επικίνδυνη-τάση-στο-tiktok-νέοι-καταναλώ-912457
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 08.10.2021 | 18:48

Επικίνδυνη «τάση» στο TikTok: Νέοι καταναλώνουν συμπληρώματα σκόνης

Όμως κατά καιρούς στα social media κυκλοφορούν διάφορα trend, τα οποία είναι πολύ επικίνδυνα. Μία νέα τέτοια τάση «σαρώνει» τις τελευταίες ημέρες στο TikTok, με τις υγειονομικές αρχές να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Στο νέο trend “Dry Scooping”, αρκετοί καταναλώνουν απευθείας συμπληρώματα διατροφής σε μορφή σκόνης πριν τη γυμναστική τους. Τα συγκεκριμένα συμπληρώματα πρέπει να διαλύονται σε νερό προτού καταναλωθούν.

Σε ιατρικό συνέδριο των ΗΠΑ αρκετοί ερευνητές εξέφρασαν την ανησυχία τους, καθώς εκατομμύρια νέοι που παρακολουθούν τα συγκεκριμένα βίντεο, μπορεί να μιμηθούν τους γυμναστές και να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τους.

Χρησιμοποιώντας το hashtag «preworkout» («προετοιμασία για την άσκηση»), οι ερευνητές βρήκαν και ανέλυσαν 100 βίντεο του TikTok. Μόνο στα οκτώ από τα 10 αυτά βίντεο έδειχναν τη σωστή χρήση της σκόνης.

Σε περισσότερα από 30 βίντεο, οι χρήστες εμφανίζονται να καταναλώνουν απευθείας τη σκόνη, ακολουθούμενη από μερικές γουλιές νερό ή άλλο υγρό. Τα συγκεκριμένα βίντεο έχουν συγκεντρώσει περισσότερα από 80 εκατ. likes.

Το σοκ στον οργανισμό μετά την απευθείας κατανάλωσης σκόνης μπορεί να προκαλέσει «αύξηση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού, που μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε διαταραχές του καρδιακού ρυθμού».