επιστρέφει-στη-θέση-του-ο-phylax-η-σχέση-με-τ-430566
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 19.01.2018 | 18:55

Επιστρέφει στη θέση του ο PHYLAX -Η σχέση με τοv “Τάλως”

Στη θέση του θα τοποθετηθεί εκ νέου ο PHYLAX, που είχε τοποθετηθεί στην παραλιακή και που προκάλεσε αντιδράσεις από ομάδες πολιτών και τελικά «κατεδαφίστηκε».

Ο «Φύλακας», το κόκκινο άγαλμα με τα φτερά, το οποίο ως άλλος «Τάλως» που φυλούσε την Κρήτη από τους εχθρούς και κοσμούσε την ακτή από όπου, σύμφωνα με τον μύθο, απέπλευσε ο Θησέας για να νικήσει τον Μινώταυρο, βάζοντας τέρμα στην αποστολή-θυσία των νέων Αθηναίων.

Η τοποθέτηση στο συγκεκριμένο σημείο έγινε με την έννοια της συμβολικής φύλαξης της πόλης, καθώς εκεί ήταν ο λιμένας του Φαλήρου, απ΄ όπου, σύμφωνα με την παράδοση, ξεκίνησαν ο Φάληρος για την Κολχίδα, ο Μενεσθέας με τους Αθηναίους για την Τροία και ο Θησέας για την Κρήτη, προκειμένου να σκοτώσει τον Μινώταυρο και να απαλλάξει τους Αθηναίους από τον βαρύ αιματηρό φόρο.

Πρόσφατα είχε ολοκληρωθεί η ανάπλαση της συγκεκριμένης περιοχής, όπου τοποθετήθηκαν γλυπτά από τα ταυροκαθάψια (τους αγώνες των νέων με τους ταύρους στην Κρήτη) και θεωρήθηκε σκόπιμο για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής να ενισχυθεί ο μύθος με την τοποθέτηση του PHYLAX, ο Τάλως δηλαδή, ο γνωστός και τρομερός φύλακας της Κρήτης, που είχε δημιουργήσει ο θεός Ήφαιστος.

Ο Τάλως κατά τον Πλάτωνα ήταν επιφορτισμένος με το καθήκον να επιτηρεί την εφαρμογή των νόμων στην Κρήτη, κουβαλώντας τους μαζί του γραμμένους σε χάλκινες πλάκες. Ήταν φτερωτός και το καθήκον αυτό το εκτελούσε πετώντας. Κρατούσε σε απόσταση τα άγνωστα πλοία που πλησίαζαν την Κρήτη πετώντας τους τεράστιες πέτρες. Αν οι άγνωστοι είχαν ήδη αποβιβαστεί, τους έκαιγε με την ανάσα του ή πυράκτωνε το χάλκινο σώμα του σε κάποια φωτιά, τους αγκάλιαζε σφιχτά πάνω του κι έτσι τους έκαιγε.