εθνικό-αστεροσκοπείο-καθαρές-οι-νέ-517808
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 03.10.2018 | 09:36

Εθνικό Αστεροσκοπείο: «Καθαρές» οι νέες μετρήσεις στο Μάτι

Καθησυχαστικά είναι τα αποτελέσματα των νεότερων μετρήσεων της ποιότητας της ατμόσφαιρας στο Μάτι και στη Ραφήνα. Τις μετρήσεις πραγματοποίησε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών σε τρία σημεία και ο μόνος ρύπος από τους έξι που μετρήθηκαν και εντοπίστηκε αυξημένος ήταν η αιθάλη, γεγονός που σχετίστηκε με τη λειτουργία γεννητριών για την παροχή ρεύματος στην περιοχή.

Τα αποτελέσματα ανακοίνωσε χθες η Περιφέρεια Αττικής, για λογαριασμό της οποίας πραγματοποιήθηκαν. Οι μετρήσεις έγιναν σε τρία σημεία (3ο Δημοτικό Ραφήνας, 2ο Γυμνάσιο Νέας Μάκρης και στην οδό Κυανής Ακτής στο Μάτι) από τις 10 έως τις 14 Σεπτεμβρίου από τον κινητό σταθμό ελέγχου ατμοσφαιρικής ρύπανσης του Αστεροσκοπείου. Οι επιστήμονες παρακολούθησαν τη διακύμανση των επιπέδων βασικών ατμοσφαιρικών ρύπων και συγκεκριμένα τα αιωρούμενα σωματίδια με διάμετρο μικρότερη των 10 μm (ΑΣ10), τον μαύρο άνθρακα ή αιθάλη (ΜΑ ή BC, Black Carbon), το μονοξείδιο του άνθρακα (CO), τα οξείδια του αζώτου, το διοξείδιο του θείου (SO2) και το όζον (O3).

Οπως αναφέρει η έκθεση του Εθνικού Αστεροσκοπείου, σε όλες τις θέσεις οι ρύποι κυμαίνονταν σε επίπεδα χαμηλότερα από τις οριακές τιμές. «Ενισχυμένα επίπεδα παρουσιάζει μόνο το Ο3, όμως δεν απαιτείται κάποιο προληπτικό μέτρο για τον πληθυσμό καθώς κατά την περίοδο μέτρησης τα επίπεδα σε κάθε περίπτωση κυμάνθηκαν κάτω του θεσμοθετημένου ορίου ενημέρωσης του κοινού. Ας σημειωθεί ότι το όζον, λόγω της δευτερογενούς του προέλευσης, δεν συνδέεται με πηγές ρύπανσης στην περιοχή των μετρήσεων αλλά είναι αποτέλεσμα της ευρύτερης ρύπανσης, καθώς παρόμοιες τιμές παρατηρήθηκαν και στον σταθμό υποβάθρου του Πανεπιστημίου Κρήτης (Φινοκαλιά Λασιθίου)», αναφέρεται στην έκθεση.

Οσον αφορά τους ρύπους για τους οποίους δεν έχουν θεσμοθετηθεί οριακές τιμές (αιθάλη και οξείδια του αζώτου), «τα επίπεδά τους κρίνονται ως χαμηλά βάση ερευνητικών μελετών». Το Αστεροσκοπείο αποδίδει τα αυξημένα επίπεδα αιθάλης στη χρήση πολλών μηχανημάτων που «καίνε» πετρέλαιο στην περιοχή. «Οι εκπομπές της αιθάλης σχετίζονται με καύση ορυκτών, όπως καύσιμα για κίνηση, σε γεννήτριες ή μηχανικά μέσα για την αποκατάσταση της περιοχής», αναφέρει. Σημειώνει, τέλος, ότι τα επίπεδα των μικροσωματιδίων και της αιθάλης είναι ανάλογα με εκείνα των μετρήσεων του Δημόκριτου το διάστημα 11 Αυγούστου – 3 Σεπτεμβρίου. «Συνεπώς, κρίνεται πως κατά τη διάρκεια των δειγματοληψιών δεν παρουσιάσθηκε καμία υπέρβαση των ορίων για τους θεσμοθετημένους πρωτογενείς ρύπους», καταλήγει η έκθεση του Αστεροσκοπείου.