Κοινωνία

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που διακινούσε απομιμητικά προϊόντα

Κύκλωμα  που δραστηριοποιούταν στην εισαγωγή και διακίνηση στη χώρα μας, απομιμητικών προϊόντων, μέσω ιστοσελίδων και μέσων κοινωνικής δικτύωσης εξάρθρωσε η Οικονομική Αστυνομία.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν 7 μέλη της οργάνωσης και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα, της εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφίας, νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και για παραβάσεις της νομοθεσίας για τα σήματα.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, η εγκληματική οργάνωση, τουλάχιστον από τον Φεβρουάριο του 2020, εμπορευόταν απομιμητικά είδη μέσω ιστοσελίδων και μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ενώ για την απόκρυψη των δραστηριοτήτων τους διαχειρίζονταν «εικονικές» εταιρείες.

Πώς είχαν στήσει την… επιχείρηση

Τα χρήματα από τις πωλήσεις πιστώνονταν σε εταιρεία ταχυμεταφορών που διαχειριζόταν η οργάνωση και στη συνέχεια προέβαιναν στην ανάληψή τους.

Από την έρευνα προέκυψε ότι τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποιούσαν ιστότοπο και τουλάχιστον 13 προφίλ μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μέσω των οποίων διακινήθηκαν συνολικά πάνω από 364.000 αποστολές εμπορευμάτων, η συνολική αξία των οποίων υπερβαίνει το ποσό του 18.429.000 ευρώ.

Για να πετύχουν το σκοπό τους, διαφήμιζαν τα «επώνυμα» είδη ένδυσης και υπόδησης, μέσω του διαδικτύου, σε τιμές ευκαιρίας με υποτιθέμενες εκπτώσεις – προσφορές έως και 90%.

Οι παραγγελίες αποστέλονταν στους πελάτες μέσω εταιρείας ταχυμεταφορών, χωρίς να εκδίδονται φορολογικά παραστατικά, ενώ ως αποστολείς αναγράφονταν ανύπαρκτες εταιρείες και προφίλ μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Για την αποθήκευση των απομιμητικών προϊόντων χρησιμοποιούσαν αποθήκες σε περιοχές της Αττικής, ενώ για τη μεταφορά τους χρησιμοποιούσαν είτε οχήματα της εταιρείας ταχυμεταφορών είτε τα προσωπικά τους.

Χιλιάδες μαΐμουν προϊόντα

Η αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, που έλαβε χώρα την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, και έπειτα από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, εταιρείες ταχυμεταφορών, αποθήκες, λογιστικά γραφεία και οχήματα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

– 3.603 απομιμητικά είδη ένδυσης και υπόδησης
– 335 δέματα με εμπορεύματα,
– αυτοκίνητο,
– 14 κινητά τηλέφωνα,
– 11.837 ευρώ,
– 4 τραπεζικές κάρτες και βιβλιάριο τραπεζικού λογαριασμού και
– πλήθος αποδεικτικών αποστολών πακέτων (vouchers), διάφορα έγγραφα και σημειώσεις.

Τα κατασχεμένα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν για εργαστηριακές εξετάσεις στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, ενώ το χρηματικό ποσό θα κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Παράλληλα, το κατασχεθέν όχημα θα αποσταλεί στη Διεύθυνση Τελωνειακών Διαδικασιών και τα εμπορεύματα που κατασχέθηκαν καταστράφηκαν σε ειδικό κάδο απορριμμάτων.

Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, στον τηλεφωνικό αριθμό 11012 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση financialpolice@hellenicpolice.gr της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, για να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες και επίμεμπτες ενέργειες ή δραστηριότητες κατά του τομέα της οικονομίας, της δημόσιας περιουσίας, καθώς και της κοινωνικής και ασφαλιστικής πρόνοιας και των δικαιωμάτων.

Οδυσσέας Δροπολίτης

Recent Posts

Βενετία: Ακτιβιστές έριξαν λάσπη με πυροσβεστήρες στην πρόσοψη του Αγίου Μάρκου

Λάσπη στην πρόσοψη της βασιλικής εκκλησίας του Αγίου Μάρκου στη Βενετία έριξαν ακτιβιστές. Συγκεκριμένα, έξι…

18 λεπτά ago

Σε απεργία οι εργαζόμενοι της Washington Post

Μην διαβάζετε περιεχόμενο της Post σήμερα!». H συνδικαλιστική ένωση των εργαζομένων της Washington Post κάλεσε…

2 ώρες ago

Μια απλή εξέταση αίματος μπορεί να δείξει πόσο γρήγορα γερνάνε το όργανα του σώματος

Η εξέταση αίματος αυτή αφορά τα επίπεδα ορισμένων πρωτεϊνών στο αίμα που μπορεί να δείχνουν…

2 ώρες ago

Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δράστη στο Ρέντη – Στην εντατική ο αστυνομικός

Μεγάλη επιχείρηση έχει ξεκινήσει η ΕΛ.ΑΣ. έξω από το κλειστό «Μελίνα Μερκούρη» στο Ρέντη, με…

2 ώρες ago

Νετανιάχου: Εάν η Χεζμπολάχ πάει σε πόλεμο με το Ισραήλ, η Βηρυτός θα μετατραπεί σε Γάζα

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Πέμπτη ότι εάν η σιιτική ισλαμιστική οργάνωση του…

3 ώρες ago

ΑΑΔΕ: Νέα προθεσμία για την επικαιροποίηση ή διόρθωση της εικόνας στο Μητρώο POS

Με σκοπό τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων, μετατίθενται οι καταληκτικές προθεσμίες της υποβολής δήλωσης για την επικαιροποίηση ή…

3 ώρες ago