εξηγήσεις-από-έξι-κράτη-για-δυσανάλο-155652
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 23.02.2021 | 20:17

Εξηγήσεις από έξι κράτη για «δυσανάλογους» περιορισμούς στην κυκλοφορία ζητά η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ζήτησε από έξι χώρες μέλη, ανάμεσά τους το Βέλγιο και την Γερμανία, να δώσουν εξηγήσεις εντός δέκα ημερών για περιορισμούς στην κυκλοφορία που συνδέονται με την επιδημία Covid-19 και τις οποίες θεωρεί δυσανάλογες.

Η Κομισιόν εξήγησε ότι έστειλε σημειώματα στη Γερμανία, το Βέλγιο, τη Δανία τη Φινλανδία, τη Σουηδία και την Ουγγαρία, που εφαρμόζουν αυστηρότερους περιορισμούς από εκείνους που συνιστά η Ευρωπαϊκή Ένωση, περιλαμβανομένης της απαγόρευσης εισόδου στο έδαφός τους.

Οι επιστολές αυτές, δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν, υπενθυμίζουν «την ανάγκη οι περιορισμοί στις μετακινήσεις να μην εισαγάγουν διακρίσεις» και καλούν τις ενδιαφερόμενες κυβερνήσεις να συγχρονισθούν με τις συστάσεις που έχουν εγκριθεί από κοινού από τους 27.

Οι χώρες έχουν στην διάθεσή τους δέκα ημέρες για να απαντήσουν στην Κομισιόν, η οποία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο εκκίνησης διαδικασιών επί παραβάσει εναντίον τους.

«Είναι προς το συμφέρον των ιδίων των χωρών, τις οποίες εμπιστευόμαστε ότι θα βρουν λύσεις χωρίς να είμαστε υποχρεωμένοι να προσφύγουμε σε ένδικα μέσα», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στο Βέλγιο, όλα τα μη αναγκαία ταξίδια από και προς την χώρα απαγορεύονται από τις 27 Ιανουαρίου. Το μέτρο, που έχει παραταθεί μέχρι την 1η Απριλίου, θεωρείται προβληματικό από την Κομισιόν, η οποία προσάπτει στις αρχές ότι δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν την επιδημιολογική κατάσταση της περιοχής προέλευσης ή προορισμού του ταξιδιώτη.

Από την πλευρά του το Βερολίνο φιλτράρει δραστικά από τα μέσα Φεβρουαρίου τις διελεύσεις με την Τσεχική Δημοκρατία και το αυστριακό Τυρόλο για να ελέγξει την διάδοση των παραλλαγών του ιού. Κάτοικοι των συνόρων και οδηγοί φορτηγών δεν μπορούν να περάσουν παρά μόνο με πολύ πρόσφατο τεστ PCR.

Στην επιστολή που εστάλη στην γερμανική διπλωματική αποστολή στην ΕΕ, η Κομισιόν επικρίνει το μέτρο.

«Θεωρούμε ότι ο κατανοητός στόχος της Γερμανίας – προστασία της δημόσιας υγείας – θα μπορούσε να επιτευχθεί με λιγότερο περιοριστικά μέτρα», αναφέρεται στο κείμενο του email.

Σε άλλο σημείωμα που εστάλη την περασμένη εβδομάδα, η Κομισιόν ζητούσε με έμφαση από τους 27 να αποφύγουν το κλείσιμο συνόρων και τις γενικές ταξιδιωτικές απαγορεύσεις.

Ο δύσκολος συντονισμός των απαγορεύσεων που παρεμποδίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία βρισκόταν χθες στο μενού της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των 27, πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της Πέμπτης.

Ο γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μίχαελ Ρότ απέρριψε σήμερα τις κατηγορίες για παραβίαση του ευρωπαϊκού δικαίου λέγοντας ότι η χώρα του τηρεί τους κανόνες της Ζώνης Σένγκεν.

«Έχουμε την υποχρέωση να λάβουμε μέτρα κατά των μεταλλάξεων του ιού, με προτεραιότητα την προστασία των πολιτών μας», είπε.

Η Γερμανία παρατείνει τους συνοριακούς ελέγχους με Τσεχία, Αυστρία, κατά οκτώ ημέρες. Διαμαρτυρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα αυστηρά μέτρα ελέγχου

Οι έλεγχοι στις συνοριακές διαβάσεις της Γερμανίας προς την Τσεχία και το αυστριακό κρατίδιο του Τιρόλου θα παραταθούν έως τις 3 Μαρτίου. Όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού Υπουργείου Εσωτερικών «οι απαγορεύσεις και οι κανόνες εισόδου οι οποίοι ισχύουν από τις 14 Φεβρουαρίου θα παραμείνουν αμετάβλητες».

