φιλιππίδης-ήμουν-άπιστος-ναι-αλλά-βια-1119073
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 09.01.2023 | 16:13

Φιλιππίδης: Ήμουν άπιστος ναι, αλλά βιαστής όχι!

Ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου απολογήθηκε ο ηθοποιός και θιασάρχης Πέτρος Φιλιππίδης για τις βαρύτατες κατηγορίες περί σεξουαλικής βίας σε βάρος τριών συναδέλφων του.

“Μου είναι παρά πολύ δύσκολο. Δεν περίμενα ποτέ ότι θα βρεθώ σε αυτή τη θέση στα 60 μου, άδικα” τόνισε στην αρχή της απολογίας του και πρόσθεσε: “Με λένε Πέτρο Φιλιππίδη, ότι έχει μείνει από αυτό. Γεννήθηκα το 1962. Αν η ζωή μου σε κάποιους φαίνεται αστεία δεν με πειράζει καθόλου. Η ζωή μου είχε και πολλά αστεία“.

“Θα μιλήσω από την καρδιά μου. Αυτό που μου επιβάλλει η θέση μου και ο χαρακτήρας μου. Ποτέ δεν το περίμενα ότι θα βρεθώ σε μια τέτοια θέση. Η ζωή μου καταστράφηκε. Ο ίδιος καταστράφηκα. Η καταστροφή έφτασε σε τέτοιο σημείο που καταστράφηκαν και οι γύρω μου. Όσο σκεφτόμουν τη ζωή μου, γύρω μου ήταν πάντα γυναίκες, μεγάλωσα πάντα με γυναίκες…“.

“Για 17 χρόνια δούλευα παρά πολύ σκληρά για να είμαι σε αυτό το θέατρο. Ο επιχειρηματίες θα μπορούσε, αν δεν με ήθελε, να μην με είχε στο θέατρο. Δούλευα παρά πολύ σκληρά. Έφερνα κόσμο στο θέατρο. Έκανα εμπορικές και καλλιτεχνικές επιτυχίες. Δεν είμαι αυτό που ήμουν. Δεν είμαι πια ηθοποιός” τόνισε ο κ. Φιλιππίδης.

“Ο θαυμασμός ανδρών και γυναικών ήταν τεράστια. Άγγιζαν μέχρι και τον ερωτισμό. Είμαι τόσο χορτάτος από αγάπη, θαυμασμό, έρωτα. Είμαι χορτάτος. Δεν έχω καμία ανάγκη να κάνω τέτοια πράγματα. Δεν ξέρω πόσες φορές πρέπει να το πω: Δεν είχα κανέναν λόγο, κανένα κίνητρο και κατηγορούμαι“.

“Έχω δουλέψει με 800 ανθρώπους. Οι μισές ήταν γυναίκες και δεν είχε ακουστεί τίποτα. Τι να πουν; Ότι ήμουν τελειομανής; Οξύθυμος; Δεν είμαι περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο θέλει να κάνει σωστά τη δουλειά του. Δεν έχω παίξει ξύλο παρότι έτσι εμφανίζεται. Και για το παρκάρισμα έχω τσακωθεί. Αλλά όχι έτσι όπως εννοούν ή νομίζουν κάποιοι” σημείωσε ο ηθοποιός.

Όσον αφορά στην πρώτη καταγγέλλουσα, τόνισε ότι είναι πιθανόν το ενδιαφέρον του να παρεξηγήθηκε. “Άρχισε να γίνεται αρκετά πιεστική στη μεταξύ μας σχέση. Προσπαθούσε να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον μου. Αυτό δεν μου άρεσε. Θεωρούσα ότι εκτίθεμαι. Προσπαθούσα με ευγενικό τρόπο να της πως να μην το κάνει. Την απέφευγα όσο μπορούσα. Μετά άρχισε να αυξάνεται η συχνότητα των επισκέψεών της. Σχεδόν κάθε μέρα ήταν στο θέατρο. Σε μια υποκριτική και φαρισαϊκή κοινωνία ήμουν άπιστος ναι, αλλά βιαστής όχι“.

“Ήμουν Νευρικός; Ναι! Θύμωσα; Ναι! Δεν έχω βρίσει ποτέ. Ο γιος μου πέρυσι δούλεψε γκαρσόνι. Δεν είναι ντροπή. Όλοι μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για τον γιο μου. Έπρεπε να ζήσει, μου έστελνε 10 ευρώ για να φάω και κάτι παραπάνω. Η φυλακή είναι πολύ σκληρό πράγμα. Ερχόμουν στο δικαστήριο και οι μόνοι που με βοηθούσαν ήταν οι άνθρωποι στην κλούβα. Η φυλακή είναι ότι σου σταματάει το μυαλό σου. Σταματάει η ζωή σου. Τελειώνεις. Βλέπεις μπροστά σου το τέλος. Είσαι στο τέλος” είπε κλαίγοντας ο ηθοποιός.

Για τη σύζυγό του τόνισε: “Η γυναίκα αυτή στην οποία ήμουν άπιστος, την κατηγόρησαν σαν συνένοχο. Ερχόταν στην Τρίπολη να μου φέρει τα 10 ευρώ του γιου μου γιατί μας τελειώσανε. Με κατέστρεψαν. Ποιος θα με πάρει στη δουλειά να κάνω το οτιδήποτε; Σας είπα δεν είμαι πια ηθοποιός“.

“Έρχονταν άνθρωποι να μας φιλήσουν, να μας αγκαλιάσουν. Όλα αυτά είχαν συμβεί, αλλά δεν σημαίνει ότι είσαι παραβατικός, ότι είσαι βιαστής” πρόσθεσε ο κ. Φιλιππίδης.

Για τη δεύτερη καταγγέλλουσα τόνισε: “Ήταν η ημέρα που παρακολούθησε την παράσταση από το παρασκήνιο. Εκεί το φλερτ εκδηλώθηκε πιο έντονο με βλέμματα, με χαμόγελα και από πλευράς μου και από πλευράς της. Και ήταν η φορά που βρεθήκαμε. Η πρώτη φορά. Αυτό που έγινε μεταξύ μας ήταν με τη σύμφωνη γνώμη και των δύο. Δεν υπήρξε καταναγκασμός, δεν υπήρξε βία, έγινε επειδή το θέλαμε και οι δύο. Θυμάμαι φύγαμε από την πλαϊνή πόρτα και ειδοποίησα τηλεφωνικά τον άνθρωπο στο θέατρο να πάει να κλείσει τις πόρτες. Την επόμενη φορά που συναντηθήκαμε είχε συμβεί αυτό που είχε συμβεί και ήμασταν χαλαροί μεταξύ μας“.

Λίγο αργότερα επικράτησε ένταση, με τον Πέτρο Φιλιππίδη να ζητά από δικηγόρο της άλλης πλευράς να σταματήσει τις υποτιμητικές χειρονομίες προς εκείνον.

“Θέλουν να μου κάνουν κακό; Να με διώξουν από τον χώρο; Να με πλακώσουν στο ξύλο; Να το κάνουν, θα τους ακούσω, όχι αυτό όμως” συνέχισε ο ηθοποιός.