επιστολή-προς-τον-πρωθυπουργό-κ-μητσο-692704
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 23.02.2023 | 13:20

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη για το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας

Η Επιτροπή Διεκδίκησης επίλυσης Υδατικού προβλήματος Θεσσαλίας (Ε.Δ.Υ.ΘΕ) απέστειλε ανοικτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία αναφέρονται λεπτομερώς στο υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας, ζητώντας επειγόντος λύσεις.

Η επιστολή της Ε.Δ.Υ.ΘΕ προς στον Πρωθυπουργό αναφέρει: “… το ΜΕΓΙΣΤΟ όλων των προβλημάτων της περιοχής μας είναι το ΥΔΑΤΙΚΟ που επί δεκαετίες παραμένει άλυτο, ενώ στις παρούσες συνθήκες επιδεινώνεται με ταχείς ρυθμούς και απαιτούνται ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ λύσεις… Μείωση των αρδευόμενων καλλιεργειών θα σημάνει αντίστοιχη μείωση των εισοδημάτων κατά 70% κάτι που θα επιδεινώνεται καθώς η κλιματική αλλαγή θα επιδρά εντονότερα. Για τη κάλυψη του ελλείμματος νερού πρέπει να μειωθούν οι αρδευόμενες εκτάσεις τουλάχιστον κατά 1.000.000 στρ., με συνέπεια την μείωση του άμεσου εισοδήματος από τη γεωργία 500.000.000 € και την ερημοποίηση ολόκληρων περιοχών της Θεσσαλίας…

Θα παρουσιάσουμε συνοπτικά ορισμένες βασικές διεκδικήσεις της Επιτροπής μας.

Τα έργα ταμίευσης νερού στην ΛΑΠ Πηνειού περιμετρικά του θεσσαλικού κάμπου… Πριν λίγους μήνες εξαγγέλθηκε από την κυβέρνηση σας και ήδη δημοπρατήθηκε ο πολύ σημαντικός ταμιευτήρας Ενιπέα (Σκοπιάς) Φάρσαλων, με τεράστια αντιπλημμυρική, οικολογική, αρδευτική και υδρευτική σημασία, ένα έργο που δημόσια χαιρετίσαμε.

Όμως τίθεται το ερώτημα, πόσα ακόμη χρόνια θα απαιτηθούν ώστε να επιλυθεί το φλέγον υδατικό πρόβλημα, όταν απουσιάζει ένα ολοκληρωμένο και δεσμευτικό εφαρμοστικό πλάνο (masterplan) και κινούμαστε με ιδιαίτερα χαμηλούς ρυθμούς παραγωγής έργων;..

Τα έργα μεταφοράς νερού (εκτροπής) από τον Αχελώο

Ένα ακόμη θέμα ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ για την Θεσσαλία (πέραν των πλημμυρών) είναι η ΞΗΡΑΣΙΑ που μας απειλεί όλο και πιο έντονα, καθώς και η σταθερά εξελισσόμενη διάβρωση των εδαφών και ο κίνδυνος ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗΣ της περιοχής μας.

Βασική ελπίδα αντιμετώπισης αυτών των κινδύνων είναι η δημιουργία των αναγκαίων αποθεμάτων νερού στον υπό κατασκευή ταμιευτήρα Συκιάς επί του Αχελώου και η ολοκλήρωση της σήραγγας των 17,8 χλμ. που θα επιτρέψει την μεταφορά τους στη Θεσσαλία… θεωρούμε πως έχετε υποχρέωση για ουσιαστικές εξηγήσεις προς τον θεσσαλικό λαό, τόσο για αυτή τη στασιμότητα, όσο και για την αποστασιοποίηση (προσωπική και της κυβέρνησης) από οποιαδήποτε αντίδραση απέναντι σε ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που πριν λίγους μήνες ανακοίνωσαν την πρόθεση τους να κατεδαφίσουν τα ημιτελή έργα Αχελώου και παράλληλα στη Βουλή (14 Δεκεμβρίου 2022) δηλώναν με ικανοποίηση πως «ο Μητσοτάκης έβαλε τίτλους τέλους στον Αχελώο»!

Η Υδροηλεκτρική Ενέργεια (ΥΗΕ) και η Οικονομία ορεινών περιοχών

Στο υδατικό ζήτημα συμπεριλαμβάνεται και μια ακόμη παράμετρος, αυτή της παραγωγής «πράσινης» ΥΗΕ που αναμένεται να παραχθεί, αφενός στη Συκιά και στην περιοχή Μουζακίου (μετά την έξοδο της σήραγγας), αφετέρου με το σύστημα άντλησης – ταμίευσης που επιπλέον δίνει και την δυνατότητα αποθήκευσης της παραγόμενης ενέργειας…

Παρόλα αυτά η κυβέρνηση σας δεν μερίμνησε να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις που εκκρεμούν (οριστικό υψόμετρο λίμνης Συκιάς για την προστασία της μονής Μυροφύλλου κοκ) ώστε η ΔΕΗ (ή όποιος άλλος ενεργειακός εταίρος επιλεγεί) να προχωρήσει στην εκπόνηση των αναγκαίων μελετών και τελικά στην κατασκευή και λειτουργία των ΥΗ μονάδων…

Αξιότιμε κε Πρωθυπουργέ,

Χωρίς διάθεση να εμπλακούμε σε πολιτικές αντιπαραθέσεις, θεωρούμε πως η κυβερνητική σας θητεία στο υδατικό θέμα είχε δυστυχώς περιορισμένα αποτελέσματα.

Δεν έχουμε πρόθεση για εύκολες κριτικές, ούτε την απαίτηση να πραγματοποιηθούν «εν μια νυκτί» από εσάς όσα δεν έγιναν επί πολλά χρόνια. Όμως

Ζητούμε να επικεντρώσετε την προσπάθεια σας για βελτίωση της Διαχείρισης των Υδάτων στη χώρα μας και αναβάθμιση του ξεπερασμένου θεσμικού πλαισίου.

Ζητούμε να επιταχυνθούν οι αναγκαίες διαδικασίες και να αξιοποιηθούν τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία για υλοποίηση δράσεων και νέων έργων ταμίευσης και εξοικονόμησης νερού που θα βοηθήσουν στην επίλυση του υδατικού προβλήματος της Θεσσαλίας.

Ζητούμε να ΜΗΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΛΛΗ ΧΑΜΕΝΗ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ και να μην «σέρνεται» άλλο το επίμαχο ζήτημα των έργων Αχελώου ώστε, μεταξύ άλλων, να αποφευχθούν οι κίνδυνοι καταστροφών από καταρρεύσεις και να αποκατασταθεί η οικολογική ισορροπία στον ποταμό που επί πολλά χρόνια παραμένει κομμένος στα δυο !

Είναι συνεπώς επιβεβλημένη η ΑΜΕΣΗ συζήτηση και λήψη ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ και δεσμευτικής απόφασης από την Βουλή για την ολοκλήρωση ή την κατεδάφιση (εάν κάτι τέτοιο κριθεί σκόπιμο) των ημιτελών έργων Αχελώου, ώστε όλοι να προσαρμόσουν αναλόγως τις προσδοκίες τους για την χρήση των υδάτων στην περιοχή.

Τέλος θεωρούμε επιβεβλημένο, πριν τις επερχόμενες εκλογές, να έχει κατατεθεί από την παράταξη σας ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσεων και έργων, κοστολογημένο, χρονικά προσδιορισμένο και κυρίως ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΟ, έτσι ώστε οι πολίτες να είναι σε θέση να κρίνουν και να συγκρίνουν”.