εργαζόμενοι-σούπερ-μάρκετ-ραγδαία-α-7230
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 10.11.2020 | 14:00

Εργαζόμενοι σούπερ μάρκετ: “Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων” -“Καρφώνουν” Σκλαβενίτη, ΑΒ Βασιλόπουλο

«Τα  μόνα πρωτόκολλα που πιστά εφαρμόζει η εργοδοσία του κλάδου είναι τα πρωτόκολλα του κέρδους, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία εργαζομένων και καταναλωτών. Τα σούπερ μάρκετ είναι χώροι υπερμετάδοσης του ιού και την ευθύνη την έχουν αποκλειστικά κυβέρνηση και εργοδοσία», τονίζει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας για την κατάσταση στα σούπερ μάρκετ, καθώς, όπως αναφέρει, «εδώ και 8 μήνες το σωματείο μας γίνεται καθημερινά αποδέκτης δεκάδων καταγγελιών για τον τρόπο που η εργοδοσία των σούπερ μάρκετ αντιμετωπίζει την πανδημία και πραγματικά εκεί που λέμε ότι η ασυδοσία έχει πιάσει ταβάνι, οι εξελίξεις μάς διαψεύδουν».

Όπως καταγγέλλει, σύμφωνα με τον 902.gr, ο Σύλλογος, στο υπερ-μάρκετ «Σκλαβενίτης» στη Ν. Χαλκηδόνα που εντοπίστηκαν 6 επιβεβαιωμένα κρούσματα, «την ιχνηλάτηση την έκανε ο διευθυντής του καταστήματος και έθεσε σε καραντίνα όσους αυτός έκρινε! Αυτό δήλωσε σαν το πλέον φυσιολογικό πράγμα σε εκπροσώπους του Σωματείου. Κι ενώ αυτό έγινε μέρα Σάββατο και υπήρχε η δυνατότητα το κατάστημα να παραμείνει κλειστό προκειμένου να γίνει καθολική απολύμανση, η εργοδοσία αποφάσισε να καλέσει εργαζόμενους την Κυριακή για να γεμίσουν τα ράφια. Η ταυτόχρονη παρουσία κλιμακίου εσωτερικού ελέγχου για το αν τηρούνται τα μέτρα πρόληψης μόνο υποψία μπορεί να προκαλέσει για ενδεχόμενη επίρριψη ευθυνών στο προσωπικό του καταστήματος. Τα ίδια συμβαίνουν και σε δεκάδες άλλα καταστήματα του ομίλου όπως Σεβαστουπόλεως, σε Χαλάνδρι, Λυκόβρυση, Ψυχικό, Εξάρχεια κ.α.».

Και στο ΑΒ στο Μαρούσι

Στο κατάστημα του ΑΒ στο Μαρούσι, συνεχίζει ο Σύλλογος, «ενώ έχουν επιβεβαιωθεί 3 κρούσματα η ενημέρωση έγινε επιλεκτικά και με τη σύσταση να μη βγει “προς τα έξω τίποτα”! Συνέχισε να λειτουργεί κανονικά το κατάστημα και τα τεστ έγιναν ανάλογα με τις επαφές που είχε ο κάθε εργαζόμενος. Αντίστοιχη τακτική ακολουθήθηκε και σε άλλα καταστήματα  όπως Μελίσσια και κέντρο».

Ραγδαία αύξηση

«Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στα σούπερ μάρκετ», προσθέτει ο Σύλλογος, «η εφαρμογή υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά το δοκούν από την εργοδοσία και τα ελλιπή μέτρα προστασίας συνοδεύονται με μια άνευ προηγούμενου επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων. Κόψιμο ρεπό, υπερωριακή απασχόληση, αλλαγή βαρδιών, μετακινήσεις από κατάστημα σε κατάστημα συνθέτουν την παράνοια που ζουν χιλιάδες εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ. Έτσι αντιμετωπίζει η εργοδοσία την απουσία συναδέλφων λόγω καραντίνας καθώς και την αναμενόμενη αύξηση του όγκου εργασίας καταργώντας στην πράξη το 8ωρο, την 5ήμερη εργασία πολύ πριν τα νομοθετήσει η κυβέρνηση και λιώνοντας στη δουλειά τους εργαζόμενους που κατά τύχη σε αυτές τις συνθήκες δεν έχουν ακόμη νοσήσει».

Εργάζονται οι ευπαθείς ομάδες

Σε χειρότερη μοίρα, συνεχίζει, «είναι οι συνάδελφοί μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και συνεχίζουν να εργάζονται κανονικά παίζοντας τη ζωή τους κορόνα – γράμματα, αφού δεν μπορούν να βγουν σε αναστολή σύμβασης και να ζήσουν με τα 534 ευρώ που δίνει το κράτος και όταν τα δίνει.  Οι “ήρωες ” βεβαίως δεν γλιτώνουν από τις αξιολογήσεις, τις επιπλήξεις και την απόλυση που συμπληρώνουν το παζλ της τρομοκρατίας και του εκφοβισμού».

«Παίρνουμε τις ζωές μας στα χέρια μας!»

«Παίρνουμε τις ζωές μας στα χέρια μας!», επισημαίνει ο Σύλλογος και προσθέτει: «Οχτώ μήνες τώρα το Σωματείο μας δίνει μάχη να παρθούν μέτρα προστασίας της υγείας, να γίνονται τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, συχνές απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους, να προστατευτούν οι συνάδελφοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, κανένας εργαζόμενος να μην απολυθεί και να μην καταστρατηγούνται τα εργασιακά μας δικαιώματα. Αποτέλεσμα της δικής μας παρέμβασης είναι τα όποια μέτρα αναγκάζεται να πάρει η εργοδοσία (τεστ, απολυμάνσεις κ.ά.).

Αυτόν τον αγώνα είναι ανάγκη να τον δυναμώσουμε, περισσότεροι συνάδελφοι να συσπειρωθούν στο Σωματείο τους, να πρωτοστατήσουν στη συγκρότηση Επιτροπών Υγείας, Απεργιακών Επιτροπών για να μη βρίσκει χώρο ο φόβος, η απογοήτευση, για να βάλουμε εμπόδια στην εργοδοτική και κυβερνητική ασυδοσία. Μπορούμε να τα καταφέρουμε και το έχουμε αποδείξει πολλές φορές. Η υπεράσπιση της υγείας και των εργασιακών μας δικαιωμάτων είναι αποκλειστικά στα δικά μας χέρια».

Διεκδικούμε:

  • Σταθερή δουλειά για όλους με δικαιώματα. Καμία απώλεια εισοδήματος. Καμία απόλυση.
  • Μετατροπή όλων των συμβάσεων μερικής σε πλήρους απασχόλησης.
  • Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ για τον κορονοϊό δωρεάν σε όλους τους συναδέλφους. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας μέσα στους χώρους δουλειάς.
  • Άμεση ενημέρωση των συναδέλφων σε περίπτωση κρούσματος.
  • Τα αποτελέσματα των τεστ Covid-19 που πραγματοποιούνται από διάφορα διαγνωστικά εργαστήρια να παραδίδονται άμεσα, επίσημα και γραπτά στους ίδιους τους εργαζόμενους.
  • Τακτικές απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους των καταστημάτων, των γραφείων και των αποθηκών.
  • Να δοθεί τώρα άδεια σε όλους τους συναδέλφους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες με πλήρη μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη.
  •  Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Τώρα χρηματοδότηση των νοσοκομείων και των δομών Υγείας.
  • Πολλαπλασιασμός των δρομολογίων στα ΜΜΜ, για να μειωθεί και η πληρότητα ανά δρομολόγιο».