facebook-η-μεγάλη-αλλαγή-στη-ροή-που-προκαλ-206758
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 09.11.2017 | 19:16

Facebook: Η μεγάλη αλλαγή στη «ροή» που προκαλεί αντιδράσεις

Ένα νέο κεφάλαιο στην πολυτάραχη σχέση του Facebook με τους εκδότες και τους παραγωγούς περιεχομένου γράφεται τις τελευταίες ώρες. Αιτία είναι η δοκιμαστική έναρξη μιας νέας λειτουργίας ιεράρχησης και απεικόνισης των δημοσιεύσεων στη «ροή ειδήσεων» των χρηστών. Ονομάζεται «Explore Feed» και είναι ήδη διαθέσιμη σε έξι χώρες.

Η νέα «Ροή» χωρίζεται σε δύο κανάλια: στο πρώτο θα εμφανίζονται οι αναρτήσεις των φίλων και των συγγενών σας, και στο δεύτερο οι δημοσιεύσεις σελίδων στις οποίες έχετε κάνει like, όπως και τρίτων διαφημιζόμενων. Αν και το Facebook δεν έχει δημοσιοποιήσει πολλές λεπτομέρειες για τη δοκιμαστική αυτή λειτουργία, μαρτυρίες και αναφορές χρηστών που συμμετέχουν στη δοκιμή αναφέρουν ότι οι διαφορές είναι εντυπωσιακές.

Ένας Σλοβάκος δημοσιογράφος κατέγραψε τη μεγάλη μείωση στο organic reach (θέαση δημοσιεύσεων που δεν είναι «χορηγούμενες») από αρκετά ΜΜΕ της χώρας του. Ήδη από την πρώτη ημέρα λειτουργίας «Εξερεύνησης» στη Σλοβακία, η εμφάνιση νέων δημοσιεύσεων μειώθηκε κατά 67%. «Η μεγαλύτερη πτώση που έχουμε δει ποτέ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως αναφέρει στο αναλυτικό post του, οι 60 μεγαλύτερες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες της χώρας καταγράφουν τέσσερις φορές λιγότερη διάδραση (likes, σχόλια, κοινοποιήσεις) από την ημέρα που ξεκίνησε η δοκιμή. Οι αντίστοιχες αναφορές και από άλλες χώρες που συμμετέχουν στη δοκιμή, όπως η Γουατεμάλα και η Καμπότζη, τον επιβεβαιώνουν.

Τι απαντάει το Facebook

«Οι χρήστες μας λένε ότι επιθυμούν έναν ευκολότερο τρόπο για να βλέπουν αναρτήσεις φίλων και μελών της οικογένειάς τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Facebook που εκδόθηκε μετά τον θόρυβο που ξέσπασε. «Επομένως δοκιμάζουμε δύο ξεχωριστές ροές δεδομένων, μία ως αποκλειστικό χώρο για αναρτήσεις φίλων και συγγενών και μία άλλη ως αποκλειστικό χώρο για αναρτήσεις από Σελίδες».

Διευκρινίζεται πάντως ότι οι δοκιμές της νέας ροής ξεκίνησαν ήδη στη Σλοβακία, τη Σερβία, τη Σρι Λάνκα, τη Βολιβία, τη Γουατεμάλα και την Καμπότζη, αλλά δεν υπάρχουν προς το παρόν πλάνα για παγκόσμια εφαρμογή.