επιστήμονες-ο-θερμαϊκός-θα-κοκκινίζε-551754
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 05.11.2018 | 08:15

Επιστήμονες: Ο Θερμαϊκός θα κοκκινίζει όλο και περισσότερο

Για μία ακόμη φορά, τα νερά του Θερμαϊκού κόλπου άλλαξαν χρώμα, καθώς παρατηρείται το φαινόμενο της ερυθράς παλίρροιας, ή ευτροφισμού.

Μετά από εντολή του υπ. Μακεδονίας-Θράκης, πραγματοποιούνται έκτακτοι καθαρισμοί, μέχρι την Τετάρτη (αναλόγως με την εξέλιξη του φαινομένου), ενώ η κατάσταση παρακολουθείται με ιδιαίτερο προβληματισμό.

Τι είναι η ερυθρά παλίρροια

Το φαινόμενο του ευτροφισμού, ή της ερυθράς παλίρροιας είναι φυσικό και βιολογικό, δεν είναι άμεση ρύπανση, αλλά δευτερογενές αποτέλεσμα της βιοποικιλότητας, που εντείνεται σε συνδυασμό με τις ασυνήθιστες για την εποχή θερμοκρασίες.

«Μέσα στα επόμενα χρόνια το φαινόμενο αναμένεται να ενταθεί»

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος», οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα επόμενα χρόνια το φαινόμενο της ερυθράς παλίρροιας αναμένεται να ενταθεί, τόσο σε σε διάρκεια, όσο και σε ένταση.

Η Μαρία Μουστάκα, καθηγήτρια στο Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ, δηλώνει χαρακτηριστικά ότι «ο όρμος της Θεσσαλονίκης από την Αρετσού μέχρι και το λιμάνι της πόλης μοιάζει με εύτροφη λίμνη, λόγω της νέας άνθισης φυτοπλαγκτού».

Όπως εξηγεί, «το φαινόμενο της ερυθράς παλίρροιας οφείλεται στα γνώριμα στον όρμο ετερότροφα δινομαστιγωτά Nictiluca και Spatulodinium».

Οι αναλύσεις που έχουν γίνει στα νερά του κόλπου δείχνουν πολύ υψηλή αφθονία και βιομάζα φυτοπλαγκτού με συμμετοχή γνωστών τοξικών ειδών.

Ο καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Κώστας Φυτιάνος, εκτιμά ότι η ερυθρά παλίρροια θα εμφανίζεται όλο και πιο συχνά στην παραλία της Θεσσαλονίκης, δεδομένου ότι ο Θερμαϊκός είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένος και τα λύματα αποτελούν πρώτης ποιότητας τροφή για το φυτοπλαγκτόν, καθώς είναι πλούσια σε ενώσεις φωσφόρου και αζώτου.