euro-2004-αύριο-στη-ριζούπολη-η-επανάληψη-του-650215
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 03.07.2019 | 22:46

Euro 2004: Αύριο στη Ριζούπολη η επανάληψη του μεγάλου τελικού

Πέρασαν κιόλας 15 χρόνια από το έπος της Πορτογαλίας, ωστόσο για όλους τους Έλληνες, όσο χρόνια κι αν περάσουν η μαγεία της 4ης Ιουλίου 2004 δεν θα σβήσει ποτέ.

Και πως να συμβεί αυτό όταν εκείνη τη μέρα η μικρή Ελλάδα στη δεύτερη της μόλις συμμετοχή σε τελική φάση Euro έφτανε στην κορυφή της Ευρώπης.

Ο Ότο Ρεχάγκελ, ο «Ρεχακλής» και τα παλικάρια του άφησαν άφωνη την παγκόσμια ποδοσφαιρική κοινωνία με τα κατορθώματα τους ολοκληρώνοντας την θριαμβευτική τους πορεία με τον τελικό του Ντα Λουζ, όπου το γκολ του Άγγελου Χαριστέα στο 57′ ήταν αρκετό για να μας χαρίσει την κούπα.

Δεκαπέντε χρόνια μετά, στο γήπεδο της Ριζούπολης αυτή τη φορά (21:45, Cosmote Sport 1) ο Ότο Ρεχάγκελ θα φορέσει ξανά την φόρμα με το εθνόσημο και θα πάρει τη θέση του στην άκρη του ελληνικού πάγκου για να κοουτσάρει τον Ζαγοράκη, τον Μπασινά, τον Νικοπολίδη, τον Δέλλα και τα άλλα παιδιά του, κόντρα στην Πορτογαλία που ψάχνει τη ρεβάνς.

Οι νυν πρωταθλητές Ευρώπης, με τον Φερνάντο Σάντος στον πάγκο τους, μπορεί να μην έχουν τον Κριστιάνο Ρονάλντο στη σύνθεση τους (αυτός συνεχίζει να παίζει), αλλά ήρθαν κι αυτοί στην Αθήνα με σχεδόν πλήρη σύνθεση (Ρικάρντο Καρβάλιο, Μανίς, Ντέκο, Παουλέτα, Βίτορ Μπαϊα, Ποστίγκα) γι’ αυτό το σπουδαίο ματς αναμνήσεων, τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν για την ενίσχυση της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Μέριμνα».

«Έρχομαι πάντα με χαρά στην Ελλάδα, όπου βλέπω πολλούς φίλους και γνωστούς. Βλέπω και τους ποδοσφαιριστές από την ομάδα του 2004 και μαζί θέλουμε να χαρούμε την αυριανή ημέρα και να θυμηθούμε παλιές καλές στιγμές», είπε χθες ο πάντα χαμογελαστός Ότο Ρεχάγκελ ο οποίος ακόμη και σε ένα τέτοιο φιλικό ματς δεν άλλαξε συνήθειες.

«Καταστρώνουμε τα πλάνα μας με τον Γιάννη Τοπαλίδη. Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα για την ενδεκάδα, θέλουμε να δούμε την κατάσταση όλων των παικτών και να μιλήσουμε μαζί τους. Και όπως κάναμε πάντα τα προηγούμενα χρόνια, θα ανακοινώσουμε τις επιλογές μας πριν από το ματς».

Εξίσου χαμογελαστός κι ο δικός μας Φερνάντο Σάντος, ο άνθρωπος που διαδέχθηκε τον Ρεχάγκελ στην Εθνική και συνέχισε την κληρονομιά του με την Ελλάδα επί των ημερών του να φτάνει στους “16” του Euro 2012 και στους “16” του Μουντιάλ του 2014.

«Όταν επιστρέφω στην Ελλάδα είναι σαν να επιστρέφω σπίτι μου. Δεν το νιώθω ούτε σαν υποχρέωση ούτε σαν καθήκον. Βγαίνει καθαρά από την καρδιά. Το οφείλω στην Ελλάδα, το οφείλω σε όσα πέρασα εδώ και στη στήριξη που είχα από τους Έλληνες. Τους οφείλω ένα ευχαριστώ», είπε ο Σάντος στην σημερινή ανοικτή συζήτηση που είχε με τον Ότο Ρεχάγκελ στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και αποθέωσε τον Γερμανό τεχνικό γαι το επίτευγμα του.

«Αυτό που κατάφερε ήταν καταπληκτικό. Σίγουρα έχει γραφτεί στην ιστορία. Έκανε μια φανταστική δουλειά αν σκεφτούμε ότι έπρεπε να μπει στην νοοτροπία του ελληνικού ποδοσφαίρου εκείνη την εποχή.  Κατάφερε να φτιάξει μια καταπληκτική ομάδα, με καταπληκτικούς παίκτες. Όσο καλός προπονητής και αν είσαι, αν δεν έχεις καλούς παίκτες δεν μπορείς να φτάσεις κάπου. Χάρη σε αυτή την ποιότητα κατάφερε ο Ρεχάγκελ να κάνει ένα ωραίο πακέτο και -δυστυχώς για εμάς- να μας νικήσει στον τελικό».

Και φυσικά έκλεψε την παράσταση κι έκανε άπαντες να ξεσπάσουν σε γέλια όταν διηγήθηκε μια από τις πρώτες του εμπειρίες από το ελληνικό ποδόσφαιρο.

«Όταν ανέλαβα την Εθνική, είχα το πλεονέκτημα ότι γνώριζα τους παίκτες πολύ καλά για χρόνια. Κατάλαβα πολύ γρήγορα ποιος είναι ο έλληνας ποδοσφαιριστής, ποια είναι η κουλτούρα του. Πάντα διηγούμαι την ίδια ιστορία. Όταν είχα έρθει στην Ελλάδα πρώτη φορά για την ΑΕΚ έβαλα την πρώτη προπόνηση στις 8:00 το πρωί. Για μένα ήταν αυτό το φυσιολογικό. Τότε ήρθε ο Δέλλας, ο Νικολαΐδης και μου είπαν δεν γίνεται προπόνηση στις 8:00. Ρώτησα γιατί και μου απάντησαν ότι έχει πάρα πολύ κίνηση εκείνη την ώρα για να πάνε μέχρι τους Θρακομακεδόνες. Άλλαξα την ώρα και την έβαλα στις 7:00. Τότε ήρθαν όλοι και μου είπαν “δεν πειράζει, μίστερ, ας το αφήσουμε στις 8:00, θα τα καταφέρουμε. Ήταν πολύ καλή ιδέα η πρωινή προπόνηση γιατί έτσι δεν ερχόταν και κανένας δημοσιογράφος. Οι Έλληνες παίκτες έχουν ιδιαίτερη νοοτροπία. Κατάλαβα ότι πρέπει να τους εξηγείς τι θέλεις να κάνεις και γιατί να το κάνεις. Πρέπει να κάνεις τους παίκτες σου να καταλάβουν πώς από το ελληνικό επίπεδο μπορούν να πάνε στο διεθνές. Δεν είναι εύκολο».

«Champions for Life»

Επιστρέφοντας στα του αγώνα, η αλήθεια είναι ότι για τους Έλληνες παλαιμάχους δεν πρόκειται για μια απλή μάζωξη προκειμένου να θυμηθούν τα παλιά και να γιορτάσουν μια ακόμη επέτειο.

Η ομάδα των Legends 2004 όσο περνάει ο καιρός, τόσο περισσότερο ενεργοποιείται προκειμένου να βοηθά όπου και όπως μπορεί ευαίσθητες κι αδύναμες κοινωνικά ομάδες.

Κι αυτό το επιτυγχάνουν μέσω της δημιουργίας της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Champions for Life» με σκοπό την προώθηση των αξιών του αθλητισμού, της παιδείας και της υγείας σε παιδιά και νέους ανθρώπους.

Κι έτσι ενώ θα μπορούσαν να βρίσκονται σε κάποια παραλία, ξεκίνησαν εδώ και μέρες προπονήσεις, προκειμένου να παρουσιαστούν σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση για να ικανοποιήσουν και το κόσμο που θα βρεθεί στο γήπεδο της Ριζούπολης.

Κι οι κερκίδες θα πρέπει να είναι γεμάτες από μεγάλους που θα θυμηθούν το έπος της Πορτογαλίας και μικρούς που θα μάθουν τι έκαναν αυτοί οι απίθανοι τύποι πριν από 15 χρόνια.

Αναλυτικά τα ρόστερ των δύο ομάδων:
Legends 2004: Αντώνης Νικοπολίδης, Κώστας Χαλκιάς, Φάνης Κατεργιαννάκης, Γιούρκας Σεϊταρίδης, Στέλιος Βενετίδης, Νίκος Νταμπίζας, Τραϊανός Δέλλας, Τάκης Φύσσας, Γιάννης Γκούμας, Μιχάλης Καψής, Άγγελος Μπασινάς, Θοδωρής Ζαγοράκης, Κώστας Κατσουράνης, Παντελής Καφές, Γιώργος Καραγκούνης, Βασίλης Λάκης, Γιώργος Γεωργιάδης, Στέλιος Γιαννακόπουλος, Βασίλης Τσιάρτας, Άγγελος Χαριστέας, Ντέμης Νικολαΐδης, Ζήσης Βρύζας, Δημήτρης Παπαδόπουλος.

Portugal Legends: Βίτορ Μπαΐα, Ζόρζε Αντράντε, Φερνάντο Μέιρα, Ρικάρντο Καρβάλιο, Μποσίνγκουα, Μιγκέλ, Νούνο Βαλέντε, Μάρκο Φερέιρα, Φρεσό, Πετίτ, Πέδρο Μέντες, Μανίς, Ντέκο, Πάουλο Σάντος, Ρικάρντο Ρόσα, Ρομέου, Χέλντερ Πόστιγκα, Παουλέτα.