έρευνα-κι-όμως-τα-ανοιχτά-γραφεία-κάνο-513068
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 23.07.2018 | 15:11

Έρευνα: Κι όμως τα ανοιχτά γραφεία κάνουν τους εργαζόμενους εσωστρεφείς

Κάνουν ακριβώς το αντίθετο από αυτό για το οποίο σχεδιάστηκαν. Τα ανοιχτά γραφεία «open plan offices» σχεδιάστηκαν έτσι ώστε να ενθαρρύνουν την επικοινωνία και την συνεργασία μεταξύ των εργαζομένων.

Ο ένας βλέπει πιο εύκολα τον άλλο αφού δεν υπάρχουν τείχη ανάμεσά τους.

Τελικά όμως στα ανοιχτά γραφεία ο χρόνος που αφιερώνουμε στην διαπροσωπική επικοινωνία είναι ελάχιστο.

Συγκεκριμένα, μειώνεται κατά 73%.Αντιθέτως, η ανταλλαγή γραπτών μηνυμάτων έχει αυξηθεί κατά 67%, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το βρετανικό δίκτυο BBC.

Τελικά οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που είχαν την ιδέα να εφαρμόσουν το μοντέλο αυτό, ίσως πρέπει να αναθεωρήσουν. Αποδεικνύεται και επιστημονικά ότι τα ανοιχτά γραφεία δεν είναι ένας από τους παράγοντες που εγγυώνται την επιτυχία μιας επιχείρησης.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, οι εργαζόμενοι δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν στη δουλειά τους και τείνουν να επικοινωνούν λιγότερο με τους συναδέλφους τους.

Το αποτέλεσμα είναι οι εργαζόμενοι να αισθάνονται περισσότερο άγχος και να κάνουν λάθη στη δουλειά τους. Επιπλέον, γίνονται πιο εσωστρεφείς .

Υπάρχουν πρόσφατες μελέτες που δείχνουν ότι ο αυξανόμενος συνωστισμός στους χώρους εργασίας και ο σταδιακός περιορισμός της ιδιωτικότητάς τους αναγκάζουν πολλούς εργαζόμενους να περνούν στην αντεπίθεση και πολλές φορές να έχουν με τους συναδέλφους τους τεταμένες σχέσεις.