εμπρησμός-η-φωτιά-της-εύβοιας-τι-λένε-520565
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 13.08.2018 | 07:10

Εμπρησμός η φωτιά της Εύβοιας; -Τι λένε δήμαρχος & αντιπεριφερειάρχης (live)

upd (09:00)

Δεν υπάρχουν πλέον ενεργά μέτωπα φωτιάς στην περιοχή των Ψαχνών Ευβοίας, δήλωσε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Εύβοιας Βαγγέλης Παλιός, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η πυρκαγιά θα έχει κατασβεστεί πλήρως έως τις 10-11 π.μ.. Υπενθυμίζεται πως με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ρίψεις νερού από αέρος με ελικόπτερα και αεροσκάφη. Μπορεί το σημείο να μην ευνοεί το έργο των πυροσβεστών, ωστόσο η μείωση της έντασης των ανέμων στο σημείο ήταν καθοριστική στη μάχη με τις φλόγες.

upd (08:33)

Συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία της φωτιάς στην Εύβοια εμφανίστηκε ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Φάνης Σπανός. «Η πυροσβεστική έκανε καλή δουλειά μέσα στη νύχτα, οι άνεμοι δεν ήταν ιδαίτερα ισχυροί όπως το απόγευμα που μας είχαν προκαλέσει μεγάλη πίεση» είπε ο κ. Σπανός. Κατά τον ίδιο «ο κίνδυνος έχει μειωθεί αισθητά, δεν απειλούνται κάτοικοι». Ερωτηθείς αν επιβεβαιώνει την εκτίμηση του δημάρχου Διρφύων – Μεσσαπίων για εμπρησμό ο κ. Σπανός παρατήρησε ότι «είναι η πέμπτη φορά αυτό το καλοκαίρι που έχει ξεσπάσει φωτιά σε αυτό το σημείο. Τις τέσσερις προηγούμενες την προλάβαμε τη φωτιά».

Δείτε ακόμη:

Μπακογιάννης για φωτιά στην Εύβοια: Η αυτοδιοίκηση έδρασε αποτελεσματικά

upd (07:38)

Πτητικά μέσα στη μάχη της κατάσβεσης με το πρώτο φως της ημέρας ενώ στην περιοχή βρίσκονται επί ποδός 186 πυροσβέστες με 62 υδροφόρα οχήματα, 70 άτομα πεζοπόρο, 50 στελέχη ενόπλων δυνάμεων, 20 βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά), 27 βοηθητικά πυροσβεστικά οχήματα και 11 χωματουργικά μηχανήματα. Τις επίγειες δυνάμεις συνέδραμαν από αέρος 6 Α/Φ, 7 Ε/Π και 2 Συντονιστικά Ε/Π του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες μετακινήθηκαν περίπου 500 άτομα προς τα Ψαχνά τα οποία θα μείνουν σε ξενοδοχεία της περιοχής. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Εύβοιας, Γιώργο Ψαθά το πύρινο μέτωπο είναι τριπλό. Τέλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού.  «Η φωτιά εκδηλώθηκε στις τρεις το μεσημέρι σε ένα σημείο περίεργο πλησίον του δρόμου, όπου δεν υπήρχε καμία δραστηριότητα, αυτό μας προβληματίζει», ανέφερε μεταξύ άλλων μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

13.8.18 (upd 00.10)

Θετικές φαίνεται είναι οι εξελίξεις από τη μεγάλη φωτιά στην Εύβοια, καθώς λίγο πριν τις 12 είχε περιοριστεί σε ένα μέτωπο μέσα σε πυκνό δάσος και μακριά από κατοικημένες περιοχές. Η ανησυχία αυτή τη στιγμή είναι οι άνεμοι που δυναμώνουν ξανά. Για το λόγο αυτό, αν και η καύσιμη ύλη είναι μεγάλη στην περιοχή λόγω του εκτεταμένου και πυκνού δάσους, η Πυροσβεστική επιχειρεί να την εγκλωβίσει, ώστε να μην ξεφύγει.

(upd 22.45)

Παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη και του γενικού γραμματέα Γιάννη Ταφύλλη, συγκλήθηκε εκτάκτως και συνεδριάζει μέχρι και αυτή την ώρα το Συμβούλιο Διαχείρισης Κρίσεων, λόγω της αυξημένης σοβαρότητας και επικινδυνότητας της πυρκαγιάς στην Εύβοιαπροκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που έκανε πριν από λίγο η εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Σταυρούλα Μαλλίρη.

