έρευνα-διαφορετική-η-ιδανική-ώρα-γυμν-155296
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 01.06.2022 | 08:21

Έρευνα: Διαφορετική η ιδανική ώρα γυμναστικής για άνδρες και γυναίκες

Νέα αμερικανική μελέτη έρχεται να ανατρέψει τα όσα γνωρίζαμε για την ιδανική ώρα την οποία θα πρέπει να γυμνάζονται άνδρες και γυναίκες, ώστε να επιτυγχάνουν τα καλύτερα αποτελέσματα.

Στη νέα έρευνα μετείχαν 30 άνδρες και 26 γυναίκες από 25 έως 55 ετών. Επί 12 εβδομάδες οι ερευνητές παρακολουθούσαν τα αποτελέσματα ενός ποικίλου προγράμματος γυμναστικής, που περιελάμβανε διατάσεις, σπριντ, βάρη και προπόνηση αντοχής.

Η μία ομάδα έκανε γυμναστική για μία ώρα πριν από τις 08:30 και η άλλη ακολουθούσε το ίδιο πρόγραμμα το βράδυ, κάποια στιγμή ανάμεσα στις 18:00 και τις 20:00. Όλοι οι συμμετέχοντες ακολουθούσαν πρόγραμμα διατροφής.

Οι ερευνητές τσέκαραν την αρτηριακή πίεση και το σωματικό λίπος κάθε ενός κατά τη διάρκεια της μελέτης, όπως και την ευλυγισία, τη δύναμη και την αεροβική ικανότητα, στην αρχή και το τέλος της μελέτης. Όλοι οι συμμετέχοντες βελτίωσαν τη συνολική υγεία και απόδοσή τους κατά τη διάρκεια των 12 εβδομάδων, ανεξάρτητα από την ώρα που γυμνάζονταν.

«Η καλύτερη ώρα για άσκηση είναι η καλύτερη στιγμή που μπορείς να το κάνεις και να το χωρέσεις στο πρόγραμμά σου», δήλωσε αρχικά ο δρ. Πολ Αρσέριο, επικεφαλής συντάκτης της έρευνας και καθηγητής του Skidmore College της Νέας Υόρκης. Αλλά, συμπλήρωσε η ιδανική ώρα μπορεί να διαφέρει από άνδρες και γυναίκες.

Με βάση τα αποτελέσματα, οι γυναίκες που θέλουν να μειώσουν το λίπος γύρω από τη μέση και να ρίξουν την αρτηριακή πίεση θα πρέπει να γυμνάζονται το πρωί, ανέφερε ο δρ. Αρσέριο. Όμως, συμπλήρωσε, εκείνες που θέλουν να βελτιώσουν τη μυική δύναμη στο πάνω μέρος του σώματος και συνολικά τη διάθεσή τους και την πρόσληψη τροφής, θα πρέπει να γυμνάζονται το βράδυ.

Οι άνδρες που μετείχαν στη δοκιμή ήταν λιγότερο ευαίσθητοι στην ώρα που έκαναν γυμναστική, βελτιώνοντας τη δύναμή τους τόσο το πρωί όσο και το βράδυ. Όμως, η βραδινή άσκηση διαπιστώθηκε ότι είναι «ιδανική για άνδρες που ενδιαφέρονται για να βελτιώσουν την καρδιακή και μεταβολική υγεία τους, όπως και την ψυχολογία τους», σύμφωνα με τον δρ. Αρσέριο.

Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί η αντίδραση ανδρών και γυναικών στην ώρα της γυμναστικής είναι τόσο διαφορετική, όμως, διαφορές στις ορμόνες, στο βιολογικό ρολόι και στον κύκλο του ύπνου ανάμεσα στα δύο φύλα θα μπορούσαν να παίζουν ρόλο.