Categories: Κοινωνία

Έρευνα: Θεραπεύει ο κορωνοϊός τον καρκίνο;

Μπορεί ο κορωνοϊός να είναι υπεύθυνος για το θάνατο 6 εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως, ωστόσο ερευνητές ισχυρίζονται πως ενδεχομένως να κρύβει το κλειδί για τη θεραπεία του… καρκίνου.

Σε εργαστηριακές μελέτες, μια τροποποιημένη έκδοση της πρωτεΐνης spike του Covid σκότωσε την πιο ανθεκτική στη θεραπεία και θανατηφόρα μορφή καρκίνου του πνεύμονα, σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Mail. Η πρωτεΐνη spike είναι το μοναδικό μέρος του Covid που χρησιμοποιείται για τη μόλυνση των ανθρώπων, καθώς είναι η δομή που συνδέεται με τα ανθρώπινα κύτταρα σε πρώτη φάση.

Θα μπορούσε επίσης να μολύνει και να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα του πνεύμονα, καθώς όταν συνδυάζεται με άλλα κύτταρα, η πρωτεΐνη μπορεί να θέσει σε κίνηση τη διαδικασία θανάτου των κυττάρων.

Ο Kalipada Pahan, καθηγητής νευρολογίας στο RUSH Medical College στο Σικάγο και επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, δήλωσε: «Εάν τα αποτελέσματα αυτά αναπαραχθούν σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, θα αποκαλύψουν μια πολλά υποσχόμενη οδό αυτής της καταστροφικής νόσου. Η ενδορινική πρωτεΐνη spike S1 θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον καρκίνο του πνεύμονα σε προχωρημένο στάδιο, όταν δεν υπάρχει άλλη θεραπεία για να σταματήσει η εξέλιξη».

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι υπήρξαν ανεπίσημες περιπτώσεις ατόμων με καρκίνο του πνεύμονα των οποίων η κατάσταση βελτιώθηκε μετά τη μόλυνση με Covid, γεγονός που ενισχύει τη θεωρία τους.

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cancers, η ομάδα πήρε μια κλωνοποιημένη έκδοση της πρωτεΐνης spike που είναι διαθέσιμη προς αγορά για τους επιστήμονες.

Στη συνέχεια την εξέθεσαν σε κύτταρα μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα από ανθρώπους σε ένα τρυβλίο Petri. Διαπίστωσαν ότι όταν προστέθηκε η πρωτεΐνη, προκάλεσε τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων.

Στη συνέχεια έδωσαν την πρωτεΐνη στα ποντίκια με εγκατεστημένο καρκίνο του πνεύμονα ψεκάζοντάς την από τη μύτη τους κάθε δεύτερη ημέρα και έδωσαν σε μια άλλη ομάδα ποντικιών ένα φυσιολογικό διάλυμα ως έλεγχο.

Μετά από τέσσερις εβδομάδες, εξέτασαν τους όγκους των ποντικιών και διαπίστωσαν ότι ο αριθμός και το μέγεθος των όγκων είχαν μειωθεί στην ομάδα στην οποία δόθηκε η αιχμή Covid.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτων που σχετίζονται με τον καρκίνο στον κόσμο και έχει αρκετά χαμηλό ποσοστό πενταετούς επιβίωσης. Τα ποσοστά δεν έχουν βελτιωθεί παρά το πλήθος των θεραπειών για τον καρκίνο του πνεύμονα.

Comments are closed.


Recent Posts

Λαβρόφ: Θα κάνουμε τα πάντα να συνέλθουν ΝΑΤΟ και Ευρωπαίκή Ενωση

Η Μόσχα θα κάνει ό,τι μπορεί για να «συνέλθουν» το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών…

5 λεπτά ago

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Ποια κόμματα μένουν εκτός Βουλής -Τι γίνεται με Κασιδιάρη (ποσοστά)

Προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 7 μονάδες, δίνει η νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων…

11 λεπτά ago

ΑΑΔΕ: Ψηφιακή φοροδιαφυγή άνω των 30 εκατ. ευρώ από e-shops

Την απόκρυψη μεγάλου ύψους εισοδημάτων, άνω των 30 εκατ. ευρώ, από επιχειρήσεις, που πωλούν προϊόντα μέσω διαδικτύου, αποκάλυψαν σαρωτικοί έλεγχοι,…

12 λεπτά ago

Ληστές μπήκαν στο σπίτι του παίχτη του ΠΑΟΚ, Νάρεϊ

Θύμα κλοπής έπεσε ο ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ Κάλεντ Νάρεϊ. Άγνωστοι εισέβαλαν το βράδυ της Τρίτης (17/1) στο σπίτι του στην…

19 λεπτά ago

Καμία σύνδεση μεταξύ εμβολίου της Pfizer κατά της Covid και εγκεφαλικών επεισοδίων

Kανένα αποδεικτικό στοιχείο που να συνδέει εγκεφαλικά επεισόδια με το επικαιροποιημένο εμβόλιο των Pfizer/ BioNTech κατά της Covid-19, δεν εντόπισαν…

24 λεπτά ago

Ουκρανία: Για «τοπική αντεπίθεση» στο Ορέχιβ, κοντά στη Ζαπορίζια, κάνουν λόγο οι ρωσικές κατοχικές αρχές

Ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε μια «τοπική αντεπίθεση» κοντά στην πόλη Ορέχιβ, στη νότια Ουκρανία, όπου το μέτωπο παραμένει σε γενικές…

30 λεπτά ago