facebook-τι-κάνει-κρυφά-στα-κινητά-καταγγε-1044190
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 31.01.2023 | 21:17

Facebook: Τι κάνει «κρυφά» στα κινητά -Καταγγελία από πρώην εργαζόμενο της Meta

Το γύρο του διαδικτύου κάνει το τελευταίο διάστημα η είδηση ότι το Facebook και το Facebook Messenger αποφορτίζουν την μπαταρία των κινητών τηλεφώνων που έχουν εγκατεστημένες τις συγκεκριμένες εφαρμογές.

Αν πιστέψει κανείς έναν πρώην επιστήμονα δεδομένων στο Facebook, τον George Hayward, η δημοφιλής εφαρμογή μπορεί να αδειάζει κρυφά και σκόπιμα την μπαταρία στα κινητά τηλέφωνα των χρηστών του.

Σύμφωνα με το phonearena, που επικαλείται δημοσίευμα της New York Post, υπάρχει στην πραγματικότητα ένας όρος για αυτό που φημολογείται ότι κάνει το Facebook: ονομάζεται «αρνητική δοκιμή» και επιτρέπει στις εταιρείες τεχνολογίας να αδειάζουν κρυφά τις μπαταρίες στο τηλέφωνο κάποιου, προκειμένου να δοκιμάσουν χαρακτηριστικά σε μια εφαρμογή ή να δουν πώς μπορεί να φορτώσει μια εικόνα.

Ο Hayward, που εργαζόταν από το 2019 στην εταιρεία, απολύθηκε από τη μητρική Meta του Facebook επειδή αρνήθηκε να συμμετάσχει σε αρνητικές δοκιμές. «Είπα στη διευθύντρια: “Αυτό μπορεί να βλάψει κάποιον”, και εκείνη είπε ότι βλάπτοντας λίγους μπορούμε να βοηθήσουμε τις μεγαλύτερες μάζες», δήλωσε στην Post.

Ο Hayward απολύθηκε από τη Meta τον Νοέμβριο και αρχικά κατέθεσε αγωγή εναντίον της εταιρείας στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν. Ο 33χρονος εργαζόταν για την εφαρμογή Facebook Messenger της Meta, η οποία παρέχει γραπτά μηνύματα, τηλεφωνικές κλήσεις και βιντεοκλήσεις μεταξύ των χρηστών.

Στην αγωγή, ο δικηγόρος του Hayward, Dan Kaiser, επεσήμανε ότι η αποφόρτιση των μπαταριών των smartphone των χρηστών θέτει τους ανθρώπους σε κίνδυνο, ειδικά «σε περιπτώσεις όπου πρέπει να επικοινωνήσουν με άλλους, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, της αστυνομίας ή άλλων σωστικών συνεργείων».