εξιχνιάστηκε-υπόθεση-απάτης-σε-βάρος-10696
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ | 14.09.2017 | 14:18

Εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης σε βάρος του ΙΚΑ

Εξιχνιάστηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ηλεκτρονική απάτη σε βάρος του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 42χρονου ημεδαπού, για απάτη κατά εξακολούθηση και ψευδή ανωμοτί κατάθεση κατά εξακολούθηση.

Η διερεύνηση της υπόθεσης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διώξης, ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, σύμφωνα με την οποία άγνωστα άτομα υπέβαλλαν κατ’ εξακολούθηση ψευδείς Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις κατά τα έτη 2014 και 2015, για λογαριασμό εταιρείας που είχε παύσει τη λειτουργία της το 2014.

Πιο αναλυτικά, μέσω των επίμαχων Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων, δηλώνονταν ψευδώς εργαζόμενοι, με αποτέλεσμα να εξασφαλίζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα εικονική ασφάλιση και να λαμβάνουν τα σχετικά ένσημα ασφάλισης και τις λοιπές παροχές που προκύπτουν από αυτήν (δώρα, επιδόματα, παροχές υγείας κ.λπ.).

Τα καταγγελλόμενα τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία εξέδωσε παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Από την ενδελεχή έρευνα και ανάλυση των ψηφιακών ιχνών και δεδομένων, ταυτοποιήθηκε ότι οι Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις υποβλήθηκαν από τον 42χρονο, ενώ σε έρευνα που έγινε στην οικία του βρέθηκε και κατασχέθηκε φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, ο οποίος θα αποσταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακή εξέταση.

Η δικογραφία υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ η έρευνα για τυχόν εμπλοκή και άλλων δραστών συνεχίζεται.