κρήτη-επιδείνωση-της-κατάστασης-στο-α-945295
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 28.09.2021 | 09:28

Κρήτη: Επιδείνωση της κατάστασης στο Αρκαλοχώρι από τη νέα σεισμική δόνηση

Επιδεινώθηκε η κατάσταση στο Αρκαλοχώρι, από τη νέα σεισμική δόνηση των 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, λίγα λεπτά πριν τις οκτώ το πρωί. Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Μινωα Πεδιάδος Ολγα Δραμουντάνη σε αρκετά κτίσματα που είχαν υποστεί ζημιές εμφανίζονται νέες καταρρεύσεις. Στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Μινώα Πεδιάδος η νέα σεισμική δόνηση προκάλεσε εκ νέου αναστάτωση, ενώ σε αρκετές περιοχές της ανατολικής Κρήτης που έγινε αισθητός ο σεισμός, πολίτες βγήκαν στους δρόμους.

Η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται στην περιοχή με μικρότερους σεισμούς.

Σημειώνεται πως τις πληγείσες περιοχές από τον σεισμό θα επισκεφθεί ο πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης αμέσως μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, από το Παρίσι.

Οι ειδικοί, ωστόσο, αναφέρουν με σιγουριά ότι ο κύριος σεισμός ήταν ο χθεσινός των 5,8 Ρίχτερ.

Η μετασεισμική ακολουθία που αναμένεται στην Κρήτη θα ξεπεράσει τα 5 Ρίχτερ εκτίμησε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας.

Για τουλάχιστον ένα μήνα θα υπάρχει έντονη μετασεισμική ακολουθία, υπογράμμισε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Οι πληγέντες από τον σεισμό πέρασαν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους και σε σκηνές, που στήθηκαν από νωρίς στο Ηράκλειο.

Σύμφωνα με το cretalive, στήθηκαν 80 σκηνές. Είκοσι σκηνές σε κοντινά χωριά για όσους κατοίκους ήθελαν να παραμείνουν κοντά στις εστίες τους, ενώ, όπως έγινε γνωστό, έγινε η απαραίτητη προετοιμασία ώστε να μπορούν να μοιραστούν 1.000 μερίδες φαγητού σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Ολόκληρο Κέντρο Υγείας στήθηκε μέσα σε σκηνή του στρατού και έχει τοποθετηθεί έξω από το Κέντρο Υγείας Αρκαλοχωρίου, προκριμένου να καλυφθούν οι πιθανές ανάγκες που θα προκύψουν, εάν το κτίριο του ΚΥ κριθεί από τους μηχανικούς ακατάλληλο προς χρήση.

Σύμφωνα με την διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη, η σκηνή έχει όλο τον απαιτούμενο εξοπλισμό για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών.

Δείτε ΕΔΩ τι λένε οι σεισμολόγοι και πώς πέρασαν οι κάτοικοι την πρώτη δύσκολη νύχτα