έπεσε-το-gov-gr-752574
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 22.03.2020 | 18:54

«Έπεσε» το gov.gr

Εκτός λειτουργίας έμεινε το απόγευμα της Κυριακής και, μάλιστα, την ώρα που οι υπουργού της κυβέρνησης ανακοίνωναν την λειτουργία του forma.gov.gr, το gov.gr (δείτε σχετική φωτο στο εξώφυλλο).

Όπως έγραψε η aftodioiisi.gr,  τη δυνατότητα να κάνουν γνήσιο υπογραφής μέσω Διαδικτύου (τάμπλετ, κινητό, λαπτοπ, pc), τηλεφωνικής αίτησης αλλά και ραντεβού κάθε 15 λεπτά της ώρας δίνει στους πολίτες αναφορικά με τα ΚΕΠ η νέα ΠΝΠ της κυβέρνησης, μέσω της δοκιμαστικής λειτουργίας του gov.gr, το οποίο επρόκειτο να λειτουργήσει τον Ιούνιο αλλά λόγω κορωνοϊού, επισπεύστηκαν  οι σχετικές διαδικασίες.

Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα (αν λειτουργεί η σελίδα):

1)Σε περίπτωση γνήσιου υπογραφής για εξουσιοδοτήσεις, υπεύθυνες δηλώσεις κλπ, ο πολίτης θα χρησιμοποιεί μία φόρμα από το gov.gr που από χθες ξεκίνησε να λειτουργεί πιλοτικά. Για παράδειγμα αν θέλει να κάνει μία εξουσιοδότηση για μεταβίβαση αυτοκινήτου θα μπει με τους κωδικούς taxis στο gov.gr, και όταν συμπληρώσει την εξουσιοδότηση λαμβάνει κωδικούς με τους οποίους εκείνος που εξουσιοδοτεί μπορεί να πάει στην ανάλογη υπηρεσία (πχ. Διεύθυνση συγκοινωνιών), όπου θα έχει σταλεί με mail από το ΚΕΠ η εξουσιοδότηση και να προχωρήσει τη μεταβίβαση. Να σημειωθεί ότι κάθε τέτοιο έγγραφο θα περιέχει έναν μοναδικό κωδικάριθμο που θα αποδεικνύει ότι είναι γνήσιο. Πηγές του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης τόνιζαν στην aftodioikisi.gr ότι «οι διαδικασίες για το γνήσιο της υπογραφής είναι περίπου των 50% των εργασιών που διεκπεραιώνει ένα ΚΕΠ, άρα μειώνεται σημαντικά η φυσική παρουσία των πολιτών, όπως ζητούν οι εργαζόμενοι».

2)Υπάρχει πρόβλεψη για τηλεφωνική αίτηση στα ΚΕΠ, με την ταυτοποίηση να γίνεται με την παράδοση μέσω ΕΛΤΑ, χωρίς επιβάρυνση του πολίτη, του σχετικού εγγράφου που αιτήθηκε. Η ταυτοποίηση θα γίνεται με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας.

3)Λειτουργία εφαρμογής για κάθε ΚΕΠ ώστε ανάλογα με το προσωπικό του τα τηλεφωνικά ραντεβού να πραγματοποιούνται κάθε 15 λεπτά ανά υπάλληλο, ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός. Με τον τρόπο αυτό ο πολίτης θα γνωρίζει πότε έχει το ραντεβού του και θα μπορεί να πάει στο ΚΕΠ για να εξυπηρετηθεί.