εύβοια-φυλακή-53χρονος-για-εκβιασμούς-κ-387176
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 02.03.2018 | 15:59

Εύβοια: Φυλακή 53χρονος για εκβιασμούς και τοκογλυφίες

Για πάνω από έξι μήνες, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Χαλκίδας προσπαθούσαν να «δέσουν» την μεγάλη υπόθεση και να καταφέρουν να σχηματίσουν δικογραφία για τα μέλη των συμμοριών…

Κεντρικό ρόλο στους εκβιασμούς και στις τοκογλυφίες φαίνεται ότι είχε ένας 53χρονος έμπορος ξυλείας με έδρα το Βασιλικό Χαλκίδας, ο οποίος σύμφωνα με την δικογραφία, από την αρχή της οικονομικής κρίσης περίπου το 2008 εκμεταλλευόταν την δύσκολη οικονομική κατάσταση συμπολιτών του και σύμφωνα με το κατηγορητήριο, δάνειζε τοκογλυφικά όσους είχαν ανάγκη άμεση για χρήματα. Στενοί τους συνεργάτες του φέρονται ένας Αλβανός υπάλληλος του και ένας 49χρονος χωματουργός από την Ερέτρια οι οποίοι εμφανίζονται να έχουν εμπλοκή και σε υποθέσεις κλοπών αλλά και σε εμπόριο ναρκωτικών στη Βόρεια Εύβοια αλλά και στη Χαλκίδα.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, η τοκογλυφία γινόταν με την πρακτική του «σπασίματος» και της προεξόφλησης επιταγών, παρακρατώντας τόκο που ανερχόταν σε μηνιαίο ποσοστό από 5% έως 10%, όταν το τρέχον εξωτραπεζικό νόμιμο δικαιοπρακτικό επιτόκιο δανεισμού, ανέρχεται στο 5,25% ανά έτος.

Και οι τρεις πήραν τον δρόμο για τις φυλακές μετά την απολογία τους στον Ανακριτή Χαλκίδας.

Σύμφωνα με την δικογραφία, ο 53χρονος έμπορος ξυλείας φέρεται και ως ηθικός αυτουργός στον εμπρησμό της επιχείρησης ξυλείας «Μπαρουτόξυλο» του γνωστού επιχειρηματία και δημοτικού συμβούλου, Κώστα Μπαρούτα, στο 7ο χλμ Χαλκίδας – Αλιβερίου, στο Μύτικα Χαλκίδας, που σημειώθηκε πριν ενάμιση χρόνο και συγκεκριμένα τα ξημερώματα της Κυριακής (18-09-2016).

Στο EviaZoom.gr και στον δημοσιογράφο Μιχάλη Τσοκάνη είχε μιλήσει αποκλειστικά ο πατέρας του επιχειρηματία, Κώστα Μπαρούτα, ο οποίος είχε τονίσει:

«Εδώ έχουμε ολική καταστροφή! Έχουμε καθαρό εμπρησμό, τον έχουμε δει στις κάμερες, έχει πάει το βίντεο στην ασφάλεια. Η καταστροφή είναι πάνω από 100.000 ευρώ. Διαλύσανε τέσσερις οικογένειες» δηλώνει εξοργισμένος ο κ. Μπαρούτας, ενώ αδερφός του επιχειρηματία στέλνει το μήνυμα ότι σε μια εβδομάδα η επιχείρηση θα είναι ανοιχτή, λέγοντας χαρακτηριστικά «θα είμαστε καλύτεροι από τι είμασταν πριν».