έρευνα-οι-γυναίκες-έχουν-5-ώρες-λιγότερ-432981
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 10.01.2018 | 15:13

Έρευνα: Οι γυναίκες έχουν 5 ώρες λιγότερες ελεύθερο χρόνο από τους άντρες

Λιγότερο ελεύθερο χρόνο απ’ ότι οι άνδρες έχουν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, καθώς αφιερώνουν χρόνο στις οικιακές δουλειές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της βρετανικής στατιστικής αρχής, οι γυναίκες έχουν 38 ώρες ελεύθερο χρόνο την εβδομάδα, χρόνο που αφιέρωναν είτε στο να ξεκουράζονται είτε στο να κοινωνικοποιούνται. Αντίθετα, οι άνδρες έχουν 43 ώρες ελεύθερο χρόνο την εβδομάδα, με το χρόνο να έχει αυξηθεί από το 2000, ενώ μειώθηκε για τις γυναίκες.

Τα δεδομένα αφορούν στο 2015 και στη βρετανική επικράτεια. Ωστόσο δύσκολα κάποιος θα σκεφτόταν ότι δεν υπάρχει ανάλογη εφαρμογή και σε άλλες χώρες.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ανισότητα οφείλεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες αφιερώνουν περισσότερο χρόνο για τις οικιακές δουλειές.

«Ο ελεύθερος χρόνος για της γυναίκες είναι λιγότερος απ’ ότι για τους άνδρες. Αν και οι γυναίκες πιο συχνά βρίσκουν εκ περιτροπή απασχόληση απ’ ότι οι άνδρες, περνούν περισσότερο χρόνο σε μη πληρωμένες δουλειές, όπως τα οικιακά και η ανατροφή των παιδιών» αναφέρει η μελέτη.

«Οι ώρες που περνούν σε μη πληρωμένες δουλειές είναι πιθανόν να αντικαθιστούν όλες αυτές τις ώρες που θα μπορούσαν να περάσουν σε δημιουργικές δραστηριότητες», προσθέτουν οι αναλυτές.

Ωστόσο, κοινά πρέπει να είναι και για τα δύο φύλα τα ενδιαφέροντα. Οι περισσότεροι περνούν το χρόνο τους διαβάζοντας, ακούγοντας μουσική ή βλέποντας τηλεόραση.

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία δείχνουν ότι όσο αυξάνει η ηλικία, τόσο περισσότερο χρόνο έχει ένας άνθρωπος.

Οι άνθρωποι ηλικίας 25-34 έχουν το λιγότερο ελεύθερο χρόνο σε σχέση με άλλες ηλικιακές ομάδες, ενώ οι άνω των 65 ετών έχουν τον περισσότερο.