έρευνα-τι-λένε-οι-πολίτες-για-τζιτζικώ-67292
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 10.01.2018 | 13:44

Έρευνα: Τι λένε οι πολίτες για Τζιτζικώστα, Μπουτάρη, υπουργούς

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας παραμένει ο πρώτος σε δημοφιλία πολιτικός στην Κεντρική Μακεδονία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του εξαμηνιαίου Πολιτικού Βαρομέτρου «Εγνατία Point of View» (Δεκέμβριος 2017) που παρουσιάζει σήμερα η Voria.gr.

Παράλληλα, σύμφωνα την ίδια μέτρηση, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ο Γιάννης Μπουτάρης διατηρεί περίπου το ίδιο ποσοστό θετικών απόψεων σε σχέση με το Βαρόμετρο του Ιουνίου, με σημαντική αύξηση όμως των αρνητικών απόψεων για το πρόσωπό του. Υψηλή δημοφιλία παρουσιάζει ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Κώστας Γκιουλέκας, ελαφρά υψηλότερη και από του δημάρχου, ενώ στις πρώτες θέσεις πλασάρεται, επίσης με αξιοσημείωτη δημοφιλία, η εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενη ευρωβουλευτής Εύα Καΐλή.

Ακολουθεί η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ και επίσης ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, που επιβεβαιώνει τη δυναμική που είχε καταγράψει στο προηγούμενο βαρόμετρο και η οποία-σημειωτέον- αναμένεται να επιλεγεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη λίστα των υποψηφίων της ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Σταθερά κυρίαρχος ο Τζιτζικώστας

Πιο συγκεκριμένα, ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας είναι με διαφορά ο πιο δημοφιλής πολιτικός στην Κεντρική Μακεδονία με τις θετικές γνώμες να διατηρούνται στα επίπεδα του 57%. Η ποιοτική ανάλυση των δεδομένων της έρευνας δείχνει αξιοσημείωτη διείσδυση του περιφερειάρχη και σε άλλους πολιτικούς χώρους, με αποτέλεσμα η επιρροή του να είναι, σύμφωνα τα στοιχεία, μεγαλύτερη των πολιτικών φορέων της κεντροδεξιάς.

Aκολουθούν κατά σειρά ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Κώστας Γκιουλέκας με 34,9% (ίδιο ποσοστό είχε και τον Ιούνιο), ο Γιάννης Μπουτάρης με 33,9% (από 34, 3% τον Ιούνιο), η Εύα Καϊλή η οποία εμφανίζεται ανεβασμένη με 33,2% (από 29,9% τον Ιούνιο) και η Μαρία Σπυράκη με 31,2% (από 31%). Αξιοσημείωτη επίδοση καταγράφει ο επίσης ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος με 29,5% (από 28,5% τον Ιούνιο), ενώ ακολουθούν ο Σταύρος Καλαφάτης με 26,3% (από 29,6%) και ο Θεόδωρος Καράογλου με 23,7 (από 28,7%). Αντίθετα, σε χαμηλά επίπεδα και κάτω από το 20% κινούνται οι θετικές αξιολογήσεις για τους νυν υπουργούς όπως οι Ζουράρις, Κόλλια, Αχτσιόγλου, Φάμελλος και Πιτσιόρλας, που εισπράττουν βέβαια και την κυβερνητική φθορά.

Σε ό,τι αφορά ειδικά τον Γιάννη Μπουτάρη, σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση, πρέπει να σημειωθεί πως κρίνεται σημαντική η διατήρηση θετικών απόψεων στα επίπεδα του 34%, σε μία περιφέρεια μάλιστα που είναι πολύ ευρύτερη από την περιοχή ευθύνης του ως δημάρχου Θεσσαλονίκης. Από την άλλη, ωστόσο, παρατηρείται μεγάλη αύξηση των αρνητικών απόψεων για το πρόσωπό του προφανώς επειδή ο πολιτικός λόγος του δημάρχου έχει γωνίες, καθώς διατυπώνει αιχμηρές -για αρκετούς προκλητικές– θέσεις, με πιο πρόσφατο παράδειγμα το επίκαιρο θέμα για το Σκοπιανό και τα συλλαλητήρια. Συγκεκριμένα, οι αρνητικές γνώμες για τον κ. Μπουτάρη από 35,7% στο Βαρόμετρο Ιουνίου εκτοξεύονται κατά περίπου 18%, στο 53,2% στο Βαρόμετρο Δεκεμβρίου.

