έβρος-ένταση-στα-σύνορα-τουρκικά-στρα-742036
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 29.02.2020 | 19:29

Έβρος-ένταση στα σύνορα: Τουρκικά στρατιωτικά οχήματα συνοδεύουν μετανάστες (βίντεο)

Να φρενάρει την είσοδο χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν μαζικά στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο επιχειρεί η Αθήνα με ένα συντονισμένο σχέδιο που έχει εκπονηθεί από το Μέγαρο Μαξίμου και τα συναρμόδια υπουργεία.

Από τη στιγμή που ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να ανοίξει τα σύνορα και να ωθήσει χιλιάδες πρόσφυγες προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα προκειμένου να περάσουν στην Ελλάδα με απώτερο στόχο να εκβιάσει την Ευρώπη για το Προσφυγικό, η Ελλάδα προσπαθεί να χειριστεί με ψυχραιμία τη νέα αυτή ανησυχητική εξέλιξη.

Από χθες, η κατάσταση στον Έβρο παραμένει τεταμένη με χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να επιχειρούν με κάθε τρόπο να περάσουν στην ελληνική επικράτεια.

Τουλάχιστον 4.000 άτομα – καταφθάνουν συνεχώς νέα «καραβάνια» προσφύγων – βρίσκονται στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο ενώ κατά διαστήματα σημειώνονται συγκρούσεις στην προσπάθειά τους να εισέλθουν στην Ελλάδα.

Δυνάμεις ασφαλείας της Ελλάδας που βρίσκονται στα σύνορα προσπαθούν να εμποδίσουν τη μαζική είσοδο προσφύγων στην ελληνική επικράτεια με τους πρόσφυγες, συνεπικουρούμενοι σε αρκετές περιπτώσεις – σύμφωνα με καταγγελίες – και από τούρκους αστυνομικούς, επιχειρούν να σπάσουν τον ελληνικό κλοιό.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι τούρκοι δεν μεταφέρουν μόνο δωρεάν πρόσφυγες και μετανάστες προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα αλλά συνοδεύουν τα πούλμαν ακόμη και με στρατιωτικά οχήματα.

Την ίδια στιγμή, «καραβάνια» προσφύγων σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το evros-news.gr φτάνουν και απέναντι από το τελωνείο Κήπων.

Όπως φαίνεται και στο βίντεο, περπατώντας και μέσα στη βροχή, σήμερα το πρωί πρόσφυγες μετανάστες κάθε ηλικίας κατευθύνονται στα σύνορα με την χώρα μας στον Έβρο.

Στο σημείο καταφθάνουν συνεχώς νέες αστυνομικές δυνάμεις καθώς ο όγκος των προσφύγων και ο διασκορπισμός τους σε αρκετά παράνομα περάσματα έχει προκαλέσει συναγερμό στις ελληνικές αρχές.

Σε πρώτη φάση, σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΛ.ΑΣ, θα κατευθυνθούν προς τα σύνορα δυνάμεις από περιοχές της Θράκης και της Μακεδονίας, χωρίς να έχει γίνει γνωστός ακόμα ο αριθμός των διμοιριών που θα διατεθούν για την ενίσχυση φύλαξης των συνόρων.

Στα σύνορα με την Τουρκία αναμένεται να φτάσουν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, περισσότερες από 10 διμοιρίες των ΜΑΤ, από Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Θεσσαλονίκη.

Χρυσοχοΐδης: «Φυλάμε τα σύνορα μας»

Την αποφασιστικότητα της Ελλάδας για τη φύλαξη των συνόρων της, επανέλαβε σήμερα από τη Νέα Βύσσα Ορεστιάδας στον Έβρο, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υπογραμμίζοντας πως οι χιλιάδες στοιβαγμένοι άνθρωποι στα σύνορά μας, ήρθαν γιατί τους διώχνει και τους χρησιμοποιεί η Τουρκία.

«Είναι δύσκολη η κατάσταση και ταυτόχρονα δυσάρεστη. Χιλιάδες δυστυχισμένοι άνθρωποι στοιβάζονται στα σύνορά μας. Δεν έχουν έρθει εδώ από μόνοι τους, τους διώχνει τους απωθεί και τους χρησιμοποιεί η γείτονα χώρα, η Τουρκία. Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε να περάσει κανείς χωρίς νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα. Η Ελλάδα έχει σύνορα, η Ευρώπη έχει σύνορα και τα σύνορα οι Έλληνες τα φυλάμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης.