εξάρχεια-κάλεσμα-κατοίκων-για-το-λόφο-1055762
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 04.02.2023 | 12:45

Εξάρχεια: Κάλεσμα κατοίκων για το λόφο Στρέφη-“Απύθμενο το θράσος της δημοτικής Αρχής”

Κάλεσμα προς κατοίκους και εργαζόμενους των Εξαρχείων για τη συζήτηση αναστολής των εργασιών στον Λόφο Στρέφη, που θα διεξαχθεί την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου και ώρα 13:00, στα Δικαστήρια Ευελπίδων, απευθύνουν οι 27 προσφεύγουσες και προσφεύγοντες κατά της Prodea.

Αναλυτικά:

Την Τρίτη 7/2/2023 συζητείται το αίτημα που έχουμε καταθέσει για την προσωρινή αναστολή των έργων της Prodea Investments στον Λόφο Στρέφη έως την εκδίκαση της υπόθεσης (2/3/2023).

Η εν λόγω επενδυτική εταιρία έχει εγκατασταθεί παράνομα στον Λόφο Στρέφη με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων και την προστασία της Ελληνικής Αστυνομίας και εκτελεί έργα ασύμβατα με τον αναδασωτέο χαρακτήρα του Λόφου Στρέφη, που ταυτόχρονα δε θα δώσουν λύση στο κύριο πρόβλημα, που είναι οι πλημμύρες και η διάβρωση του εδάφους. Έργα που καταστρέφουν τον δασικό χαρακτήρα του Λόφου και την κοινωνική μας ζωή εκεί.

Από τον Νοέμβριο 2022 ο Λόφος σκάβεται σε μεγάλα βάθη για την εγκατάσταση υπόγειου δικτύου ηλεκτροφωτισμού, σε όλη του την περίμετρο, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του. Έχει ήδη καταστραφεί μεγάλο μέρος της θαμνώδους και ποώδους του βλάστησης, οι ρίζες των δέντρων έχουν μείνει πληγωμένες και ακάλυπτες, τα πρανή σε εδάφη με μεγάλες κλίσεις έχουν κοπεί και αποτελούνται πια από μαλακό χώμα που παρασύρεται με την ελάχιστη βροχή.

Προειδοποιούσαμε ήδη από το Δεκέμβριο για τα καταστροφικά αποτελέσματα των παρεμβάσεων αυτών στην περιοχή γύρω από τον Λόφο και στο γειτονικό δημοτικό σχολείο. Κάπως έτσι καταφέραμε στις 14 Δεκέμβρη να πετύχουμε την προσωρινή αναστολή των εργασιών, για να έρθει ο Δήμος Αθηναίων, με μια πρωτοφανή μεθόδευση που περιλάμβανε ακόμα και ανάκληση δημόσιων εγγράφων από αναρμόδια διεύθυνση του δασαρχείου, να πετύχει απόφαση για τη συνέχιση των έργων.

Η βροχόπτωση της 26ης Ιανουαρίου απέδειξε την ακρίβεια των ισχυρισμών μας: Τόνοι λάσπης από τα κατεστραμμένα πρανή μεταφέρθηκαν σαν χείμαρροι στη γύρω περιοχή, απέκλεισαν τα παιδιά στο δημοτικό σχολείο, δημιούργησαν κινδύνους για τους περίοικους που αποκλείστηκαν στα σπίτια τους και στέρησαν τα φυτά του Λόφου από τη θρέψη και επιβίωσή τους.

Το θράσος όμως της δημοτικής αρχής είναι απύθμενο: τα έργα ηλεκτροφωτισμού συνεχίζονται με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, με αποτέλεσμα αυτήν τη στιγμή να έχει καταστραφεί και η πλευρά των οδών Εμ. Μπενάκη και Ειρ. Αθηναίας, με τόνους μαλακού χώματος να κρέμονται κυριολεκτικά πάνω από τα κεφάλια μας, με βλάστηση κατεστραμμένη, με βράχους σπασμένους και πέτρινα σκαλιά διαλυμένα.

Παρά τη συνενοχή της Διεύθυνσης Πρασίνου του Δήμου, την προκλητική αδιαφορία του Δασαρχείου που ξέρει καλύτερα από μας τι επιτρέπεται να γίνει και τι όχι στον Λόφο, τον επικοινωνιακό πόλεμο του Δήμου που μας καταλογίζει ότι θέλουμε τον Λόφο Στρέφη «ρημαγμένο και βυθισμένο στην εγκατάλειψη», είμαστε εδώ και συνεχίζουμε.

Γιατί όλα αυτά τα χρόνια ζούμε εκεί, καθαρίζουμε και φροντίζουμε τον Λόφο, γνωρίζουμε τα προβλήματα και τις ανάγκες του καλύτερα από τους «αρμόδιους», προειδοποιούμε χρόνια τον Δήμο για τα προβλήματά του εξαιτίας της εγκατάλειψης, τον κρατάμε ζωντανό με τις εκδηλώσεις μας.

Γιατί είναι ο τόπος της νιότης μας, των ερώτων μας, του μεγαλώματος των παιδιών μας, της πολιτικής και κοινωνικής μας δράσης

Σας καλούμε την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023, στις 13:00, στα δικαστήρια Ευελπίδων, για να δώσουμε μαζί την μάχη του δημόσιου και ελεύθερου Στρέφη.

Οι 27 προσφεύγουσες- προσφεύγοντες