εξιχνιάστηκε-ο-εμπρησμός-στο-ξενοδοχ-747528
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 13.03.2020 | 07:29

Εξιχνιάστηκε ο εμπρησμός στο ξενοδοχείο Athenaeum Palace

Εξιχνιάστηκε από την ΕΛΑΣ ο εμπρησμός του ξενοδοχείου «Αthenaeum Palace» από τις αρχές Δεκεμβρίου, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό 4 ανθρώπων.

Οπως προέκυψε στην υπόθεση εμπλέκονται συνολικά τέσσερα άτομα και συγκεκριμένα δυο αλλοδαποί, ως φυσικοί αυτουργοί, οι οποίοι συνελήφθησαν σήμερα με εντάλματα σύλληψης του αρμόδιου Ανακριτή και δυο ημεδαποί, ως ηθικοί αυτουργοί του εμπρησμού και της προκληθείσας φθοράς στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου.

Από τον εμπρησμό προκλήθηκαν σωματικές βλάβες σε τρία άτομα, με σοβαρότερη την κατάσταση αλλοδαπής γυναίκας, η οποία εισήχθη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας νοσοκομείου της Αττικής, όπου διασωληνώθηκε και παρέμεινε νοσηλευόμενη για μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω αναπνευστικών προβλημάτων. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Από την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε από το Ανακριτικό Γραφείο της  Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών, προέκυψε ότι η εκδήλωση της πυρκαγιάς σημειώθηκε στο εσωτερικό δωματίων του 1ου και 2ου ορόφου, ενώ η αιτία της πυρκαγιάς οφείλεται σε εμπρησμό με εύφλεκτο υλικό κλινοσκεπασμάτων και μοκετών.

Οπως προέκυψε ήταν σε εξέλιξη διαδικασία εκτέλεσης διαταγής απόδοσης του ακινήτου στον ιδιοκτήτη για οφειλή προς αυτόν από τη μισθώτρια εταιρεία, συνολικού ποσού 890.000 ευρώ. Για το σκοπό αυτό, στους χώρους του ξενοδοχείου βρίσκονταν καθημερινά δικαστικοί επιμελητές και συνεργάτες αυτών. Την ημέρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς, η προαναφερθείσα διαδικασία θα ολοκληρωνόταν και το κτίριο έπρεπε να αποδοθεί στον ιδιοκτήτη αυθημερόν. Ωστόσο, αμέσως μετά την άφιξη των δικαστικών επιμελητών στο ξενοδοχείο, ενεργοποιήθηκε η σειρήνα που βρίσκεται στο ισόγειο, ενδεικτική ανίχνευσης καπνού σε χώρους του ξενοδοχείου.

Από την εξέταση υπαλλήλων που εργάζονταν στον τομέα καθαριότητας του ξενοδοχείου, την ημέρα του εμπρησμού, προέκυψε ότι οι δύο υπάλληλοι, κατόπιν εντολής της συνδιαχειρίστριας, ζήτησαν να τους ανοίξουν συγκεκριμένα δωμάτια στον 1ο και 2ο όροφο και εν συνεχεία τις απομάκρυναν, χωρίς προφανή λόγο.

Εξεταζόμενος ο υπεύθυνος των ηλεκτρονικών συστημάτων του ξενοδοχείου, ανέφερε ότι την 04-12-2019 έλαβε εντολή από τον συνδιαχειριστή να προβεί στην απενεργοποίηση των συσκευών καταγραφής εικόνας (κάμερες ασφαλείας), χωρίς να του εξηγήσει το λόγο. Επιπλέον, από την παρατήρηση του οπτικού υλικού των καμερών ασφαλείας του ξενοδοχείου, προέκυψε ότι έχει καταγραφεί ο ένας υπάλληλος να ξεφορτώνει από σταθμευμένο Ι.Χ. Φορτηγό, πέντε μπιτόνια με υγρό κίτρινης απόχρωσης. Από τις εργαστηριακές εξετάσεις της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, προέκυψε ότι το υγρό ήταν η εύφλεκτη ύλη βενζίνη.

Με τη σύλληψή τους, οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου, ισχυρίστηκαν ότι, κατόπιν εντολής της συνδιαχειρίστριας, τρεις μέρες πριν την πυρκαγιά, προμηθεύτηκαν βενζίνη από παρακείμενο πρατήριο υγρών καυσίμων. Κατόπιν, την ημέρα της πυρκαγιάς, ανάγκασαν τις υπαλλήλους καθαριότητας του 1ου και 2ου ορόφου να ανοίξουν τις πόρτες ορισμένων δωματίων και ακολούθως τις απομάκρυναν, ενώ στη συνέχεια, αφού περιέλουσαν με βενζίνη το εσωτερικό των δωματίων, προέβησαν στον εμπρησμό τους.