(upd 21.36)

Κάλυψαν την Αττική οι καπνοί από την φωτιά στην Εύβοια.

(upd 21.20)

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο δήμος Διρφύων -Μεσσαπίων. 

(upd 21.04)

Ανησυχία προκαλούν οι τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο της μεγάλης πυρκαγιάς στην Εύβοια και συγκεκριμένα στον Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων. Καθώς νυχτώνει, σταματούν οι εναέριες ρίψεις νερού από την Πυροσβεστική, τη στιγμή που οι πληροφορίες κάνουν λόγο για διάσπαρτες και πολλές εστίες πυρκαγιάς. Ευτυχώς οι άνεμοι έχουν κοπάσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν καεί δύο στάβλοι στο χωριό Κοντοδεσπότι το οποίο έχει εκκενωθεί. Η πυρκαγιά πέρασε τα σπίτια που βρίσκονται περιμετρικά του χωριού και το πύρινο μέτωπο κινήθηκε στη συνέχεια με μεγάλη ταχύτητα προς τα νότια, δηλαδή προς τα Ψαχνά.

Στην προστασία των Ψαχνών έχουν επικεντρωθεί οι ισχυρότατες δυνάμεις της Πυροσβεστικής που έχουν αναπτυχθεί στην Δίρφη, δημιουργώντας ένα νοητό τείχος από πυροσβεστικές δυνάμεις.

Επίσης δόθηκε εντολή για την εκκένωση της Ιεράς Μονής Παναγίας Γοργοεπηκόου καθώς και για κατοίκους σπιτιών που βρίσκονται περιμετρικά των Ψαχνών.

Πλέον στο σημείο επιχειρούν 186 πυροσβέστες με 62 οχήματα, 40 άτομα πεζοπόρο τμήμα, εθελοντές και 43 στρατιώτες, καθώς επίσης δύο οχήματα ΟΤΑ, 18 βυτιοφόρα, 11 μηχανήματα χωματουργικών εργασιών για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών έξω από τα Ψαχνά και συνολικά 13 εναέρια μέσα, εκ των οποίων 5 ελικόπτερα, 6 Canadair και 2 PZL.

(upd 20.50)

Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά κινητοποιήθηκαν όλες οι δυνάμεις πυρόσβεσης για την κατάσβεση της, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου. Επισήμανε πως για προληπτικούς μόνο και μόνο λόγους εκκενώθηκαν τα δύο χωριά και ουδείς κίνδυνος υπήρξε για ανθρώπινες ζωές.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε πως έχουν μεταφερθεί δυνάμεις πυρόσβεσης από όλη την περιφέρεια και προσέθεσε πως σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν καεί δύο αγροικίες στην ευρύτερη περιοχή.

Τέλος, ο κ. Αποστόλου τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως ολόκληρη τη νύχτα οι επίγειες δυνάμεις θα δώσουν τη μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά.

(upd 20.33)

Για τη μεγάλη φωτιά στην Εύβοια, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται από το μεσημέρι σε συνεχή επαφή, τόσο με τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, όσο και με τον υπουργό Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, που έσπευσε και βρίσκεται επί τόπου.

(upd 20.27)

Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Εύβοια από την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Στερεά Ελλάδα για την αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς στον δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων.

Αυτή την ώρα επιχειρούν 186 πυροσβέστες με 62 οχήματα, 40 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 6 αεροσκάφη καναντέρ, 2 πεζετέλ και 5 ελικόπτερα.

(upd 20.25)

Μίνι σύσκεψη πραγματοποιούν αυτή την ώρα ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας, ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας και ο δήμαρχος κοντά στην εστία της πυρκαγιάς που μαίνεται στο χωριό Κοντοδεσπότι.

Νωρίτερα, ο κ. Μπακογιάννης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι αυτή τη στιγμή η πυρκαγιά καίει δασική έκταση περιμετρικά του χωριού, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να έχουν δημιουργήσει προστατευτικές ζώνες στους οικισμούς. Σημείωσε ότι οι άνεμοι είναι πολύ ισχυροί, αλλάζοντας διαρκώς κατεύθυνση, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι η μάχη θα κερδηθεί.