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε κηρύξει την Τσεχία, τη Σλοβακία και μεγάλα τμήματα του Τιρόλου της Αυστρίας «περιοχές εξάπλωσης παραλλαγών του κορωνοϊού». Από αυτές τις χώρες, επιτρέπεται να εισέλθουν μόνο Γερμανοί πολίτες και αλλοδαποί με κατοικία και άδεια παραμονής στη Γερμανία. Υπάρχουν εξαιρέσεις για οδηγούς φορτηγών και συστηματικά μετακινούμενους διασυνοριακά εργαζόμενους.

Όλοι πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό τεστ που δεν υπερβαίνει χρονικά τις 48 ώρες. Οι κανόνες αυτοί αρχικά θα ίσχυαν για δέκα ημέρες.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία διεξάγει συστηματικούς ελέγχους ανά τακτά διαστήματα σε διάφορα σημεία των συνόρων για να διαπιστώσει τη συμμόρφωση των ταξιδιωτών με τους αυστηρότερους κανονισμούς εισόδου στην Γερμανία. «Ο αριθμός των ατόμων που απαγορεύεται να διέλθει τα σύνορα έχει μειωθεί τις τελευταίες ημέρες επειδή οι ταξιδιώτες συμμορφώνονται όλο και περισσότερο με τους κανόνες λόγω των ελέγχων», ανακοίνωσε το αρχηγείο της αστυνομίας στο Πότσνταμ.

Αρκετοί από τους κανονισμούς είναι  δυσανάλογα αυστηροί ή αβάσιμοι, σύμφωνα με επιστολή διαμαρτυρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τον Γερμανό πρέσβη στις Βρυξέλλες Μάικλ Κλάους. «Πιστεύουμε ότι ο κατανοητός στόχος της Γερμανίας, δηλαδή η προστασία της δημόσιας υγείας σε μια πανδημία, θα μπορούσε να επιτευχθεί με λιγότερο περιοριστικά μέτρα», τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πηγή: dpa

Γερμανία – κορωνοϊός: Αδυνατεί να κατανοήσει ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας την κριτική της ΕΕ για τους ελέγχους στα σύνορα

Αδυνατεί να κατανοήσει την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους ελέγχους στα σύνορα με την Τσεχία και την Αυστρία λόγω των μεταλλάξεων του κορωνοϊού στις χώρες αυτές ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιόακιμ Χέρμαν.

«Δεν μπορώ να κατανοήσω την κριτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι οι συνοριακοί έλεγχοι είναι δυσανάλογοι ή αβάσιμοι», δήλωσε ο χριστιανοκοινωνιστής (CSU) πολιτικός σε συνέντευξή του η οποία θα δημοσιευτεί στις αυριανές εκδόσεις των εφημερίδων του Δημοσιογραφικού Ομίλου Funke.

«Έχουμε διαμορφώσει τους περιορισμούς έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο συμβατοί με την οικονομία και συμφωνήσαμε με το ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών εξαιρέσεις από τους περιορισμούς εισόδου για συστημικά σημαντικές εταιρείες και οργανισμούς.

Οι συνοριακοί έλεγχοι προς την Τσεχία και την Αυστρία θα πρέπει να παραταθούν για όσο χρονικό διάστημα απαιτεί η τρέχουσα πανδημική κατάσταση ενόψει των εξαιρετικά επικίνδυνων μεταλλάξεων του κορωνοϊού. Οι αυστηροί περιορισμοί εισόδου έχουν νόημα μόνο εάν ελέγχουμε συνεχώς τη συμμόρφωση σε αυτούς», πρόσθεσε ο Χέρμαν.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας υπενθύμισε επίσης ότι «Υπάρχουν περιοχές στην Τσεχία με συχνότητα άνω των 1.000 κρουσμάτων την εβδομάδα ανά 100.000 κατοίκους. Είναι σωστό και νόμιμο να θέλεις να προστατευτείς από αυτό», τόνισε.

«Από την έναρξη των συνοριακών ελέγχων στις 14 Φεβρουαρίου, η ομοσπονδιακή και η συνοριακή Αστυνομία της Βαυαρίας έχουν ελέγξει συνολικά περισσότερα από 151.000 άτομα. Σε περίπου 14.000 ανθρώπους δεν επετράπη η διέλευση από τα βαυαρικά χερσαία σύνορα και περιστασιακά από τα αεροδρόμια. Όλοι θα μπορούσαν να έχουν μεταδώσει την εξαιρετικά μεταδοτική (βρετανική) μετάλλαξη του κορωνοϊού στη Βαυαρία», κατέληξε ο Χέρμαν.

Πηγή: Funke Mediengruppe