ηλεία-σε-απόσταση-αναπνοής-από-τον-αρχ-929391
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 04.08.2021 | 18:15

Ηλεία: Σε απόσταση αναπνοής από τον αρχαιολογικό χώρο στην Αρχαία Ολυμπία οι φλόγες

update 22:30  «Ότι είναι δυνατόν να γίνει για την προστασία του μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας και του αρχαιολογικού χώρου από τη φωτιά, γίνεται», ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία βρίσκεται στην Αρχαία Ολυμπία. Επίσης, σημείωσε ότι «το σύστημα πυροπροστασίας δουλεύει κανονικά, ενώ η Πυροσβεστική και η Πολιτική Προστασία είναι σε απόλυτο συντονισμό και ανοίγονται αντιπυρικές ζώνες».

update 21:30  Η κατάσταση στην Ηλεία είναι ανεξέλεγκτη με το πύρινο μέτωπο να μαίνεται. Η φωτιά πλησιάζει επικίνδυνα τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, με το πύρινο μέτωπο να έχει φτάσει ένα χιλιόμετρο μακριά.Σύμφωνα με το tempo24, λόγω των έκτακτων συνθηκών, με απόφαση του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη όλοι οι γιατροί του Κέντρου Υγείας μεταφέρονται στο Νοσοκομείο Πύργου, το οποίο θα διαχειρίζεται το σύνολο των έκτακτων και επειγόντων περιστατικών.

update 19:00: Για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού έκανε λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, καθώς σύμφωνα με πηγές από την Αστυνομία και την Πυροσβεστική, στην Αρχαία Ολυμπία εκδηλώθηκαν επτά εστίες φωτιάς μέσα σε δύο ώρες, σε έναν άξονα μεταξύ των χωριών Καυκανιά, Πουρνάρι και Μιράκα. Για “ξεκάθαρη εμπρηστική ενέργεια” με σχέδιο να καεί ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας μίλησε και ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Αρχαίας Ολυμπίας στην ΕΡΤ. “Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη, κάηκαν περιουσίες, πάρα πολλά σπίτια”, είπε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Γιαννόπουλος μιλώντας στην τηλεόραση του Open νωρίτερα, αναφέρθηκε και εκείνος σε επτά εστίες φωτιάς που ξέσπασαν στην περιοχή με διαφορά δύο ωρών. Παρόμοια εκτίμηση είχαν διατυπώσει και πηγές από την αστυνομία και την Πυροσβεστική.

update 18:45 Στην Αρχαία Ολυμπία μεταβαίνει αυτή την ώρα η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, λόγω της πυρκαγιάς που έχει εκδηλωθεί στην ευρύτερη περιοχή. Η υπουργός μεταβαίνει στον αρχαιολογικό χώρο για να έχει άμεση εποπτεία της κατάστασης.

update 18:10 Μήνυμα εστάλη μέσω του 112 για να εκκενωθεί ο οικισμός της Αρχαίας Ολυμπίας λόγω δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην Αρχαία Ολυμπία εκκενώστε τώρα προς Μουριά από Αρχαία Πίσα και Ε.Ο. Τρίπολης Ολυμπίας. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Εκτος ελέγχου είναι η πυρκαγιά στην Ηλεία, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του ilialive υπάρχουν εγκλωβισμένοι σε στάβλο στην περιοχή του Πελοπίου. Πρόκειται για δύο κατοίκους, έναν πατέρα ΑμΕΑ μαζί με τον γιο του.

Οι κάτοικοι εγκαταλείπουν έντρομοι τα σπίτια τους, καθώς πλέον η φωτιά είναι σε απόσταση αναπνοής από τα χωριά Πουρνάρι, Πλάτανο και Πελόπιο.

 Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες του patrisnews, η φωτιά καεί σπίτια στον οικισμό Πελόπιο ενώ υπάρχουν εγκλωβισμένοι κάτοικοι στην Καυκανια και στο Πελοπίο και γίνεται προσπάθεια απεγκλωβισμού τους από τις πυροσβεστικές δυνάμεις

Η φωτιά, που ξέσπασε στην περιοχή Ηράκλεια στην Αρχαία Ολυμπία, μαίνεται και ήδη έχει δοθεί εντολή για την εκκένωση οικισμών.

Συγκεκριμένα, δόθηκε εντολή για την εκκένωση των κοινοτήτων Πελόπιο, Πλάτανος και Καυκανιά, ενώ νωρίτερα είχαν εκκενωθεί προληπτικά οι κοινότητες, Ηράκλεια και Πουρνάρι.

Σε πύρινο κλοιό η Ηλεία: Καίγονται σπίτια στο Πελόπιο (φωτο, βίντεο)

Δείτε επίσης: Eύβοια: Εκκενώθηκαν 12 χωριά– Κάτοικοι απομακρύνονται με φέρι μποτ και βάρκες