(upd 20.00)

Oλοκληρώθηκε προληπτικά για λόγους ασφαλείας η εκκένωση του χωριού Σταυρός και λίγο μετά τις 7 το απόγευμα οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στο γήπεδο του χωριού. Εκεί αυτή την ώρα έχουν φτάσει λεωφορεία για να παραλάβουν περίπου 150 άτομα, τα οποία θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία για να περάσουν τη βραδιά τους, καθώς κανείς δεν γνωρίζει ποιες θα είναι οι εξελίξεις μέσα στη νύχτα.

Ήδη στην περιοχή έχουν φτάσει χωματουργικά μηχανήματα τόσο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και των δήμων όσο και μεγάλα βαριά μηχανήματα από τις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ και προσπαθούν να δημιουργήσουν προστατευτικές ζώνες για τους οικισμούς.

Λίγο πριν από τις 7 το απόγευμα στο χωριό Σταυρός ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου που συγκλήθηκε για να εκτιμηθεί η κατάσταση και να ληφθούν αποφάσεις τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη μεταφορά των κατοίκων για προληπτικούς λόγους από τα χωριά και τις περιοχές που κινδυνεύουν.

(upd 19.20)

Θλιβερά είναι δυστυχώς τα νέα από το μέτωπο της πυρκαγιάς στο Κοντοδεσπότι.

Όπως μεταδίδει η τοπική ιστοσελίδα «Ευβοϊκή γνώμη» (egnomi.gr) επικαλούμενη επικοινωνία με τον δήμαρχο Διρφύων-Μεσσαπίων, αναφέρει ότι δήμαρχος είπε ότι η φωτιά μπήκε μέσα στο χωριό Κοντοδεσπότι και έχει αρχίσει να καίει σπίτια… Στην περίπτωση που το χωριό εκκενώθηκε με επιτυχία πριν από λίγη ώρα, δεν φαίνεται να υπάρχει κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές.

Η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή θυμίζει…κόλαση. Επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις από εδάφους και αέρος (canadair και ελικόπτερα), αλλά οι ισχυροί άνεμοι καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο τον περιορισμό της πυρκαγιάς.

(upd 18.10)

Έκλεισε προληπτικά για λόγους ασφαλείας η κυκλοφορία στο δρόμο από τη Χαλκίδα προς τη Βόρεια Εύβοια, καθώς σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Εύβοιας η φωτιά πλησιάζει προς τον επαρχιακό δρόμο ο οποίος έχει καλυφθεί με πολλούς καπνούς.

(upd: 17.36)

Δύο οικισμοί, το Κοντοδεσπότι και ο Σταυρός στο Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων στην Εύβοια, εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους, εξαιτίας της πυρκαγιάς που ξέσπασε νωρίτερα σε δασική έκταση στην περιοχή και πλέον έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις.

«Η προληπτική εκκένωση του χωριού Κοντοδεσπότι έχει ολοκληρωθεί. Τώρα περιμένουμε να δούμε τη συμπεριφορά της φωτιάς για να προχωρήσουμε και στην εκκένωση του χωριού Σταύρος» σημείωσε ο κ. Γιώργος Ψαθάς μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στην περιοχή αυτή την ώρα επιχειρούν κατάσβεση 50 πυροσβέστες με 21 οχήματα, 40 άτομα πεζοπόρο, 4 αεροπλάνα, 4 ελικόπτερα και 2 PZL.

Για την αντιμετώπιση του μετώπου  έχουν μεταβεί ενισχύσεις από τη Στερεά Ελλάδα και άλλες περιοχές.

Η πυρκαγιά ξέσπασε στις 15:20, καίει πυκνό πευκοδάσος και κατευθύνεται προς τα χωριά.  Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη λόγω της πυκνής καύσιμης ύλης.

Ο δήμαρχος χαρακτήρισε τη φωτιά «πολύ δύσκολη παρά το γεγονός ότι στην περιοχή έχουν συγκεντρωθεί αρκετά μέσα από την πλευρά της Πυροσβεστικής». Συμπληρώνοντας είπε: «Είναι από τις πιο δύσκολες φωτιές που έχω δει, καθώς οι ισχυροί άνεμοι που πλέον στην περιοχή οδηγούν τις φλόγες κατευθείαν στα σπίτια».