Να σημειωθεί ότι το Βαρόμετρο Εγνατία μετράει τη γνώμη των πολιτών για σημαντικές ενεργές πολιτικές προσωπικότητες της περιοχής (νυν και πρώην υπουργοί, ευρωβουλευτές, περιφερειάρχης, δήμαρχος Θεσσαλονίκης κτλ).

Κάμψη για Σαββίδη – Άνθιμο

Σε ό,τι αφορά τα μη πολιτικά πρόσωπα για τα οποία ζητήθηκε η γνώμη των πολιτών της Κεντρικής Μακεδονίας από το Βαρόμετρο του Δεκεμβρίου, υποχώρηση σημειώνει η δημοφιλία του Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος συγκεντρώνει θετικές γνώμες από το 37,2% των πολιτών, έναντι 48,1% στην προηγούμενη μέτρηση, όπως επίσης και του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου, αν και μικρότερη, με τις θετικές γνώμες να φθάνουν το 44,7% έναντι 48,1% στο Βαρόμετρο Ιουνίου.

Στην Κεντρική Μακεδονία η μεγαλύτερη κυριαρχία της ΝΔ

Στην πρόθεση ψήφου, στην Κεντρική Μακεδονία, η διαφορά της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ μειώνεται στις 13,6 μονάδες, έναντι 19,8% μονάδων στη μέτρηση του Ιουνίου. Ωστόσο, παρά τη μείωση, η Κεντρική Μακεδονία είναι η περιοχή που τον Δεκέμβριο η ΝΔ καταγράφει τη μεγαλύτερη διαφορά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – δηλαδή 13,6%, έναντι διαφοράς 9,7% στην Ανατολική Μακεδονία–Θράκη και 5,3% σε Δυτική Μακεδονία-Ήπειρο.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «εάν είχαμε την ερχόμενη Κυριακή βουλευτικές εκλογές, εσείς ποιο κόμμα θα επιλέγατε να ψηφίσετε;», το 29,5% (από 33,3% τον Ιούνιο) απαντά ΝΔ, έναντι 15,9% ΣΥΡΙΖΑ (από 13,5%) που δηλώνει τον ΣΥΡΙΖΑ. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει το Κίνημα Αλλαγής με 6,9% (στην Κ. Μακεδονία σημειώνει το μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με τις άλλες περιφέρειες), το ΚΚΕ με 6,8% (από 4%), η Χρυσή Αυγή με 6,6% (από 5,9%), η Ένωση Κεντρώων με 2,3% (από 2,8%), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 1,7% (από 1,8%). Το 1,8% (από 3,7%) επιλέγει μικρότερα κόμματα, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος (αναποφάσιστοι, λευκό -άκυρο, Δεν ξέρω-Δεν απαντώ) ανέρχεται στο πολύ υψηλό ποσοστό του 28,4% (από 29,5%).

Σε ό,τι αφορά την επίδοση της κυβέρνησης σε επιμέρους ζητήματα, η δυσαρέσκεια παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, καθώς -μεταξύ άλλων- το 81,7% δηλώνει από λίγο έως καθόλου ικανοποιημένο από την κυβέρνηση στο ζήτημα της οικονομίας, το 70,5% στο ζήτημα της φοροδιαφυγής, το 82% στο ζήτημα της καταπολέμησης ανεργίας, το 73,8% ασφάλεια πολίτη, το 70,8% της Παιδείας και 68,2% του προσφυγικού.

Ο στρατός (82,7%), τα σώματα ασφαλείας (78,2%), η Εκκλησία (61,3%) και η Δικαιοσύνη (58,6%) είναι οι θεσμοί που εμπιστεύονται περισσότεροι οι πολίτες στη Βόρεια Ελλάδα, σε αντίθεση με τα συνδικάτα (8,6%), τα κόμματα (11, 8%), τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (16,5%), τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (20,5%) που εμπνέουν τη μικρότερο εμπιστοσύνη, ενώ η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι περίπου στη μέση με 48,3%.

Τα στοιχεία της έρευνας

Η έρευνα Πολιτικό Βαρόμετρο «Εγνατία Point of View» έγινε στο διάστημα 11 έως 15 Δεκεμβρίου 2017 στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ήταν ποσοτική, τηλεφωνική, με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου. Συμμετείχαν σε αυτήν 996 άτομα, άνδρες και γυναίκες άνω των 18 ετών.

Πηγή:voria.gr