 | 14:24

Φωτιά στη Νέα Πέραμο: Καλύτερη εικόνα – Αναμένεται ενίσχυση των ανέμων

Καλύτερη είναι εικόνα της φωτιάς που ξέσπασε αργά το πρωί της Παρασκευής στη Νέα Πέραμο. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα, αν και οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Νωρίτερα, κάτοικοι της περιοχής Άνω Βλυχάδα στη Νέα Πέραμο έλαβαν μήνυμα από το 112 για να εγκαταλείψουν την περιοχή, καθώς η φωτιά, που ξεκίνησε από την περιοχή του Λουτρόπυργου, είχε πάρει επικίνδυνες διαστάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί, πως νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής αναμένεται νέα ενίσχυση των ανέμων στην περιοχή.

Νωρίτερα είχε κλείσει η νέα Εθνική Οδός Αθηνών – Κορίνθου, ωστόσο πλέον η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, από την μεσαία και αριστερή λωρίδα στο ρεύμα προς Κόρινθο, από το ύψος των διοδίων Ελευσίνας.

Στην Εθνική παρατηρείται αυξημένη κίνηση, καθώς τόσο τα μέτρα της τροχαίας για τη φωτιάς όσο και η έξοδος των πρώτων αδειούχων του Αυγούστου δυσχεραίνουν την κατάσταση. Όσοι οδηγοί επιλέξουν την Εθνική για να μετακινηθούν θα πρέπει οπλιστούν με υπομονή.




Οι εκτιμήσεις του meteo 

Η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ)/meteo.gr έκανε την εξής ενημέρωση και εκτίμηση σχετικά με τη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρόπυργου Νέας Περάμου Αττικής το πρωί της Παρασκευής:

– Με βάση τον αυτόματο μετεωρολογικό σταθμό του ΕΑΑ/meteo.gr πλησίον της πυρκαγιάς στην Βλυχάδα Αττικής, στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς πνέουν ΒΒΔ άνεμοι στα 3 μποφόρ με ριπές έως 30-40 χλμ/ώρα, η θερμοκρασία είναι 31-32 βαθμοί Κελσίου, ενώ η εκτιμώμενη περιεχόμενη υγρασία των νεκρών δασικών καυσίμων εκτιμάται ότι είναι χαμηλή (8-10%).

– Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, τις αμέσως επόμενες ώρες (έως 16:00/17:00) αναμένεται να επιδεινωθούν οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες, κυρίως λόγω της ενίσχυσης των ανέμων στα 4-5 μποφόρ από Βόρειες διευθύνσεις και τη διατήρηση της περιεχόμενης υγρασίας της νεκρής δασικής καύσιμης ύλης σε χαμηλά επίπεδα (7-10 %).

– Κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 5/8 (17:00/18:00) και 6/8 (06:00/07:00) αναμένεται μερική βελτίωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών κυρίως λόγω της εξασθένησης των ανέμων στα 3-4 μποφόρ από ΒΒΔ διευθύνσεις, ωστόσο η υγρασία της νεκρής δασικής καύσιμης ύλης θα διατηρηθεί σε σχετικά χαμηλά επίπεδα (κάτω του 15 %).

– Από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου (07:00/08:00) αναμένεται εκ νέου επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών κυρίως λόγω της ενίσχυσης των ανέμων στα 4-5 μποφόρ από Β διευθύνσεις και της πτώσης της υγρασίας της νεκρής δασικής καύσιμης ύλης σε χαμηλά επίπεδα (7-10 %).

Η προσθαλάσσωση Air Tractor

Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης ένα πυροσβεστικό Air Tractor προχώρησε σε αναγκαστική προσθαλάσσωση. Και οι δυο χειριστές του πυροσβεστικού αεροσκάφους είναι καλά στην υγεία τους, το οποίο κατέπεσε στην θάλασσα περιοχή ανοικτά της Σαλαμίνας.

Το πυροσβεστικό αεροσκάφος κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, κατέπεσε στην θαλάσσια περιοχή, βόρεια της Σαλαμίνας. Οι δύο χειριστές κατάφεραν και βγήκαν σώοι από το αεροπλάνο προτού αυτό βυθιστεί και ένα ταχύπλοο που έπλεε στην περιοχή τους περισυνέλεξε.

Οι πιλότοι, φέρουν ελαφρά τραύματα και εξετάζονται από ιατρούς. Δύο σκάφη του Λιμενικού κατέφθασαν στο σημείο της πτώσης και συμμετέχουν στις έρευνες για τα αίτια που οδήγησαν στην πτώση του αεροσκάφους.