επίθεση-των-ματ-στους-εκπαιδευτικούς-575829
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 11.01.2019 | 16:43

Επίθεση των ΜΑΤ στους εκπαιδευτικούς στο Σύνταγμα – Τραυματίστηκαν διαδηλωτές

Συλλαλητήριο με μεγάλη συμμετοχή εκπαιδευτικών και φοιτητών πραγματοποιήθηκε νωρίτερα την Παρασκευή στο κέντρο της Αθήνας. Χιλιάδες ήταν όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών, να προσέλθουν στη συγκέντρωση και την πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου, ζητώντας την απόσυρση του σχεδίου του υπουργείου Παιδείας για το σύστημα 15.000 προσλήψεων την επόμενη τριετία.

 Με δηλωμένη την πρόθεση να συναντήσουν τον πρωθυπουργό, οι διαδηλωτές ξεκίνησαν μετά τις 13:00 το μεσημέρι από τα Προπύλαια προς το Μέγαρο Μαξίμου. Ωστόσο, στη διασταύρωση της Βασιλίσσης Σοφίας με την Ηρώδου Αττικού, ήταν παρατεταγμένες κλούβες των ΜΑΤ. Στο σημείο προκλήθηκε παρατεταμένη ένταση και σύμφωνα με πληροφορίες, μία γυναίκα εκπαιδευτικός τραυματίστηκε από χειροβομβίδα κρότου λάμψης και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ τη μετέφερε στο νοσοκομείο.

«Απαιτούμε από τον υπουργό Παιδείας να συναντήσει τα εκπαιδευτικά συνδικάτα στο υπουργείο Παιδείας, όχι να κρύβεται σε κλειστές συναντήσεις στη Βουλή μακριά από τους εργαζόμενους», σημειώνει η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, τονίζοντας πως οι περιβόητες εξαγγελίες της κυβέρνησης «είναι στην πράξη προαναγγελία απολύσεων».

Ένταση είχε σημειωθεί και νωρίτερα μεταξύ συγκεντρωμένων, που έφτασαν μπροστά στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, και αστυνομικών δυνάμεων, που βρίσκονταν στα σκαλιά του Κοινοβουλίου. Πάντως, ΔΟΕ και ΟΛΜΕ αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεων τη Δευτέρα, που ψηφίζεται το νομοσχέδιο στο οποίο έχει ενταχθεί ως τροπολογία το σύστημα διορισμών, με 24ωρη απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βουλή στις 15:00 ώρα, με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Οι εκπαιδευτικοί ζητούν μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων – αναπληρωτών συναδέλφων τους. Επίσης τον διορισμό τουλάχιστον 25.000 μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών και τουλάχιστον 3.000 μόνιμων διορισμών ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού, για να καλυφθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες των σχολείων.

Τα σωματεία εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης φώναξαν συνθήματα όπως «Τέρμα πια στην κοροϊδία – εδώ και τώρα μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εκπαιδευτικών αναπληρωτών».

Τραυματίστηκε βουλευτής του ΚΚΕ – Τι καταγγέλλει ο Περισσός

Το ΚΚΕ καταδικάζει την άγρια επίθεση των ΜΑΤ εναντίον της μαζικής συγκέντρωσης εκπαιδευτικών έξω από τη βουλή, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να εκτοξεύσουν, με τυφλό χτύπημα μέσα στο πλήθος, δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Αποτέλεσμα μάλιστα αυτής της επίθεσης ήταν ο τραυματισμός διαδηλωτών, μεταξύ των οποίων ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής και η Θοδώρα Δριμάλα, μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ και στέλεχος του ΠΑΜΕ, οι οποίοι και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

Η επίθεση αυτή δείχνει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν έχει κανένα δισταγμό, προκειμένου να επιβάλει την πολιτική της, η οποία στο χώρο των εκπαιδευτικών εκφράζεται με την ομηρία και ανεργία χιλιάδων συμβασιούχων και αδιόριστων, καθώς και με τα χιλιάδες κενά στα σχολεία.

Για το συμβάν διάβημα έκανε στην υπ. Προστασίας του Πολίτη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης.