φωτιά-στη-λέσβο-ο-καπνός-έφτασε-μέχρι-τ-1052233
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 23.07.2022 | 23:00

Φωτιά στη Λέσβο: Ο καπνός έφτασε μέχρι τα Κύθηρα – «Ταξίδεψε» 430 χλμ

Συνεχίζει να καίει η φωτιά που έχει ξεσπάσει από το πρωί του Σαββάτου στα Βατερά της Λέσβου, ενώ εικόνα δορυφόρου της NASA αποτυπώνει την ένταση των ανέμων αφού φαίνεται πως οι καπνοί έφτασαν μέχρι τα Κύθηρα!

Σύμφωνα με το χάρτη της NASA που ανέλυσε το meteo, ο καπνός της φωτιάς ταξίδεψε 430 χλμ νοτιοδυτικά της Λέσβου και έφτασε πάνω από τα Κύθηρα.

Σε οπτική δορυφορική εικόνα που ανέκτησε και επεξεργάστηκε η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr από τον Ευρωπαϊκό δορυφόρο METEOSAT-10, φαίνεται ότι οι ΒΑ άνεμοι που πνέουν πάνω από το Αιγαίο μετέφεραν τον καπνό της φωτιάς έως και 430 km νοτιοδυτικά, πάνω από τα Κύθηρα.

Από την εξάπλωση των θερμών σημείων, προκύπτει ότι η φωτιά καθοδηγήθηκε από τους ΒΑ/ΑΒΑ ανέμους που έπνεαν στην περιοχή όταν αυτή εκδηλώθηκε.

Δορυφορικές παρατηρήσεις από το σύστημα FIRMS (Fire Information for Resource Management System) της NASA δείχνουν τα θερμά σημεία που ανιχνεύθηκαν από δορυφόρους πολικής τροχιάς το μεσημέρι του Σαββάτου 23.07.2022 πάνω από την περιοχή των Βατερών στη Λέσβο.

Σε ό,τι αφορά στις πυρομετεωρολογικές συνθήκες της πυρκαγιάς, αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση της φωτιάς ξεκίνησε περίπου στις 10 το πρωί, σε περιοχή όπου η εκτιμώμενη ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων ήταν ήδη υψηλή (τροφοδοτούμενη από τις υψηλές θερμοκρασίες και την ξηρή ατμόσφαιρα), όπως προκύπτει με βάση παρατηρήσεις από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του ΕΑΑ / meteo.gr.