εξιχνιάστηκαν-τρεις-ακόμη-υποθέσεις-1175487
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 08.05.2023 | 17:11

Εξιχνιάστηκαν τρεις ακόμη υποθέσεις πορνογραφίας ανηλίκων

Τρεις υποθέσεις πορνογραφίας ανηλίκων κατάφερε να εξιχνιάσει η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου της αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.

Σημειώνεται πως συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας ένα άτομο, ενώ δικογραφίες τακτικής διαδικασίας σχηματίστηκαν σε βάρος τριών ακόμα ατόμων.

Διαβάστε ολόκληρο το Δελτίο Τύπου:

Τρεις ακόμα υποθέσεις πορνογραφίας ανηλίκων εξιχνιάστηκαν από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Στο πλαίσιο αυτών συνελήφθη ένα άτομο ενώ δικογραφίες τακτικής διαδικασίας σχηματίστηκαν σε βάρος τριών ακόμα ατόμων

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εξιχνιάστηκαν τρεις υποθέσεις πορνογραφίας ανηλίκων και συγκεκριμένα  συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας ένα άτομο, ενώ δικογραφίες τακτικής διαδικασίας σχηματίστηκαν σε βάρος τριών ακόμα ατόμων.

Προηγήθηκε κατάλληλη διερεύνηση και αξιοποίηση πληροφοριακών στοιχείων, τα οποία τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και μετά από αλληλογραφία με τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου και από την περαιτέρω αστυνομική προανάκριση, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία των εμπλεκόμενων ατόμων και προέκυψαν οι τόποι κατοικίας τους.

Ειδικότερα, για την πρώτη υπόθεση προηγήθηκε συνεργασία της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με τον Οργανισμό NCMEC (National Center for Missing and Exploited Children) που εδρεύει στις Η.Π.Α., κατά την οποία εντοπίστηκε 27χρονος χρήστης του διαδικτύου, εντός της ελληνικής επικράτειας, να κατέχει και διακινεί υλικό πορνογραφίας ανηλίκων στο διαδίκτυο.

Στη δεύτερη υπόθεση υπήρξε συνεργασία της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με τις Αρχές Νορβηγίας και Ισπανίας και εντοπίστηκε 33χρονος χρήστης διαδικτυακών εφαρμογών, ο οποίος διαμοίραζε σε έτερους χρήστες υλικό πορνογραφίας ανηλίκων, καθώς και 55χρονος χρήστης του διαδικτύου, ο οποίος ήταν ένας από τους παραλήπτες του εν λόγω υλικού.

Στην τρίτη υπόθεση προηγήθηκε καταγγελία ανήλικης, σύμφωνα με την οποία άγνωστος χρήστης του διαδικτύου συνομίλησε μαζί της σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και απέσπασε γυμνές φωτογραφίες της, ενώ από την επακόλουθη έρευνα προέκυψε ότι πρόκειται για 21χρονο.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες τους, το διάστημα από 25 Απριλίου έως και 5 Μαΐου 2023, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 5 κινητά τηλέφωνα,
  • 2 εσωτερικοί σκληροί δίσκοι,
  • κάρτα micro SD και
  • κάρτα SIM.

Από την επιτόπια έρευνα στα ψηφιακά πειστήρια του εμπλεκομένου στην πρώτη υπόθεση βρέθηκε πλήθος υλικού (φωτογραφίες και βίντεο) πορνογραφίας ανηλίκων και συνελήφθη στο πλαίσιο του αυτοφώρου. Με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του οδηγήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή,  παραπέμφθηκε σε κύρια Ανάκριση και διατάχθηκε η προσωρινή του κράτηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συλληφθείς έχει απασχολήσει κατά το παρελθόν για το ίδιο αδίκημα.

Για τις άλλες δύο υποθέσεις ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή των τριών ατόμων σε αυτές, ωστόσο δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις της αυτόφωρης διαδικασίας. Στις περιπτώσεις αυτές οι σχηματισθείσες δικογραφίες υποβλήθηκαν στις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια απεστάλησαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακή εξέταση.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

  • Τηλεφωνικά: 11188
  • Στέλνοντας e-mail στο: [email protected]
  • Μέσω twitter: @CyberAlertGR
  • Μέσω του gov.gr στην ενότητα Πολίτης και Καθημερινότητα/ Καταγγελίες / Καταγγελίες για εγκλήματα κυβερνοχώρου
  • Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD