επιτροπή-αγώνα-ελληνικού-όχι-στην-ι-97830
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 16.08.2016 | 10:52

«Επιτροπή Αγώνα Ελληνικού»: Όχι στην ιδιωτικοποίηση του δημοσίου αρχαιολογικού χώρου

Η «Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού» κατέθεσε πρόσφατα στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠΠΟ) μακροσκελή επιστολή με τις θέσεις και τις προτάσεις της, που αφορούν τον ήδη κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο στο δημόσιο ακίνητο Ελληνικού – που αποτελείται από τον χώρο του πρώην Αεροδρομίου και την παραλιακή ζώνη – και στην ανάγκη αυτός να επεκταθεί σε όλη την έκταση του ακινήτου.

Οπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση της, η επιτροπή αγώνα, «θεωρεί αναγκαία την κήρυξη ως διατηρητέων νεώτερων μνημείων όλων των κτιρίων και εγκαταστάσεων που σηματοδοτούν τη συλλογική μνήμη του χώρου».

Η «Επιτροπή Αγώνα» σημειώνει ότι «εναντιώνεται στα σχέδια ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού, πολύ περισσότερο που η μελέτη Foster, η οποία συνοδεύει τη σύμβαση με τη Lamda Development, είναι απαράδεκτη για πολύ σοβαρούς οικονομικούς, κοινωνικούς και οικολογικούς λόγους. Η νέα ιδιωτική πόλη των 3-3,6 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων δόμησης και των 27.000 κατοίκων, θα συμπιέσει τις ήδη λιμνάζουσες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις εστίασης, τουρισμού, εμπορίου της περιοχής και ευρύτερα του Λεκανοπεδίου.

Η «Επιτροπή Αγώνα», όπως υπογραμμίζει στην ανακοίνωση της, από την πρώτη στιγμή έθεσε τα μείζονα προβλήματα που δημιουργεί η «επένδυση» στον κηρυγμένο σήμερα αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος στην πραγματικότητα θα αδρανοποιηθεί, αλλά και την ανάγκη επέκτασής του σε όλη την έκταση ως μέρος του εναλλακτικού σχεδίου που προτείνουμε για το Ελληνικό το οποίο αντιμετωπίζει το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού ως ένα σημαντικό Πόλο Περιβάλλοντος, Πολιτισμού και Αθλητισμού διεθνούς εμβέλειας και ανοιχτό στους κατοίκους της Αττικής, ένα πόλο έλξης εναλλακτικού φυσιολατρικού/πολιτισμικού τουρισμού, που λειτουργεί όλο τον χρόνο και ενεργοποιεί φθίνουσες υπηρεσίες και αδιάθετα ακίνητα στους παρακείμενους δήμους και το παράκτιο μέτωπο από το ΣΕΦ έως το Λαύριο. Σκοπός είναι το Μητροπολιτικό Πάρκο να συμβάλλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής και ταυτόχρονα στην οικολογική και πολιτισμική αναβάθμιση της Αττικής.

Το Μητροπολιτικό Πάρκο είναι ταυτόχρονα ένας αρχαιολογικός χώρος. Αρχαιολογικά ευρήματα από ήδη πραγματοποιηθείσες ανασκαφές, ορισμένα εκ των οποίων είναι ήδη ορατά και προσβάσιμα, δίνουν τη δυνατότητα ανασύστασης της διαχρονικής ιστορίας του δυτικού παραλιακού μετώπου της Αττικής και ιδιαίτερα των 3 παρακείμενων δήμων. Στο χώρο ήδη σήμερα, πολύ περισσότερο μετά από νέες ανασκαφές, οι οποίες πρέπει να συνεχιστούν σ’ όλη την έκταση του χώρου, μπορεί να συσταθεί, με σημεία αναφοράς τις ορατές αρχαιότητες και αυτές που δεν είναι προσβάσιμες λόγω επίχωσης, ένας Αρχαιολογικός Περίπατος.

Οι τρείς όμοροι αρχαίοι δήμοι συνδέονταν μεταξύ τους με κοινό οδικό δίκτυο – του οποίου οι βασικές αρτηρίες συμπίπτουν με τους σύγχρονους οδικούς άξονες Βουλιαγμένης, Αλίμου, Ποσειδώνος – και επικοινωνούσαν επίσης με την Αθήνα, τον Πειραιά και το Λαύριο. Η νέα ένταξη του Ελληνικού, τόσο στην περιοχή των 3 σημερινών δήμων όσο και στον ευρύτερο παράκτιο χώρο από ΣΕΦ έως Λαύριο, θα συναντήσει το ιστορικό της ανάλογο στην αρχαιότητα. Το Αρχαιολογικό Πάρκο, ως ανασύσταση του αρχαίου κόσμου επί του εδάφους του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού, συμπληρώνεται με ένα Αρχαιολογικό Μουσείο το οποίο περιλαμβάνει τις ήδη υπάρχουσες αρχαιότητες και νέες που θα προκύψουν από μελλοντικές ανασκαφές».